Херсон °C

Херсонські лікарі про сезонні алергії: встановити діагноз, лікувати і профілактувати

Новости » Здоровье
0

Весна, літо, осінь – час сезонних алергій. Як правильно встановити діагноз, пролікувати хворобу та самотужки її профілактувати - розповідає лікар-отоларинголог поліклініки №2 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Федорів Тетяна Олександрівна.

-Сезонною алергією називають захисну реакцію імунітету на подразники зовнішнього середовища, що виникає в певну пору року. Алерген, будучи нешкідливим для більшості людей, у сенсибілізованих пацієнтів розглядається імунною системою як "небезпечний", що в результаті провокує алергічну реакцію. Під сенсибілізацією розуміють підвищену чутливість організму до дії подразників (алергенів), що викликають алергічну реакцію.

Сезонні алергії (зазвичай їх називають сінною лихоманкою, полінозом) широко поширені. Вони спостерігаються тільки в певну пору року, особливо навесні, влітку або восени - в залежності від того, на що у людини є алергія. Симптоми головним чином зачіпають слизову оболонку носа, викликаючи алергічний риніт, або слизову оболонку повік і білків очей (кон'юнктиви), викликаючи алергічний кон'юнктивіт. Алергічний кон'юнктивіт може початися від потрапляння в очі переносимих по повітрю частинок, таких як пилок. Слід зазначити, що у міських жителів сезонна алергія виникає частіше ніж у жителів сільської місцевості. Адже пилок, який виділяють дерева в місті, розноситься по місту, змішуючись з вихлопними газами та шкідливими домішками. Ці викиди збільшують здатність пилку провокувати алергію.

Термін «сінна лихоманка» може ввести в оману, так як симптоми спостерігаються не тільки в літню пору, коли традиційно проходить сінокіс, і ніколи не супроводжуються лихоманкою. Сінна лихоманка зазвичай є реакцією на пилок і трави. Пилок, що викликає сінну лихоманку, відрізняється в залежності від пори року. Навесні це як правило дерева (наприклад, дуб, в'яз, клен, вільха, береза і олива). Влітку - трави (наприклад, свинорий пальчастий, тимофіївка, сорго) і бур'яни (наприклад, подорожник). Восени - амброзія. Виділено близько 50 підвидів дерев, трав, чагарників і квітів, поширених повсюдно і здатних викликати алергію. У частини хворих, які страждають від сезонної алергії, захворювання розвивається на рідкісні рослини.

Значний вплив на самопочуття пацієнтів з алергією мають погодні умови. У дощову погоду пилок залишається на землі і загальне самопочуття поліпшується. У вітряні та спекотні дні компоненти пилку переносяться у повітрі, з легкістю потрапляють в приміщення і провокують виникнення ринітів і кон'юнктивітів. Пилок деяких рослин має мінімальну вагу і може переноситися вітром на десятки кілометрів, що пояснює розвиток полінозу на певний подразник, навіть якщо він не виростає в місцевості проживання пацієнта.

Крім того, в різних частинах країни сезони пилку наступають у різний час. Люди можуть реагувати на один або кілька видів пилку, тому для них сезон алергії на пилок може починатися ранньої весни і триватиме до пізньої осені. Сезонну алергію також викликають спори цвілі, які можуть перебувати в повітрі довгий час і навесні, і влітку, і восени, так як цвіль в житлових будинках розмножується і росте незалежно від пори року.

Для досвідченого алерголога не становить труднощів встановити діагноз сезонної алергії. Проводиться огляд та опитування хворого, виключаються інші недуги. В якості підтвердження захворювання і для точного з'ясування алергену проводиться аналіз крові на специфічні імуноглобуліни Е або беруться шкірні алергологічні проби. В процесі шкірного алергологічного тестування невелика кількість екстрактів пилку дерев у вигляді розчину наноситься на предпліччя або спину. Припухлість і почервоніння шкіри в області нанесення свідчать про наявність алергії. На основі отриманої інформації приймається рішення про подальшу тактику лікування.

Сезонна алергія повинна лікуватися як в період загострення, так і інші сезони для профілактики рецидиву. Лікування сезонної алергії включає в себе симптоматичну терапію (антигістамінні препарати, місцеві протизапальні та протиалергічні засоби), а також патогенетичне лікування, спрямоване на причину захворювання. На сьогоднішній день єдиним методом патогенетичного лікування сезонної алергії є Алерген Специфічна Імуно Терапія (АСІТ). АСІТ полягає в послідовному введенні в організм людини певних доз алергенів. Після повного курсу лікування у пацієнта спостерігається тривала ремісія, несприйнятливість до алергену. АСІТ відрізняється від фармакотерапії тим, що впливає саме на патогенез алергійного захворювання, змінює характер реагування організму на алерген, зменшує вираженість клінічної симптоматики захворювання та потребу у фармакологічних препаратах або сприяє їх повній відміні, призупиняє прогресування процесу, знижує неспецифічну гіперреактивність тканин до прозапальних медіаторів, зменшує ознаки алергійного запалення.

Лікування полінозу вкрай необхідне, але не слід забувати і про те, що необхідно вживати самостійних заходів, що сприяють зниженню ризику розвитку алергій. У період цвітіння необхідно щільно закривати вікна та двері у квартирах, використовувати повітроочисні фільтри. Після прогулянки на вулиці необхідно ретельно промивати прохолодною водою обличчя, очі, ніс, полоскати горло. При виході на вулицю рекомендується носити сонцезахисні окуляри. Дотримання гіпоалергенної дієти в період загострення сприяє зменшенню скупчення токсинів в організмі. Необхідно завжди носити з собою антигістамінні пігулки. При перших підозрах на сезонну алергію необхідно відвідати лікаря - алерголога. Лікар точно встановить діагноз і призначить оптимальний спосіб лікування.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: