Херсон °C

Херсонцям розкриють «таємниці»

Общество, Культура
0

Херсонцям розкриють «таємниці»15 листопада о 18.00 в ТРЦ Фабрика в кінотеатрі мережі МУЛЬТІПЛЕКС, відбудеться презентація VI етапу Всеукраїнського соціального культурно-просвітницького проекту "ТАЄМНИЦІ МОГО МІСТА".

 

ТАЄМНИЦІ МОГО МІСТА - це короткі культурно-просвітницькі фільми-етюди у форматі DISCOVERY history, що розкривають малодосліджені сторінки історії краю.

Наразі це вже 6-та презентація після схожих імпрез на Черкащині, Буковині, Поділлі, Київщині та Рівненщині, які були підтримані владою, місцевою громадою регіону та ЗМІ.

Під час презентації буде продемонстровано 7 етюдів із загального доробку молодої команди, зокрема, й місцеві історії Херсонщини. Глядачі побачать такі серії:

 

1. «Дар Каруана» (цикл Херсонщина)

2. «Чумаки» (цикл Херсонщина)

3. «Чорний Корсар» (цикл Херсонщина)

4. «Миротворці» (цикл Київщина-Херсонщина)

5. «Резиденція» (цикл Буковина);

6. «Регент» (цикл Поділля);

7. «Бульба і Міклухо Маклай» (цикл Рівненщина);

З 15-го листопада і протягом наступних місяців мешканці міста зможуть переглядати серії проекту щотижня, в кінотеатрі МУЛЬТІПЛЕКС (ТРЦ Фабрика), перед початком касових сеансів (як кіножурнал) і вже, впрдовж року, абсолютно всі мешканці Херсонщини зможуть насолоджуватися краєзнавчими сенсаціями в ефірі місцевого каналу-партнера «СКІФІЯ».

Завдання проекту: виокремити історичний спадок, який дожив до нині в матеріально-культурному плані (книга, альбом, будинок) або ідейно-культурному плані (пісня, вірш, рекорд і т.д.) і усвідомити безперечну цінність цього спадку як безперечний вплив на історії краю, країни та світу загалом, показати безпосередній зв'язок його з ними. Чітке розуміння, хто автор або натхненних, впровадник даної історичної спадщини та вся логіка зв’язків.

З херсонських серій глядачі дізнаються про національного україно-американського героя Пола Джонса (серія «Чорний Корсар»), про стародавню професію сучасних дальнобійників і промислову Батьківщину чумаків (серія «Чумаки»), а також інтригуючи дослідження про «ДариКаруана». В рамках презентації громадськість побачить також спецсерію проекту - «Миротворці». Для Херсонщини - це унікальна серія, адже, частина зйомок цього кінотетюду проходили саме на Херсонщині.

Марина Тарасова (член Херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України): «Історія Херсона є часткою історії України. Люди, їх життя і праця є спадщиною нашого краю. Зберігати, передавати цю спадщину нащадкам це місія краєзнавців Херсонщини.»

 

Сергій Дяченко (дійсний член Українського національного комітету ІКОМОС): «Історичний відеопроект «Сінергікону» дає можливість іншою мовою, не текстовою, познайомитися з цікавими сторінками історії Херсона.Для людей, які сприймають інформацію у візуальний спосіб, а таких людей чимало - це і важливо, і цікаво.З одного боку, про історію міста написано багато, з іншого, наша історія страждає узагальненнями. Про конкретну подію, про окремий будинок, про історичну особистість важко розказати так, щоб це зачепило та відклалося у голові. Команда обрала невідомі подробиці історичної спадщини міста, але такі, що дають змогу скласти уяву про місто й у цілому, адже, вони надзвичайно характерні для Херсона. І це чіпляє, і це запам’ятовується.»

 

Андрій Раднюк (режисер і продюсер серіалу): «На мою думку, важливою родзинкою майбутньої презентації є той факт, що головні ролі виконали провідні культурні та громадські діячі Херсонщини, що робить ці історії особливо цінними!»

 

Проект «Таємниці мого міста» стартував у 2013 році. Автором проекту є культурно-просвітницька громадська організація «Сінергікон» (Sinergicon). В серіалі нараховується 25 серій про краєзнавчі таємниці та міфи 6-ти регіонів України. На 45 Міжнародному кінофестивалі «Молодість» проект визнано головним просвітницьким показом фестивалю.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: