Херсон °C

Лідери громад Херсонської області ініціюють проведення окремого засідання регіонального відділення Асоціації міст України по проблемам освіти

Новости » Общество
0
Лідери громад Херсонської області ініціюють проведення окремого засідання регіонального відділення Асоціації міст України по проблемам освітиСьогодні у Херсоні відбулося засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, присвячене питанням законодавчого забезпечення бюджетної політики в частині захисту інтересів територіальних громад.
Представники місцевих громад області - мери міст, голови сільських та селищних рад, депутати місцевих рад різного рівня — обговорювали проблеми формування місцевих бюджетів на 2017 рік.
Учасники дискусії стурбовані змінами, які пропонується внести з наступного року до Бюджетного кодексу та деяких законодавчих актів України. На їхню думку, ці зміни можуть суттєво погіршити фінансове забезпечення територіальних громад.
Зокрема, особливе занепокоєння у представників місцевого самоврядування викликає передача на рівень місцевих бюджетів майже усіх видатків на заклади освіти та медицини. Деякі громади вже зараз прогнозують, що через нестачу коштів будуть змушені вдаватися до радикальних заходів — скорочення штатів, а то і взагалі закриття дитячих санаторіїв, профтехучилищ тощо. В той же час вони розуміють, що це не вихід, це не є державницьким підходом.
Оскільки єдиним присутнім на заході представником депутатського корпусу від Херсонщини був народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський, свої запитання і претензії до законодавчих ініціатив, які матимуть негативний вплив на майбутнє цілих територій, учасники дискусії адресували йому. І просили представника регіону у парламенті захистити інтереси інтереси громад Херсонщини.

Лідери громад Херсонської області ініціюють проведення окремого засідання регіонального відділення Асоціації міст України по проблемам освіти

 

Лідери громад Херсонської області ініціюють проведення окремого засідання регіонального відділення Асоціації міст України по проблемам освіти

 


Як зазначив О.Співаковський, до проекту державного кошторису і Бюджетного кодексу на наступний рік у парламентарів також є чимало зауважень. Зокрема, комітет ВР з питань науки та освіти виступив категорично проти зменшення розміру освітньої субвенціїї у 2017 році з 44 до 41 млрд.гривень. Тим більше, що в бюджеті закладена норма про суттєве збільшення зарплат учителям.
«Ми розуміємо, що є дуже великий ризик того, що слабкі громади просто не зможуть забезпечити фінансування зарплати непедагогічним працівникам, не зможуть забезпечити комуналку», - підкреслив нардеп.
На його думку, держава не має права «ось так, в один рік, залишити громади сам на сам із цими проблемами, без розуміння наслідків». Якщо вже на місцевий рівень передаються якісь  повноваження, то має бути передане і фінансове забезпечення, вважає він.
Варто зазначити, що освітній сфері під час дискусії було приділено чимало часу. Окрім учительських зарплат і майна закладів профтехосвіти, представників місцевих громад хвилюють питання створення і функціонування опорних шкіл, забезпечення учнів підручниками, шкільними автобусами тощо. Тому лідери громад запропонували виконавчому директору регіонального відділення Асоціації міст України Ларисі Оленковській присвятити освітнім проблемам окреме засідання.
Народний депутат України Олександр Співаковський охоче підтримав цю ідею. Але закликав представників органів місцевого самоврядування підготувати до цього засідання пропозиції не лише стосовно змін до Бюджетного кодексу, але й до проекту базового закону «Про освіту», який зараз знаходиться на розгляді профільного парламентського комітету. Адже, на його думку, це пов”язані речі.
Провести тематичне засідання по проблемам освіти вирішили приблизно у першій декаді листопада.
Що стосується пропозицій, висловлених представниками громад щодо інших проблем формування місцевих бюджетів на наступний рік, вони будуть узагальнені регіональною дирекцією АМУ і передані всім народним обранцям від Херсонщини у парламенті.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: