Херсон °C

Олександр Співаковський зі студентами донесли Президентові проблеми Херсонщи

Новости
0

Разом з командою Херсонського державного університету ректор ХДУ Олександр Співаковський взяв участь у зустрічі Президента України Володимира Зеленського та міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета зі студентами українських вищих навчальних закладів. 

Про це йдеться на сторінці ректора у фейсбук:

«Ми дуже чекали цієї нагоди: донести Президентові проблеми Херсонщини. 

В онлайн форматі представники різних областей держави могли поставити запитання Президенту та почути відповіді на них. Ми спілкувалися із керівниками держави на майданчику Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, куди тимчасово переміщений центр управління Херсонського державного університету.  

Дякую нашій аспірантці, керівниці відділу міжнародних ініціатив та проєктної діяльності ХДУ Євгенії Ревенко за позицію. Вона подякувала Володимиру Зеленському, що не зважаючи на усі загрози, він залишився в Україні, в Києві. Це зміцніло дух українців, які об’єдналися накололо боротьби за свою землю. 

Разом з тим є багато проблем, а відповідей на питання, чому так сталося із Херсонщиною, ми не чуємо. А нам боляче за нашу область! Нам болить за Херсонщину, нам болить за наших освітян, за студентів, за випускників. Тому Євгенія скористалася можливістю і у ході марафону озвучила Президентові питання, які хвилюють жителів тимчасово окупованої Херсонщини. 

Перше стосувалося необхідності забезпечити баланс у ситуації, коли студенти на тимчасово окупованій території не мають змоги сплачувати за навчання, а відповідно навчальний заклад, який у тому числі фінансує заробітні плати співробітників за рахунок контрактних здобувачів, не має коштів на виконання своїх зобов’язань.  

Друге – відкриття можливостей для вступників з тимчасово окупованих територій для вступу на бюджет у заклади вищої освіти. Наразі це неможливо без участі у НМТ, який проводиться лише на підконтрольній території. При цьому херсонські випускники позбавлені можливості виїхати з території області – з початку тимчасової окупації не працювало жодного офіційного «зеленого коридору», а зараз взагалі в’їзд та виїзд заблокував окупант, він розстрілює колони машин з «Градів»... 

Ми відчули, що питання зацікавили Президента, він навіть здивувався, що на тимчасово окупованій території збережена необхідність контрактним студентам сплачувати за навчання. Передав слово Міністру Сергію Шкарлету, послухав його, а потім вимушений був перервати питанням до аудиторії, чи зрозуміли учасники марафону, як бути з оплатою за навчання? У режимі прямого ефіру Президент перепитував Міністра й щодо захисту прав та інтересів вступників з тимчасово окупованих територій. Він правильно акцентував: так як бути дітям, яким з міркувань безпеки не виїхати на підконтрольну територію для здачі тесту? Як їм вступати?

Питання у Президента, питання й у нас. Важливо, що Володимир Зеленський зрозумів суть проблем. Сподіваємось, що найближчим часом нарешті отримаємо офіційні відповіді. Якщо ні, то знову будемо звертатись, захищаючи права студентів, викладачів, випускників Херсонщини. 

Якщо влада каже, що Херсонщину не забули, що Херсонщина – це Україна, то ми маємо відчути це по справах, по конкретних рішеннях!


https://youtu.be/nBClSw3B6KU»

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: