Херсон °C

Про старт навчального року для херсонських школярів

Новости
0

Про старт навчального року для херсонських школярів ексклюзивно для NewDay ua розповідає Галина Лугова – секретар Херсонської міської ради, яка, перебуваючи у Вінниці, виконує обов’язки Херсонського міського голови.

-Мені б хотілося передусім звернутися до кожного педагогічного працівника і подякувати за ту працю, якою вони дихають, якою живуть, віддають всі свої сили і знання. Тому що вони герої, не лише для України, а й для всього світу. Вчителі чинять дуже потужний опір. Їхня принципова проукраїнська позиція довела, що педагогічний склад – це потужна підтримка для держави. Процес, за який вони відповідають, є фундаментом нації і він тримає зараз окупований Херсон. Тому що поки освіта проукраїнська, орки нічого не зможуть зробити.

-Але ж випадки колаборанства серед освітян непоодинокі…

-На жаль, є такі випадки, але мушу зазначити, що не так багато. 171 освітній заклад у Херсоні, 76 з них орки окупували, зайшли, зайняли, призначивши своїх директорів. На сьогоднішній день співпрацювати з окупантами погодилися всього 3 директора школи і 10-ти дошкільних освітніх закладів. Тобто, у відсотковому співвідношенні це 98% проукраїнських вчителів залишилися в Херсоні. Це вагомий показник.

-Як працюватимуть ці школи, адже територія окупована?

-Управлінням освіти Херсонської міської ради спільно з Військовою адміністрацією Херсонської області відпрацьовано освітній механізм впродовж навчального року. В умовах воєнного стану безпека дітей та взагалі учасників освітнього процесу понад усе. Ми пропонуємо три форми для навчання: дистанційна, екстернатна та сімейна. Кожен заклад відпрацьовує організаційні питання індивідуально з батьками школярів. Вони мають самі обрати заклад для своєї дитини та визначитися з формою навчання. Також батьки повинні були направити заяву на електронну адресу закладу освіти і чекати інструкції від класного керівника. У разі відсутності зворотнього зв’язку із закладом освіти батьки можуть подати заяву на електронну адресу управління освіти. Батькам учнів 9-11 класів і дітей, які виїхали за кордон, радимо обрати екстернат.

-Ця форма передбачає онлайн-навчання?

-Так, трохи тут буде задіяно і онлайн, але ми розуміємо, що безпека понад усе. Тож оптимально виходити, брати завдання, опрацьовувати, знову відправляти – це єдиний вихід, яким ми можемо скористатися на сьогоднішній день, щоб випускні класи не залишилися без освіти.

-Якщо на окупованій території є інтернет, чи можуть там діти приєднатися до дистанційного навчання?

-Звісно, є і діти, і вчителі, і батьки, які готові до освітнього процесу в онлайн-режимі, приєднавшись до нього з окупованої території. Але мусимо пам’ятати, що це вибір кожного вчителя і батьків. Вони несуть відповідальність за життя. Бо в окупантів є чітка інформація про тих, хто залишився, а хто виїхав. Це загрожує тим, що в будь-який момент орки можуть увірватися до цієї родини. Думаю, під загрозою буде життя також вчителів.

-Яка це сімейна форма навчання?

-У ній бере участь вся родина і несе відповідальність за цей процес – так визначено МОН. Звісно, все це під керівництвом педагогів. Алгоритм буде надаватися батькам. Не хочу розголошувати деталі, аби не нашкодити жителям окупованих територій.

-Якщо можна, розкажіть детальніше про роботу шкіл Херсона загалом.

– Керівники закладів загальної середньої освіти, їх 35 на сьогоднішній день на підконтрольній території України, особисто відповідають за формування класів. Якщо керівник з певних причин залишається на окупованій території, то наказом має бути передбачено заступника директора на підконтрольній території, як відповідальну особу. Херсонські заклади загальної середньої освіти на період воєнного стану об’єднуються на єдиній освітній платформі. Задіяні всі школи, можу перерахувати. Так, на освітній платформі школи №4 працюватиме НВК №33. На світній платформі школи № 5 працюватиме школа №46. На освітній платформі гімназії №6 працюватимуть заклади освіти №15, №20, № 30. Йдеться про 1-7 класи. На освітній платформі початкової школи №7 працюватиме початкова школа №25. На освітній платформі гімназії №16 працюватимуть школи №14 та №53. На освітній платформі школи №18 працюватиме школа школи №37. І на освітній платформі гімназії №21 працюватимуть заклади освіти №12 та Садівська школа. На освітній платформі школи №31 працюватимуть заклади освіти №13, №28 та ЦОМ. На освітній платформі школи №34 працюватиме НВК №9. На освітній платформі школи №36 працюватиме школа №35. На освітній платформі школи №39 працюватимуть заклади освіти №40, №43, №86. На освітній платформі школи №45 працюватимуть заклади освіти №41, №44. На освітній платформи школи №48 працюватимуть заклади освіти №29 та спеціалізована школа №1. На освітній платформі школи №50 працюватиме школа №32. На освітній платформі НВК №51 працюватимуть заклади освіти №26 та №47. На освітній платформі школи №54 працюватимуть заклади освіти №2, №8. На освітній платформі школи №55 працюватиме школа №52.

-Що мається на увазі під освітньою платформою, це ж не будівля?

-Ні, йдеться про ресурс онлайн з педагогічним ресурсом.

-Скільки школярів та освітян наразі в Херсоні?

-До херсонських шкіл подали заяви та зареєстровано 29 тисяч 416 учнів. Частина з них, звісно, виїхали на підконтрольну територію України та за кордон. Освітній процес за державними стандартами забезпечують 1257 педагогів, які виїхали з окупованого Херсона. Вибратися із загарбаної території вчителі намагаються щодня. На сьогоднішній день у нас у галузі освіти близько 9 тисяч працівників, це з обслуговуючим персоналом. Сторожі, прибиральниці – основна частина їх залишилася і багато хто з них, на превеликий жаль, погодився на співпрацю. Це пов’язано з маленькою зарплатою. Всі, хто відмовився співпрацювати з окупантами, будуть відправлені у простій із збереженням заробітної плати в розмірі посадового окладу. Педагоги, які виїхали, отримуватимуть зарплату в повному обсязі.

-Яким є навчання сьогодні, 1 вересня?

-Щороку МОН пропонує тему для першого заняття. Теми не є обов’язковими і можуть коригуватися вчителем, адже закон пропонує педагогу академічну свободу. Однак з огляду на ситуацію в країні, важливо, щоб початок навчального року налаштував дітей на безпечне навчання. Тому 1 вересня у всіх закладах освіти буде проведено єдиний урок «Ми українці, честь і слава незламним».

-Як навчатимуться діти, які виїхали на підконтрольну територію, чи можлива форма офлайн?

-Очна форма передбачається. Але ж маємо пам’ятати, в яких непростих умовах ми зараз. Не всюди у школах є бомбосховища, не всюди батьки погоджуються на навчання у класі, адже відповідальність за безпеку дітей під час воєнного стану покладено саме на них. Ніхто не знає, що в головах окупантів. Тому безпека для нас понад усе.

Спілкувалася Марина САВЧЕНКО.


0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: