Херсон °C

На Херсонщині навіть діти мільйонери

Новости » Экономика
0

Батьки 22 юних херсонців повідомили про отримання їхніми дітьми спадщини чи дарунків у 2013 році на загальну суму майже 3 млн. гривень. За результатами обробки поданих декларацій ревізори донарахували 118 тисяч гривень податку на доходи. Майже вся ця сума вже поповнила міський бюджет.

Відповідно до норм Податкового кодексу України, громадяни звільняються від обов’язку подання декларації незалежно від видів та сум отриманих доходів, зокрема, якщо вони є неповнолітніми і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб та/або держави станом на кінець звітного року. Водночас, обов’язок щодо заповнення та подання декларації, а також сплати грошових зобов’язань від імені такої дитини покладається на його батьків або опікунів.

Розмір ставки податку, що застосовується до відповідного об’єкта спадщини, залежить від родинних стосунків членів сім’ї дитини-спадкоємця і спадкодавця. За нульовою ставкою оподатковуються вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Членами сім’ї громадянина першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення. Вартість спадщини, що успадковується спадкоємцями, які мають другий ступінь споріднення, оподатковується за ставкою 5%. Аналогічно оподатковується і вартість об'єкта дарування.

Отже, батькам або опікунам у разі отримання неповнолітньою дитиною спадщини або дарунку слід подати декларацію про майновий стан і доходи від імені такої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%.

 

За даними Державної податкової інспекції у м. Херсоні.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: