Херсон °C

На Херсонщині можуть утворити Асоціацію ОТГ

Новости » Политика
0
На Херсонщині можуть утворити Асоціацію ОТГСьогодні, 27 червня, в ОДА провели нараду з головами об’єднаних територіальних громад Херсонщини, яка пройшла під керівництвом голови обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва, в ході якої обговорили ряд важливих питань для подальшого формування й розвитку ОТГ.
Так, обговорили питання щодо використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, щодо земельних питань ОТГ й створення Асоціації об’єднаних територіальних громад Херсонської області.
Директор Департаменту фінансів ОДА Наталія Вітренко звернула увагу голів на те, що громади починають отримувати прямі міжбюджетні відносини з державою і тому необхідно використовувати кошти субвенції за ціллю. Тобто, запропоновані проекти з розвитку місцевої інфраструктури повинні бути актуальними для громади в майбутньому й важливими для області в цілому. Адже. якщо кошти субвенції не будуть освоєні до завершення року, вони повертаються у державний бюджет.
Також Наталія Вітренко зазначила, що до постанови Кабінету Міністрів України №410 від 7 червня 2017 року внесені зміни, відповідно до яких розширено перелік заходів, які може здійснити громада за рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури. Так, наприклад, додатково відтепер об’єднана територіальна громада може на ці кошти придбати санітарно-медичний транспорт, або спрямувати їх на здійснення ремонту доріг.
При цьому керівник Департаменту фінансів ОДА звернула увагу, що такі проекти обов’язково повинні бути внесеними до місцевих Програм соціально-економічного розвитку.
Продовжуючи нараду, перейшли до питань виконання місцевих бюджетів. Голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв звернув увагу: «Бюджети ОТГ напряму залежать від оплати ПДФО, акцизного збору й сплати за землю і саме легальні земельні відносини дають колосальні надходження в бюджети громад».
З цього приводу начальник  Головного управління ДФС у Херсонській області Ігор Клим зауважив, що ведеться активна робота щодо легалізації всіх видів оподаткування в області. Задля легалізації підприємницької діяльності також прийнято рішення про мінімальний рівень оподаткування одноосібних власників земельних ділянок.
З огляду на обговорені питання в ході наради в.о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій закликав керівників ОТГ створити  Асоціацію об’єднаних територіальних громад Херсонської області.
«Таке об’єднання в Асоціацію допоможе обмінюватися досвідом, допомагати громадам одна одній. Адже в результаті повного запровадження реформи децентралізації на Херсонщині буде утворено близько 65 ОТГ, які самостійно взаємодіятимуть з центральними органами влади, співпрацюватимуть з інвесторами. Разом вирішувати питання набагато легше. Об’єднані територіальні громади мають стати справжнім трендом України», - наголосив в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: