Херсон °C

На Херсонщині зареєстровано 429 смертей від СНІДу

Новости » Общество
0

На початку 2015 року в Україні знаходилося на диспансерному обліку біля 138 тисяч ВІЛ-інфікованих осіб, з них 33 279 людей хворих на СНІД. Показник поширеності ВІЛ у віковій групі 15-49 років є одним з найвищих серед країн Західної Європи та Центральної Азії.

Розвиток епідемії в Херсонській області має ті ж закономірності, що й в цілому по Україні. За весь період спостереження за ВІЛ-інфекцією в Херсонській області офіційно зареєстровано 6 807 випадків ВІЛ-інфекції серед мешканців області, у тому числі 1 538 випадків СНІДу та 429 померлих від СНІДу. Херсонська область відноситься до регіонів з найвищим рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію та СНІД.

Для вивчення епідемічного процесу ВІЛ-інфекції використовуються найсучасніші методи. В Херсонській області за фінансової підтримки Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, Центрів США з контролю та профілактики захворювань у період з листопаду 2013 року по жовтень 2014 року здійснювався регіональний проект з тріангуляції даних у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Реалізація цього проекту підтримувалась групою консультантів за експертної підтримки фахівців Центру співробітництва ВООЗ з дозорного епіднагляду за ВІЛ (Загреб, Хорватія) та Каліфорнійського університету.

Ключовим дослідницьким питанням даного дослідження було визначення характеристик груп населення, які у зв`язку з особливостями своєї поведінки та/або вразливості мають підвищений ризик інфікування вірусом імунодефіциту людини. Також цікавили питання, чи пов`язане з ними та їх статевими партнерами поширення епідемії ВІЛ в області, чи вийшла епідемія від уразливих груп у загальне населення. Важливим було встановлення можливих змін у залученні окремих груп до розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в майбутньому.

Після проведення тріангуляції були зроблені наступні висновки.

1.Споживачі ін`єкційних наркотиків залишаються основним джерелом у розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в області.

2.Чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками, наразі можуть вносити помірний внесок у поширення ВІЛ-інфекції у якості інфікування та резервуару ВІЛ-інфекції, проте питома вага цієї групи буде поступово зростати.

3. Загальне населення має великий ризик інфікування ВІЛ при незахищених статевих стосунках, особливо молодь.

4. Статевий шлях є основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції у Херсонській області. Передача ВІЛ-інфекції через кров (вживання ін`єкційних наркотиків) постійно зменшується, особливо серед молодших вікових груп (15-24 роки), що може свідчити про успішність програм профілактики зменшення шкоди при вживанні наркотиків за цим напрямком.

Визначення характеристик груп населення, які залучено до передачі ВІЛ статевим шляхом, дозволило надати обґрунтовані рекомендації щодо планування та впровадження протиепідемічних заходів у Херсонській області з урахуванням регіональних особливостей розвитку епідемічного процесу ВІЛ-інфекції. Перш за все, це:

- здоровий спосіб життя, зменшення кількості статевих контактів, наявність одного постійного статевого партнера, використання населенням засобів індивідуального захисту (кондомів);

- продовження реалізації профілактичних програм серед груп населення, які мають підвищений ризик інфікування вірусом імунодефіциту людини;

- проведення регулярного тестування на ВІЛ-інфекцію серед негативних партнерів та впровадження інших профілактичних заходів у парах, в яких один з партнерів є ВІЛ-інфікований;

- підготовка лікарів щодо переліку захворювань, при яких пацієнту необхідно пропонувати пройти тестування на ВІЛ-інфекцію;

- доступність інформації для населення щодо ймовірних шляхів інфікування ВІЛ та набуття практичних навичок по самозахисту при можливих ризикованих ситуаціях.

 

 

Рєзвих Тетяна,

лікар-епідеміолог Херсонського обласного

центру профілактики та боротьби зі СНІДом

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: