Херсон °C

В гостях у депутата: дубові меблі, ставки, бджоли… і робочі руки

Общество, Публикации
0

В гостях у депутата: дубові меблі, ставки, бджоли… і робочі рукиПродовжуємо читачів знайомити з депутатами Цюрупинської районної ради. Нещодавно побували в гостях у людини, котрий у політиці зовсім «новачок», зате про проблеми на селі йому розповідати не потрібно…

Нас зустрічав Микола Григорович Плисюк – депутат Цюрупинської районної ради від Радикальної партії. Його будинок, який будує власними руками, находиться на території його ж фермерського господарства.

Господар показує нам своє господарство: біля двох десятків вуликів, собака, кіт, ставок, виритий теж власноруч, «балагани» з картоплею, перцем, помідорами.

У будинку, Микола Григорович посміхається і каже: «Поки ми в стадії ремонту, але показати є що»…

Дійсно. Подивитись в будинку є на що, бо господар власними руками не тільки працює на землі, будинок зводить, але ще й меблі майструє, займається художньою різьбою, грає на музичних інструментах, співає, активно з родиною приймає участь у виступах місцевого творчого колективу, котрий вже не перший раз зустрічають аплодисментами не тільки на території Херсонщини.

В гостях у депутата: дубові меблі, ставки, бджоли… і робочі руки

Про життя на землі…

-Ось таке воно насичене життя депутата, - шуткуючи розповідає Микола Григорович.

До речі, господарство родини Плисюків можна вважати досить унікальним, тому що займається Микола Григорович органічним землеробством.

Каже фермер, що ідея органічного землеробства всіх нас, українців, значно наближує до Європи, бо саме там ціниться продукція, коли сільське господарство відмовляється від застосування ГМО, антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив.

Зрозуміло, що виростити таку продукцію в рази сьогодні важче…

-У 1993 році я взяв фермерське господарство і в 1994 стали працювати на 35-ти гектарах землі. Такий життєвий поворот вів ледь не до розлучення, жінка спочатку в штики прийняла таке моє рішення. А ось цей ставок так стільки коштував її нервової системи (усміхається). Далі, як і завжди, працювали разом. А от недавно вже на нашій території проводили семінар з органіки. Найголовніше, що маю можливість спілкуватися з представниками Харківської Академії, з Дніпропетровська щодо тематики саме органічного землеробства. Нещодавно спілкувався з представниками одного з товариств, що серйозно займаються збутом такої продукції, - каже Микола Григорович.

Микола Григорович також поділився, що цього року проведе просвітницький експеримент – виростить продукцію на органіці і на «хімії», аби покупець міг «відчути різницю»:

-Працюю над отриманням сертифікату під продукцію, яку можна буде в Європу відправляти. Я зараз сію, посадив картоплю 2 гектара, зараз буду 1,5 гектара перцю садити. Все органіка, все хороше, якісне, ніде не буду використовувати ні хімію, нічого. Паралельно висаджу і на хімічному. І тільки-но все зійде, зустрічаю, науковців - ставимо бігборд, і кожної неділі інформуємо, щоб люди порівнювали і знали, чим відрізняється продукція. Далі маю таки надію вийти на євро стандарти по екопродукції. Також потрібно підібрати бажаючих, котрі також працюють над екопродукцією, зрозуміло, що аби вдало збувати таку продукцію потрібно мати серйозні об’єми. Нещодавно спілкувався зі своїми однодумцями з Київської області, домовились створити Асоціацію фермерів, котрі працюють з органікою, знову ж таки для того, щоб ми були цікавими для Європи.

Хочеться підкреслити, що ідея фермера із Великих Копанів досить прогресивна, сьогодні результатом органічного виробництва є екологічна безпечна продукція, вільна від ГМОта невластивих продуктам харчування хімічних елементів. Ідея органічного землеробства є популярною у багатьох країнах світу, в тому числі у Європі.

Про політику місцевого «Парламенту»

«Парламентом» депутат Плисюк називає Цюрупинську районну раду. Микола Григорович каже, що після того, як сам побував на Майдані, вирішив власними силами попробувати щось змінити на землі, на котрій живе і працює. Каже: «Поки не до змін, бо дуже завзяті взялися ділити крісла, а роботи не було, тож про результати розповідати не приходиться»…

-Розумієте, справа в тому, що вже депутати розділилися на два клани. І більшість виходить від Януковича. Якщо хтось не хотів – його купили. Мене не куплять. Я відверто кажу. Я до політики був далекий, але люди вибрали. Думаю так, що не цим потрібно займатися депутатам, що роблять сьогодні. Кому принесуть користь оці «суди-пересуди»? Знаєте над чим я готовий працювати, що обговорювати, і, думаю, не тільки я: нам вкрай необхідно навчитися перероблювати свою продукцію. Серце кров’ю обливається, коли кожного сезону у нас в посадках висипають помідори, перець, кабачки і все вирощене. Хіба саме про це необхідно не дбати?! Я хотів побудувати комбінат з переробки овочів. Приїдете, я покажу вам такі звалища… Ось такі питання ми маємо вирішувати, а не чекати, що хтось прийде. Ніхто не прийде, ми маємо самі везти продукцію, везти людей до себе. Ось такі в мене ідеї. Приємно працювати з людьми, котрі самі розвиваються і за інших дбають. Запросив в гості депутата обласної ради Євгена Рищука, маю надію, що з переробкою продукції питання зрушиться з місця, - поділився наболілим Микола Григорович.

В гостях у депутата: дубові меблі, ставки, бджоли… і робочі руки

В свою чергу, хотілося б поділитись з читачем і особистим враженням від зустрічі та спілкування з одним із «політиків» райради: позитивна енергетика і харизматичність господаря відразу підкорює, і слово «депутат» відразу набирає таких понять, як людяність, працелюбність, любов до землі, до Бога, до людей, тож маємо шанс…

 

Тетяна Дергачева

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: