Херсон °C

Голова Херсонського адміністративного окружного суду: Такого не відбувалося навіть під час Януковича

АВТОРСКАЯ КОЛОНКА
1

Голова Херсонського адміністративного окружного суду: Такого не відбувалося навіть під час ЯнуковичаСьогодні в Херсонському окружному адміністративному суді відбулося обговорення суддями справ щодо виборчого процесу в Херсоні та Херсонській області. Голова суду Віталій Федорович Попов зауважив, що виборча компанія проходить зі сторони деяких представників членів виборчих комісій з такою неповагою до виборчого процесу, виборців і суду загалом, що суспільство має звернути увагу на всі ці процеси.

Суспільство має знати, що такі випадки є, що є спеціальні перешкоди, котрі чиняться незаконно. Такого навіть при Януковичу не було. Для нас немає значення, хто буде, наша задача не допустити фальсифікації. На мені лежить відповідальність за імідж суду, тому я закликаю суспільство звернути увагу на випадки, що зараз відбуваються, - акцентував суддя Попов.

Зокрема, його колега суддя Іван Войтович розповів, що вперше в практиці суду деякі члени виборчих комісій явно заангажовані і виступають за інтереси окремих партій, що є не припустимим.

Зокрема, за словами суддів на судовому засіданні представник Херсонської міської виборчої комісії Андрій Мурашкін чітко виконував вказівки Дмитра Ільченка, котрий представляв «Батьківщину», і мало того, є також членом виборчої комісії.

Зі слів суддів стало зрозуміло, що панове Мурашкін та ільченко зовсім забули, що вони представляють виборчу комісію, а не окрему політичну силу в боротьбі з конкурентом. Панове відкрито роблять все аби затягувати судовий процес. Так, одне із засідань суду розглянуло біля 40-ка їх клопотань, в результаті всі клопотання були відхилені, але засідання тривало з 8-ї години ранку до 3 години ночі.

Якби ми говорили про виступи кандидатів, то це зрозуміло, вони мають право, але ж мова йде про людей представників виборчих комісій. Я гадаю, що виборці та самі комісії мають знати про такі ситуації, бо навіщо тоді нам проводити вибори?!- акцентує Попов.

Мурашко представляв дві справи: по Миколаєнку та Сальдо, попали під ту ж роздачу і партія «Херсонці».

Мурашкін не сказав жодного слова, щоб не проконсультуватись з Ільченко. Були і такі випадки, коли Ільченко, ігноруючи будь-яку мораль поведінки в суді, викрикував, що судді підробили документи, що таємно ставили якісь печаткиЗараз йдеться про те, що все має проходити в рамках відповідальності. Суд – це не політичне шоу, ми не можемо допустити, щоб вибори проходили не демократично. Наша задача – допустити до виборів всіх бажаючих, а виборці мають розібратися. Ми маємо розробити спільну концепцію проти такого «процесуального тероризму», - наголосив В.Попов.

Під кінець засідання суддями було прийнято рішення звернутись Голови Центральної виборчої комісії України Охендовського М.В., Голови Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області Карпова В.М. з наступним листом:

«У період з 2 по 4 жовтня 2015 року Херсонським окружним адміністративним судом розглянуто чотири виборчі справи за позовами суб’єктів виборчого процесу по оскарженню рішень Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області (далі – Херсонської МВК). Представником Херсонської МВК був її член – Мурашкін А.

Під час розгляду справ, судові процеси у яких здійснювались цілодобово, встановлені факти, що свідчать про упередженість члена Херсонської МВК Мурашкіна А. до окремих суб’єктів виборчого процесу та демонстрацію прихильності до підтримки позиції іншої партії, зловживання своїми процесуальними правами під час судового розгляду, створення штучних перешкод для розгляду справи судом у передбачені законом строки, ігнорування вимог суду щодо надання доказів та документів; поведінка члена МВК Мурашкіна А. в судових засіданнях була зухвалою як по відношенню до суду, так і до суб’єктів виборчого процесу.

Так, при розгляді справи за позовом Херсонської міської партійної організації політичної партії "НАШ КРАЙ" до Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача – Сальдо В.В., третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору – Херсонська міська організація партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", про визнання протиправним та скасування рішення Херсонської МВК про відмову у реєстрації Сальдо В.В. кандидатом на посаду Херсонського міського голови Мурашкін А. не виконував вимоги суду щодо надання документів, мотивуючи тим, що МВК працює тільки до 18-00 години, відсутністю особи, яка уповноважена видати документи. Після перерви для надання документів, наступного дня – мотивував вихідним днем і т.і.

Але за тих самих умов, в то й же день, при розгляді іншої справи – за позовом Херсонської міської партійної організації політичної партії "НАШ КРАЙ" до Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача – Сальдо В.В., третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору – Херсонська міська організація партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", про визнання протиправним та скасування пункту 1 рішення Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області, оформленого постановою № 27-2 від 01.10.2015 р., та зобов`язання вчинити певні дії – надав їх в повному обсязі.

При наданні пояснень в обох справах демонстративно керувався виключно підказками виконуючого обов'язки голови місцевого осередку партії "ВО "Батьківщина", що змусило суд з цього приводу прийняти ухвалу про розміщення представників в різних кінцях залу судових засідань.

Член Херсонської МВК Мурашкін А., не приховуючи своєї прихильності до іншої партії, під час судового засідання координував дії по заявленню десятків клопотань з явною метою затягнути процесуальні строки розгляду справ.

У справі за позовом кандидата на посаду Херсонського міського голови Руденка Є.О. до Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області, третя особа – кандидат на посаду Херсонського міського голови Миколаєнко В.В., про визнання рішення про включення до списку кандидатів на посаду міського голови протиправним та його скасування Мурашкін А., представляючи інтереси Херсонської МВК, заперечував проти позову, хоча, фактично, за наданими поясненнями визнавав його повністю. Крім того, його поведінка в судовому засіданні була не коректною як по відношенню до кандидата, так і по відношенню до свідків у справі, в результаті чого суд неодноразово знімав його питання та робив зауваження.

При розгляді адміністративної справи за позовом Херсонської міської організації політичної партії "Херсонці" до Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області про визнання неправомірними дій, скасування постанови Херсонської міської виборчої комісії Херсонської області від 01.10.2015 № 27 "Про відмову у реєстрації кандидатів у депутати від Херсонської міської організації Політичної партії "Херсонці" суд був змушений постановити протокольну ухвалу, якою розмістив представника МВК Мурашкіна А. та в.о. голови місцевого осередку партії "ВО "Батьківщина" на певній відстані, оскільки представник МВК неухильно виконував всі вказівки в.о. голови місцевого осередку партії "ВО "Батьківщина", який не був стороною у справі.

Проаналізувавши викладені обставини, слід зробити висновок, що член Херсонської МВК Мурашкін А. при здійсненні своїх повноважень допустив порушення присяги члена Комісії, Конституції України, демонстрував прихильність до однієї політичної партії, своїми діями перешкоджав забезпеченню реалізації і захисту виборчих прав громадян, що підриває авторитет держави та мету проведення чесних і прозорих місцевих виборів.

Збори суддів Херсонського окружного адміністративного суду відповідно до ст. 126 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" вважають за необхідне зазначену інформацію довести до Херсонської МВК, Центральної виборчої комісії України для розгляду».


Тетяна Дергачева

1 комментарий

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: