29 червня відокремлений
структурний підрозділ ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомив
про підозру захворювання на ботулізм 61-ти річного мешканця міста Нова Каховка.
Про це повідомляють спеціалісти обласного управління Держпродспоживслужби.
При епідеміологічному
розслідуванні було встановлено, що близько 17.00 години 27.06.2018 року хворий
із симптомами гострого кишкового захворювання звернувся до пункту швидкої
медичної допомоги та був госпіталізований до інфекційного відділення КЗ «Центральна
міська лікарня м. Нова Каховка».
29.06.2018 року через
погіршення стану хворого, коли з’явилися симптоми дихальної недостатності,
черговим лікарем відділення поставлено діагноз: «Ботулізм – ?», з наданням
термінового повідомлення до структурного підрозділу ДУ «Херсонський обласний лабораторний
центр МОЗ України».
Під час збору
епіданамнезу встановлено, що хворий 24.06.2018 року придбав на стихійному ринку
м. Нова Каховка в’ялену рибу (тарань, карась не патрані), 2 рибини. Також,
встановлено, що підозрілий продукт хворий вживав 25.06.2018 року разом із
дружиною. Симптоми захворювання (нудота, блювота, пронос, взуття живота) почали
з’являтися наступного дня, але за медичною допомогою звернувся лише 27.06.2018
року. Стан дружини задовільний, симптоми захворювання відсутні.
Хворого 30.06.2018 року
переведено до реанімаційного відділення КУ «Херсонська обласна інфекційна
лікарня ім. Г.І. Горбачевського». Введення протиботулінічної сироватки хворому
розпочато відразу після доставки в м. Херсон. Стан хворого середньої важкості.
Залишки риби відібрані
та направлені для проведення відповідних лабораторних досліджень. З метою
запобігання виникнення захворювань на ботулізм, спеціалісти Держпродспоживслужби
області звернулися до Новокаховського відділу Головного управління Національної
поліції для вжиття невідкладних заходів.
Водночас, в області
триває проведення рейдових комісійних перевірок у складі фахівців
Держпродспоживслужби, поліції, райдержадміністрацій та органів місцевого
самоврядування місць несанкціонованої торгівлі.
У зв’язку з цим
випадком, МОЗ України звернулося до всіх громадян з проханням не вживати
харчові продукти, про якість яких достеменно невідомо. До факторів ризику
належать споживання в‘яленої, солоної та консервованої риби, консервів або
виробів з м‘яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.