Херсон °C

Протидифтерійної сироватки в Україні лише 900 доз, - повідомляє МОЗ

Новости » Здоровье
0
Ще не встигла втихнути паніка батьків, навколо вакцинації від кору та хвороби, як лікарі вирішили попередити громадян про наступну хворобу - дифтерію.  
«МОЗ закликає вакцинувати дітей і вакцинуватися дорослим від дифтерії вже зараз. У зв’язку з небезпечністю хвороби та низьким рівнем охоплення щепленнями в Україні, МОЗ рекомендує вакцинацію для дітей і ревакцинацію для дорослих. Для лікування дифтерії в Україні наявна протидифтерійна сироватка. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років). Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли. Нагадуємо, що вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим. Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%.
Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити:
 - слабкість;
 - біль у горлі;
 - лихоманку;
 - набряк залоз у шиї.
Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.
Ускладнення від дифтерії можуть включати:
 - блокування дихальних шляхів;
 - пошкодження серцевого м'яза (міокардит);
 - ушкодження нерва (поліневропатія);
 - легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію)», - повідомляє прес-служба МОЗ України.
Крім цього, якщо вакцина від кору в Україні була наявна в достатній кількості (принаймні саме так запевняли лікарні, в тому числі й нашої - Херсонської області), то про дифтерію цього не скажеш. Як виявилося, зараз лише йде планування закупівель спеціальної протидифтерійної сироватки:
«Для лікування дифтерії в Україні зараз наявні 900 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу Україна отримала наприкінці 2017 року. Препарати мають сертифікат якості GMP, що гарантує, що продукція постійно виробляється і контролюється за стандартами якості, які відповідають її призначенню, та відповідно до вимог реєстраційного досьє. Також на 2018 рік МОЗ заклав в бюджет 40,2 млн гривень для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування хворих на небезпечні інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, серед яких і дифтерія. Препарати будуть придбані через міжнародні організації і відповідним чином зареєстровані, наразі йде планування закупівель», - повідомляє МОЗ.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: