Херсон °C

На Херсонщині книговидання потребує фінансування

Новости » Культура
0
На Херсонщині книговидання потребує фінансування З метою продовження роботи з книговидання на Херсонщині 20 березня в облдержадміністрації зібралася робоча група з питань сприяння розвитку книговидання та книгорозповсюдження в області. Це вже друге засідання, на якому розглядаються рекомендації постійної комісії обласної ради з питань з питань культури, науки, освіти, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, курортно-туристичної діяльності щодо сприяння у випуску книжок місцевих україномовних авторів. Про це йдеться у повідомленні на сайті Херсонської ОДА.
На цьому засіданні робочою групою розглянуто пропозиції щодо підтримки випуску трьох книжок, щодо яких надійшли спільні звернення від ГО «Центр розвитку особистості «Берегиня», «Всеукраїнська екологічна ліга», ХМГО «Союз Чорнобиль України», ХОО «Всеукраїнська  екологічна ліга» з проханням видати навчальний посібник «Екологія. Початковий етап», ГО «Товариство воїнів - учасників АТО на Сході України» - посібник «Пам’ятка учасникам  АТО» та від кафедри історії України та методики викладання ХДУ - навчально-методичного посібника «Херсонщина: від найдавніших часів до сьогодення». На обговорення запрошено представників цих організацій, які презентували видання, розповіли про їх значення для Херсонщини. Зокрема, було зазначено, що посібник з екології – це перше навчальне екологічне видання в Україні. Як наголосив голова ХОО «Всеукраїнська  екологічна ліга» Володимир Ідаятов: «Ця книжка презентує область, так як є продуктом Херсонщини, якого ще немає ніде в Україні».
Зважаючи на те, що в 2017 році виповнюється 100-річчя подій  Української революції 1917-1921 років в області затверджено план заходів з підготовки та відзначення цієї події та вшанування пам’яті її учасників  до плану включено пропозицію Державного архіву області щодо перевидання анотованого переліку справ під назвою «З історії Українського державотворення на Херсонщині 1917-1921 років», яку на засіданні обговорено та підтримано видати накладом у 500 примірників.
Видання україномовних книжок місцевих авторів за бюджетні кошти  в області передбачено у Програмі розвитку інформаційного простору Херсонської області на 2017-2020 роки. У 2017 році на випуск 14 україномовних видань, перелік яких затверджено на минулому засіданні робочої групи з питань сприяння книговидання та книгорозповсюдження в області, заплановано фінансування у розмірі понад 500 тис. грн. Обласною радою прийнято програму, проте кошти на здійснення книговидання на сьогодні поки що не виділено.  
За результатами засідання Департаментом з питань внутрішньої та інформаційної політики ОДА, який є розпорядником коштів за програмою, спільно з місцевими видавництвами проводиться робота з обрахування вартості випуску книжок в цьому році, після чого проект змін буде винесено на затвердження обласної ради.
Херсонщина поки що є аутсайдером з книговидання серед інших областей України. Залишається сподіватися, що депутати підтримають книговидання в області та приймуть рішення про виділення коштів на випуск книжок, які рекомендовані постійною комісією протягом 2016 і вже на початку 2017 року.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: