Херсон °C

Лариса Пішко: Найважливіше ради чого ми працюємо – ради дитини, ради майбутнього випускника

Новости » Общество
0

Лариса Пішко: Найважливіше ради чого ми працюємо – ради дитини, ради майбутнього випускникаКожна школа унікальна по-своєму: у кожній є творчі та талановиті діти та мудрі й хороші наставники. Школа – це той маленький світ, в якому учні живуть 11 років, де діти реалізовують себе як індивідуальність, знаходять собі справу по душі та з упевненістю крокують в майбутнє.

Цюрупинська гімназія, а нині вже Олешківська, має свою особливу історію та багата своїми традиціями, де головними літописцями і хранителями є самі учні та вчителі. Крім того, в стінах гімназії у дружньому тандемі учні та вчителі крокують в ногу з часом, освоюють нові технології та сучасні дисципліни.

Так, ще у 1996 році в форматі гімназії з’явився новий предмет – економіка. За 20 років гімназія має значні здобутки саме в цьому профілі. Про нововведення, успіхи та традиції розповіла керівник районного методичного об'єднання, вчитель – методист вищої категорії, вчитель географії та економіки, Лариса Анатоліївна Пішко.

- Із 1996 року в нашій гімназії ми запроваджуємо новий предмет «економіка» і маємо певні результати. Окрім того, що наші діти є переможцями обласних та республіканських олімпіад з економіки, ми ще займаємося значною науковою роботою. Вже 12 років поспіль ми беремо участь у всеукраїнських турнірах юних економістів, де ми представляємо Хе­рсонську область, і 9 разів із них ми були переможцями на всеукраїнському рівні, - розповідає про успіхи своїх вихованців Лариса Анатоліївна.

Завдяки натхненню та клопіткій роботі два роки тому гімназисти стали учасниками українсько-польського проекту, який називається «Шкільна академія підприємництва». Одна із умов цього проекту – це, по-перше, здобутки в економіці, а, по-друге, це бажання дітей працювати у підприємницькій діяльності та створення блогу. Цей проект фінансується осередком освіти «Польська поміч».

- В минулому році в рамках цього проекту ми здобули значну винагороду. 7 грудня 2015 року у Варшаві проходив конкурс логотипів, де наші учні, які представляли Херсонську область, були відмічені серед інших 8 навчальних закладів. В даному проекті наша команда представляла проект діючого блогу, як цікавий та наповнений блог. Тож запрошуємо на блог, заходьте, читайте, і знайомтесь з нашою роботою. Там ми висвітлюємо абсолютно все, - розповідає про діяльність юних економістів гімназії Лариса Анатоліївна.

Власне, в школі діє своєрідний клуб підприємництва. За словами наставника, шкільний клуб був сформований в умовах проекту. Учні профільних класів, для яких економіка стала вже як життя в школі, а це майже 27 вихованців, відразу виявили бажання стати членами клубу. На сьогодні членами клубу є учні 9, 10 та 11 класів, а це майже 30 школярів. До речі, в навчальному закладі впроваджено профільне навчання з економічного напрямку, в основі якої лежать математика і економіка, а профіль називається економічний. В цьому році гімназія вже розпочала навчання з фінансової грамотності, оскільки існує спільна українсько-американська програма. З цього року вивчення фінансової грамотності починається вже з п'ятого класу.

- В рамках роботи нашого клубу було сформоване міні-підприємство по виробництву позитивних дитячих іграшок. Ми його назвали «Травянчик». Крім того, ще було біля 10 різних таких реальних проектів, які можна назвати основами підприємницької діяльності і все те, що стосується фінансової грамотності. Також наші учні стали призерами ІІ Всеукраїнського турніру юних знавців фінансової грамотності, який проходив в місті Києві, на базі Національної Банківської Академії, гімназисти посіли ІІІ місце, отримавши щедру винагороду від «Ощадбанка», цікаву екскурсію до банківських скарбниць НБУ України, а найголовніше – неоціненний досвід ведення наукової полеміки, - з гордістю говорить Л.А. Пішко.

Крім того, ще одна досить цікава сфера діяльності учнів Цюрупинської гімназії – робота в Малій Академії Наук. На відкритому засіданні були презентовані науково-дослідницькі роботи членів клубу: «Інвестиційна паспортизація Херсонської області», «Перспективи розвитку нових видів туризму на Україні», «Оптимізація ведення домашнього господарства». Ці наукові доробки чекають схвалення на районному та обласних етапах захисту в Малій Академії Наук серед учнівської молоді.

За період діяльності клубу підприємництва гімназія має вже випускників, які отримавши в стінах гімназії певний досвід, досягли значних успіхів у житті.

- У нас є видатні випускники, - говорить Лариса Анатоліївна.- Так, Олег Волхович працює на компанію Google, займається рекламою, а при зустрічі каже: «Лариса Анатоліївна, це тільки завдяки вам». Інший наш випускник Ілля Статкевич зараз працює логістом у Таїланді на одну із австралійських компаній. Це перші наші такі зірочки. Також, Степчук Сергій має міжнародні контракти на поставку китайських чаїв в Україну, брав участь у міжнародному конкурсі. І, найголовніше, що це все мої учні, які почали свою маленьку підприємницьку активність тут у школі, на турнірі, тому що не боялися відстоювати наукову точку зору з найвищими фахівцями в Україні, з авторами підручників, доводили свою точку зору на високому рівні. Це все наші діти, я пишаюся ними. Треба сказати, що більшість учнів нашої гімназії у цьому році, а це 60 відсотків, обирає для себе саме економічний фах при вступній компанії. І це найважливіше ради чого ми працюємо - ради дитини, ради майбутнього випускника, який для себе обирає конкретний шлях у житті. Заради чого ми, як вчителі, ходимо до школи, не просто дати уроки, а навчити дітей. А головне – ми це називаємо сьогодні економічною компетенцією, коли діти обирають для себе фах, вони знають, чим вони будуть займатися у житті, ради цього ми працюємо, - підкреслює вчитель.

Говорить Лариса Анатоліївна і про підтримку талановитої молоді з боку депутата обласної ради Євгена Рищука.

- Вперше за скільки років наші обдаровані діти отримали премію, а саме депутат обласної ради Євген Рищук дав таку премію дітям за участь у Малій Академії Наук. Особисто я вдячна Євгену Миколайовичу, і я впевнена, що він і надалі буде бачити та стимулювати таких учнів тому, що це наше майбутнє, - зазначила Л.А.Пішко.

Зараз підростає нове покоління юних економістів. Наразі гімназисти готуються до 13 всеукраїнського турніру юних економістів, який в жовтні буде проходити в місті Житомир. Тож побажаємо їм вдало виступити та продемонструвати найвищий рівень знань, набрати найбільшу кількість балів та стати переможцями.

Світлана Шендрик

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: