Херсон °C

Цюрупинське міжрайонне управління водного господарства - поставлені завдання виконує справно

Общество, Экономика
0

Цюрупинське міжрайонне управління водного господарства - поставлені завдання виконує справно Відомо не тільки спеціалістам, що Херсонщина є зоною ризикованого землеробства і тому ґрунти регіону потребують зрошення. За інформацією фахівців, за останні два десятиліття ситуація стала ще гіршою - на два з половиною градуси зросла середньорічна температура. Як наслідок, вести сільське господарство в посушливих районах - важче. Тому для ґрунтів регіону зрошення допомагає змінювати співвідношення вологи і тепла, сприяючи перетворенню землеробства на високопродуктивне і стійке. Раніше на Херсонщині зрошуваних земель було понад два мільйони, на сьогодні - це приблизно 300 тисяч гектар. І сільгоспвиробники і держава намагаються спільно відновлювати меліоративні системи та збільшувати об’єми зрошувальних площ.

В Херсонській області повноваження по управлінню та контролю у галузі використання і охорони вод, відтворення водних ресурсів та меліорації земель покладено на Херсонське обласне управління водних ресурсів. Крім того, управління в своїй повсякденній діяльності слідкує за належним функціонуванням водогосподарських об’єктів та гарантує забезпечення безперервного надійного водопостачання споживачам.

До складу управління входить Цюрупинське міжрайонне управління водного господарства, яке обслуговує Цюрупинський ( а нині Олешківський), Білозерський райони, Дніпровський та Корабельний райони міста Херсон.

 

Звісно, стабільність землеробства, в тому числі і в Олешківському районі, значною мірою залежить від меліорації земель.

Трохи фактів: в зоні обслуговування управління знаходиться 33 800 га зрошувальних земель, з них управлінням подається зрошувана вода на площу 24 510 га. Водні об’єкти в зоні дії Цюрупинського МУВГ займають близько 43 тис. га., в тому числи природні водотоки – 6 тис. га. Штучні водні об’єкти представлені каналами та колекторами, довжиною 38 км та займають площу близько 900 га. На балансі управління знаходиться 17 насосних станцій, 91 дренажних насосних станцій.

Для забезпечення потреб населення і галузей економіки у водних ресурсах Цюрупинське МУВГ тісно співпрацює з сільгоспвиробниками, фермерами, водокористувачами різних форм власності.

Так, станом лише на 01.09.2016 року підприємством укладено 44 договори на послуги з подачі води на зрошення сільськогосподарських культур. Таким чином, зрошенням буде охоплено ділянки площею 3559 га, що складає 95 % до плану поливу по держмережі 3741 га. А об’єм водо подачі, згідно укладених договорів складає понад 16 430,0 тис. м3.

За інформацією працівників Цюрупинського МУВГ, на сьогодні вже полито понад 20 гектарів фізичної площі, що складає 101,6 % до завдання в поливному сезоні 2016 року.

В тому числі, полито по управлінню 15 889 гектарів площ -«супутників», що становить 98,9% від поставленого плану, а також крапельним зрошенням охоплено землі площею 8 984 гектарів, а це 99,7 % від запланованої площі. Крім того, управлінням вже виконано 90,8% планових показників відносно поливу по держмережі, а це 3 397,1 га фізичної площі.

Так, лише за дев’ять місяців поточного року на поля аграріїв працівниками управління було забезпечено подачу води в об’ємі 6,5 млн.м3, в тому числі в зоні дії Північно - Кримського каналу 2,7 млн.м3 та Каховського магістрального каналу 3,5 млн.м3. В поливному сезоні 2016 року Цюрупинським МУВГ були задіяні насосні станції та водовиділи, зокрема в Олешківському районі працювали 7 насосних станцій, в Білозерському районі дві та в Дніпровському районі міста Херсон одна.

На території Херсонської області також існує екологічна проблема, яка призводить до затоплення та підтоплення домогосподарств та сільськогосподарських угідь мешканців. Серед районів, які найбільш потерпають від підтоплення, і Олешківський район.

Цюрупинськe міжрайонне управління водного господарства спрямовує свою діяльність на проведення заходів щодо попередження шкідливої дії води, ліквідація її наслідків, організація безаварійного пропуску повені, участь в розробці та забезпечення заходів щодо захисту населених пунктів та сільськогосподарських угідь від затоплення та підтоплення.

Для контролю та ліквідації надзвичайних ситуацій Цюрупинське МУВГ має у своєму розпорядженні 91 дренажну насосну станцію, зокрема в населених пунктах району працює 67 ДНС, а за межами сіл – 24 ДНС. На території району в місцях, в яких спостерігається підтоплення працюють 7 свердловин вертикального дренажу. Зокрема, в смт. Нова Маячка наявні чотири 4 одиниці, СПОП Новомаячківський працює одна дренажна насосна станція, а також по одній в с. Тарасовка та с.Великі Копані.

 

У разі виникнення надзвичайних ситуацій з підтопленням присадибних ділянок, у роботу запускаються та працюють, за необхідності у цілодобовому режимі, 22 одиниці технічно-справні дренажні насосні станції, які знаходяться у відповідних населених пунктах. Так, смт. Нова Маячка має 14 одиниць, СПОП Новомаячківський – 3од., с. Великі Копані – 1 од. та у с. Тарасівка – 4 одиниці.

 

Взагалі, як зазначають у водному господарстві, за останні вісім місяців дренажними насосними станціями було перекачано 16,298 млн. м3 води.

 

Незважаючи на складне економічне та фінансове становище в Україні та галузі зокрема, працівники управління знаходять можливості в належному стані тримати та доглядати необхідне обладнання та агрегати.

Так, Цюрупинським МУВГ було проведено ремонт та відновлено трубопроводу ДНС № 14 в смт. Нова Маячка. За рахунок гарантії було відновлено електродвигун ЕЦВ 12-255-30, який вийшов з ладу на ДНС № 3 в смт. Нова Маячка, який був придбаний в грудні 2015 року за рахунок субвенції (капітальний ремонт).

На превеликий жаль, за словами працівників водного господарства, на сьогоднішній день у населених пунктах с. Стара Маячка та с. Подо-Калинівка немає жодної технічно-справної дренажної насосної станції, так як обладнання було нещадно розграбоване невідомими особами.

Оперативне реагування на складні ситуації з ліквідацією підтоплення ускладнюється також і через людський фактор, а саме через відсутністю догляду та засміченням дренажних систем.

Крім того, працівники управління проводять очищення каналів та ГТС від наносів та мулу, здійснюють покіс рослинності обабіч дамб та каналів, узбіч доріг, займаються вирубкою чагарників на дамбах каналів.

Ретельно дбають в управління і за технічним обладнанням, систематично проводяться огляди та ревізію запірно-регулюючої арматури на закритих напірних трубопроводах, поновлено діючі гідропости. Для збільшення обсягів з обкосу дамб каналів придбано ще один кущоріз на суму 10 тисяч гривень для Виноградівської експлуатаційної дільниці. Завершено ремонт (вапняне та олійне пофарбування будівлі та побутового приміщення) на НС №2 та НС№16Б. Придбано будівельні матеріали (вапно, фарба) та розпочаті роботи з поточного ремонту на окремих насосних станціях.

Одним із основних факторів зовнішнього середовища проживання людини є вода. Без води не може існувати життя на планеті. Проблеми навколишнього середовища нашого краю і зокрема відновлення природних водних джерел постійно турбують адміністрацію та працівників управління. З метою забезпечення суттєвого поліпшення стану довкілля, поєднання зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, широких верств населення у вирішенні екологічних проблем, щодо шанобливого ставлення та любові до природи, проводяться обстеження та відновлення природних водних джерел.

За сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток меліорації і водного господарства, раціоналізаторські пропозиції працівники управління були нагороджені відзнаками, грамотами, подяками та грошовими преміями.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: