Херсон °C

Обласні бібліотеки провели заходи до Дня української писемності та мови

Новости » Культура
0

9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови.

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара та Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки вже традиційно не могли оминути цю важливу для українського народу подію і підготували низку заходів.

Так, відвідувачі Гончарівки мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Мова – краса і сила». Окрім цього, працівники відділу краєзнавства разом із курсантами першого курсу Морського коледжу Херсонської державної морської академії здійснили віртуальне знайомство з письменниками, життєві й творчі шляхи яких переплелися з Херсоном, серед яких: Олексій Кручених, Анатолій Кичинський, Віктор Вальд, Люко Дашвар.

7 листопада у відділі наукової інформації та бібліографії відбулася надзвичайно актуальна лекція-практикум «Новий український правопис: традиції та тренди». Під час лекції відвідувачі та співробітники Гончарівки розглянули всі зміни, які знайшли відображення в новому правописі: інваріативні складові, спрощення в написанні слів, утворення фемінітивів, написання скорочень та ін. А потім виконали практичне завдання на перевірку знань. Така лекція проводилася невипадково – 8 листопада відбулася щорічна акція «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності». Тож усі, хто відвідав напередодні практикум, під час написання диктанту в бібліотеці почувалися набагато впевненішими. До акції у Гончарівці приєдналися й працівники Управління патрульної поліції нашого міста. До речі, вже не перший рік книгозбірня проводить курси української мови для херсонців.

А от у бібліотеці імені Дніпрової Чайки відбулося словене дербі між студентами вищого професійного училища сервісу та дизайну. Команди «Мовні перлини» та «Українські соловейки» доводили свою обізнаність в новому правописі: від епітетів до слова «Мова» (в словнику їх аж 250) до перекладів літературних текстів й тавтограми. У напруженій боротьбі кожна команда набрала по 15 балів. Тож перемогли дружба, знання та любов до рідної мови!

Також 8 листопада до відзначення свята долучились і учасники обласних курсів підвищення кваліфікації працівників шкільних бібліотек. У рамках фахового навчання вони знайомились із сучасними ігровими практиками на допомогу освоєнню рідної мови та на підтримку читання української дитячої літератури, переглянули інтерактивну книжкову виставку-гру «Відкрий, о рідна моя мово, свої скарбниці золоті!», а також взяли участь у зустрічі з херсонською письменницею Юлією Чернієнко, лауреаткою Міжнародної літературної премії «Гранослов».

За інформацією Херсонської обласної ради

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: