Херсон °C

Відсутність належного фінансування призводить до зростання заборгованості по зарплатах та стипендіях - Олександр Співаковський

Новости » Общество
0
Відсутність належного фінансування призводить до зростання заборгованості по зарплатах та стипендіях - Олександр СпіваковськийНа сторінці в Фейсбук народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка», Перший заступник Голови Комітету з питань освіти Олександр Співаковський поділився щодо питань ефективного та оперативного вирішення критичних проблем освітньої галузі.
«Вчора відбулась дуже важлива робоча нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, на яку були запрошені Віце-прем'єр-міністр України В’ячеслав Кириленко та Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Верховну Раду України представляли я та народний депутат України Віталій Курило.
Не зважаючи на свою надзвичайну зайнятість, за результатами досить складних перемовин, пов’язаних з узгодженням напруженого графіка своєї роботи, Володимир Борисович знайшов можливість приділити тривалий час обговоренню освітніх проблем.
Головними питаннями наради виступили проблеми вступної кампанії до вищих навчальних закладів у 2016 році та фінансування професійно-технічної освіти. 
Навколо першого питання розгорнулась гостра дискусія, кожний з учасників якої наводив переконливі аргументи щодо проблемних питань цьогорічної вступної кампанії та найбільш доцільних шляхів їх вирішення.
Зокрема, модель, яка була запропонована Міносвіти у цьогорічних Правилах прийому до вищих навчальних закладах, на мою думку не відображає нагальної потреби сьогодення щодо формування людського капіталу.
Натомість, мною було запропоновано дещо іншу модель, в основу якої мають бути покладені наступні критерії:
- результати ЗНО;
- результати ДПА, включаючи атестат про закінчення загальної середньої освіти;
- уподобання абітурієнтів;
- коефіцієнт регіону
- коефіцієнт спеціальності, в рамках пріоритетів держави та розвитку економіки
- коефіцієнт освіченості території, для загальнодержавного вирівнювання людського капіталу.
Моя пропозиція була цілком підтримана народним депутатом Віталієм Курилом, але зумовила загострення суперечки між учасниками наради. 
Підвівши підсумки дискусії, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував залучити до обговорення існуючої проблеми більш широке коло учасників, в тому числі представників експертного середовища, науковців, а також визнаних фахівців у сфері вищої освіти, у зв’язку з чим було вирішено повернутись до розгляду цього питання на наступній нараді.
Питання необхідності термінового вирішення проблеми фінансування професійно-технічної освіти не викликало жодних суперечок.
І я, і народний депутат Віталій Курило, і Міністр освіти і науки Лілія Гриневич одностайно наголосили на необхідності негайного вирішення цієї проблеми, оскільки відсутність належного фінансування призводить до зростання заборгованості з виплати заробітної плати, стипендій та соціальних допомог найбільш незахищеним верствам населення та породжує соціальну напруженість у суспільстві. 
Вислухавши пропозиції учасників наради Прем’єр-міністр Володимир Гройсман одразу ж відав розпорядження щодо невідкладного забезпечення необхідного фінансування для вирішення проблеми погашення існуючої заборгованості. 
Вважаю, що сьогоднішня зустріч має надзвичайно важливе значення та свідчить про повне взаєморозуміння законодавчої та виконавчої влади щодо питань ефективного та оперативного вирішення критичних проблем освітньої галузі», - пише Олександр Співаковський.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: