Херсон °C

У Херсоні чоловік помер від ботулізму

Новости » Здоровье
0
Херсонським міське управління Держпродспоживслужби опублікувало інформацію про смертельний випадок ботулізму в обласному центрі. 10 вересня до реанімаційного відділення КЗ «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Горбачевського» було госпіталізовано 2 мешканців м. Херсона з діагнозом ботулізм.
Сім’я потерпілих – чоловік і дружина – напередодні вживали рибу (лящ в’ялений) власного вилову та власного приготування. Невдовзі обидва відчули себе недобре. Тривалий час родина намагалася зарадити собі самолікуванням і лише надвечір 10 серпня звернулися по допомогу до лікарів. Станом на 11 вересня один хворий (чоловік) помер. Окрім постраждалих, рибу більше ніхто не вживав.
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Зазвичай, токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, копчена та в’ялена м’ясна і рибна продукція, гриби, приготовлені з порушенням технологічних режимів, особливо в домашніх умовах.
Найчастішими симптомами ботулізму є:
- порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови (може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість);
- загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт; 
- пригнічення функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності; 
- у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.
Найбільш ефективним способом профілактики ботулізму є дотримання правил безпеки. Передусім, уникайте споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. Небезпечним є споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки така риба могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки.
Також варто уникати споживання продуктів, якщо ви не можете бути впевнені у дотриманні умов їх зберігання та транспортування.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вкотре наголошує, що при найменшій підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря!

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: