Херсон °C

На Херсонщині побільшало онкохворих

Новости » Здоровье
0

Завдяки розумінню обласної влади та депутатського корпусу Херсонщини, 8 лютого 2019 року було прийнято обласну програму боротьби з онкологічними захворюваннями. Зрозуміло, що основною метою її стало покращення діагностики та виявлення онкологічних хворих, вжиття заходів з профілактики і покращення лікування, а також закупівля сучасних медикаментів, обладнання, навчання спеціалістів тощо. На виконання цієї масштабної програми мали бути прийняті програми і в районах області. Та, на жаль, станом на 15 липня далеко не всі райони провели цю роботу і передбачили фінансування на лікування своїх онкохворих. Про це сьогодні повідомила на засіданні голів районних рад, об´єднаних територіальних громад та міських голів, що відбулося під керівництвом голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера, головний лікар КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради Ірина Сокур. Про це повідомляє пресслужба облради.

«Зростання показників онкозахворюваності відбувається в усьому світі, і наша область – не виключення і не виняток. За перше півріччя онкохворих на Херсонщині побільшало у порівнянні із минулим роком. Перша причина високих показників онкозахворюваннь – вік населення. Молодь виїжджає з області, залишаються люди похилого віку, а у них, на жаль, рак виявляється частіше. Наступна причина – забруднення навколишнього середовища. В програмі є пункт щодо покращення питної води, знезараження об’єктів зберігання пестицидів та інших засобів, що вливають в ґрунт задля захисту рослин. Тому найважливішим, як і раніше, залишається наша плідна співпраця із районними лікарнями області», – пояснила головлікар онкодиспансеру.

Так, за словами Ірини Сокур, лікарні, що уклали договір про співробітництво із КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер», отримують найточніші дані досліджень з лабораторії диспансеру. А головне – платять лише собівартість за витратні матеріали. Вартість одного дослідження – майже 2 гривні.
«На сьогодні можна абсолютно точно сказати, що у нас – найкраща лабораторія, обладнана так, як треба для того, аби отримувати найвищий результат досліджень і аналізів. Тому я наполегливо рекомендую головам районних лікарень не витрачати грошей на облаштування місцевих лабораторій, адже ми вже це зробили задля користування всієї області», – наголосила Сокур.

Крім того, Ірина Володимирівна повідомила: наразі КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер» уклав лише один договір на визначення простатспецифічних антигенів із Верхньорогачицькою центральною районною лікарнею, та запропонувала іншим районам зробити те саме, обґрунтувавши необхідність ранньої діагностики даного захворювання. Також головлікар пожалілася на те, що населення геть не активно переймається власним здоров’ям та не робить завчасно діагностику на виявлення онкозахворювання, а це призводить до занедбаних випадків та як наслідок ранніх смертей.

У свою чергу голова Херсонської обласної ради попросив поважних присутніх підняти руки: хто сам проходить медобстеження та робить діагностику. Виявилося, що, окрім Мангера, у залі таких знайшлося лише двоє.

«Ми маємо піклуватися про здоров’я людей і доводити до них інформацію про те, що крок за кроком ми створюємо всі умови для їхнього лікування. А головне – маємо показувати людям приклад власними вчинками. Хвороби дешевше діагностувати, ніж потім лікувати тяжкі їхні наслідки», – сказав Владислав Мангер.

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: