Херсон °C

Є на Херсонщині унікальний заклад… Дорослим про патріотизм

Новости » Общество
0

Є на Херсонщині унікальний заклад… Дорослим про патріотизм Цьогоріч Херсонський обласний центр туризму святкує своє 70-річчя.

За такий довгий час зі стін Центру вийшло не одне покоління дітей, які не лише мають навички спортивного орієнтування, а й залишаються небайдужими до спорту, туризму та землі, на котрій живуть на все життя.

Про це нам і розповіла директор Центру Хабрат Лариса Григорівна.

-Центр має колосальні традиції. На сьогоднішній день у нас діє 61 гурток, до якого входять 987 вихованців. І ці діти займаються не лише в Херсоні. У нас половина вихованців з міста, а решта дітей у селах, районних центрах, в Каховці, Олешках, тощо. Всі ці гуртки здебільшого військово-патріотичного напрямку. Хочу висловити вдячність депутатам обласної ради. Незважаючи на всі складнощі, на те, що до них інколи важко «пробитися», нам таки виділяють кошти. Минулого року я була на засіданнях різних комісій, і добилася виділення 136 тисяч гривень на життя Центру туризму. Завдяки цим коштам з жовтня у нас працює військово-патріотичний відділ. До цього у нас не було навіть методиста, а саме на наш Центр, згідно з Указом Президента, покладена координація військово-патріотичної роботи з дітьми та молоддю в області. І ми скеровуємо всю роботу зі школярами саме на військово-патріотичну та краєзнавчу тематику. Міським центром у Херсоні керує Ірина Свинаренко, там є більш творчі напрямки роботи, та і взагалі заклад багатопрофільний. А ми в області працюємо над тим, щоб зацікавити молодь військовим профілем та краєзнавством, - розповідає Лариса Григорівна.

Чи зацікавлена Херсонщина у вихованні патріотизму у молоді? Сьогодні це питання дійсно вкрай важливе для нашої області, котра межує з окупованим Кримом…

Якби там не було, а патріотизм якраз виховується не в один прекрасний момент, а щодня, і потребує це виховання, звичайно, великої уваги від дорослих, в комплексній системі виховання… Осередком туристично-краєзнавчої роботи в Центрові туризму виступають в тому числі і музеї – по області таких створено і працює 170. Для працівників музеїв ми проводдимо дводенні семінари:

- Такі заходи для нас – вже буденність. Звісно, як і участь у Всеукраїнських змаганнях краєзнавчого, військово-патріотичного та спортивного напрямків, - запевняє директор Центру, акцентуючи, що чемпіони Європи зі спортивного туризму, срібні призери Всеукраїнського чемпіонату – якраз вихованці Херсонського обласного центру туризму. -Іноді трапляються прикрі випадки, коли ми не маємо змоги взяти участь у змаганнях. Першопричина – завжди брак коштів. Останнього разу ми залучили всі кошти, які могли – в тому числі і батьківські, щоб взяти участь у чемпіонаті в Олешках. Туди приїхало 25 команд, а в нас не було жодної копійки на це, однак вирішили зібрати «з миру по нитці», і діти тоді посіли ІІ місце. Лариса Хабрат також акцентує, що зараз дуже актуальна тематика для закладу саме робота побудована на військово-патріотичній тематиці. -Дітям це цікаво, і ми завжди робимо так, щоб цей інтерес не згасав. Ми віримо у практичний підхід. Тобто не просто зібралися, розповіли щось дітям, як кажуть «на пальцях», сказали про патріотизм і все. Цей варіант не для нас. А от виїхати десь на природу, влаштувати військово-польові збори, запросити наших героїв, учасників АТО, зварити для дітей куліш, дати змогу посидіти біля вогнища чи переночувати в наметі – це якраз для нашого Центру. Такі заходи ми влаштовуємо постійно. Гуртківці у захваті від цього. Поспілкуватися з бойовими офіцерами, взяти в руки гвинтівку, подивитися на військових у справжній формі, з’їсти з ними куліш. Під час таких зустрічей діти розуміють, що захищати Батьківщину – це не просто красиві слова, це життєве кредо наших воїнів, -з захопленням в голосі розповіла Лариса Хабрат.

За її словами нещодавно на одну з таких зустрічей завітав снайпер, котрий боронив Донецький аеропорт – Микола Воронін. Лариса Григорівна розповідає, як горять очі у юнаків, коли поряд з ними проводять свій час атовці, як вони навчають боронити свою землю. Справжній подарунок для дітей, коли воїни ще й навчають: -Громадська організація воїнів АТО тоді подарувала нам 4 гвинтівки. І діти змогли постріляти, завдяки чудовій організації та підтримці бійців – поряд з кожним школярем стояв учасник АТО і допомагав. Після того, як воїни провели з дітьми 5 днів поспіль, ночували в одних наметах, і взагалі просто були поряд та постійно розповідали про те, як важливо нині вірити в Україну – гуртківці перейнялися цими поглядами, запам’ятали ті збори на все життя. Крім цього ми ще й влаштували ряд змагань тоді: перетягували канат, марширували, спортивне орієнтування. Діти залюбки взяли участь у всіх конкурсах, змаганнях, а коли роз’їжджалися по домівках, то запитували, коли відбудуться наступні збори. Тоді по всіх районах області роз’їхалося 200 дітей, і вони не просто на словах, а на власні очі пересвідчилися, що таке патріотизм, хто такі військові, для чого вони їдуть на Схід країни, - розповіла Л.Хабрат.

Важче вести роботу Центру з віддаленими районами, причина банальна – відсутність транспорту.

З віддаленими районами, такими як Іванівський, Високопільський, Нижньосірогозький, Центр зв’язується, на превеликий жаль, по можливості.

-Хочу вам сказати, що у сусідньому Миколаєві є 7 одиниць транспорту, ми єдина область в Україні, де в Центрі туризму немає жодного автобуса. А люди, котрі працюють в цих віддалених районах – то ж виключно ентузіасти! Вони роблять все для дітей, намагаються зацікавити, творчо підійти до різного роду занять. Буває, що й свої гроші у це вкладають. А де ж взяти ту копійку на якийсь захід у віддаленому селі, до якого навіть з райцентру не завжди можна доїхати? Щоб нормально функціонувати та координувати діяльність центрів по районах нам необхідна хоча б одна одиниця транспорту та додаткові години. Влітку, зазвичай ми влаштовуємо заходи в «Зелених хуторах Таврії». А взимку проводимо змагання з пішохідного туризму в закритих приміщеннях - спортзалах шкіл або ХДУ. Однак це для дітей складно – через знову таки транспортне сполучення. Це дійсно складнощі, адже ми постійно збираємо освітньо-практичні семінари. Наприклад, останній провели у Новій Каховці. З’їхалося 16 команд. Аналогічний захід провели в Нижніх Сірогозах – доїхало 10 команд. Проводимо влітку та восени експедиції по Дніпру на байдарках, пішохідні походи по Карпатах (від 100 до 160 км), - розповіла директор.

Як результат роботи, діти з Херсонщини стають призерами на всеукраїнському рівні. Так, нещодавно Міністерство молоді та спорту оголосило конкурс на кращий проект проведення семінару Всеукраїнського рівня військово-патріотичного напрямку. Виграв у цьому конкурсі Центр туризму.

Тепер семінар Всеукраїнського рівня військово-патріотичного напрямку буде проводитись в прикордонній Херсонщині . Він відбудеться у вересні.

- Мають завітати представники різних громадських організацій, Українського Козацького Коша, розраховуємо і на наших військових друзів. Тому гостинно прийматимемо кожного патріотично налаштованого депутата, керівника, небайдужу людину, що вболіває за майбутнє нашої країни - наших дітей! Влаштуємо їм щиру гостину, сподіваємось, що гості залишаться задоволеними, - каже Лариса Хабрат та сподівається, що керівництво області, депутати облради, спонсори почують про проблеми Центру та допоможуть придбати такий необхідний транспорт для дітей.

Хочеться нагадати дорослим, особливо представникам влади, що розмови про патріотизм і справжня допомога дітям в елементарному – надати можливість їм зустрічатися в різних куточках області, справді відрізняються… Маємо надію, що до свого 70-річчя Центр отримає те, чого дійсно потребує…

 

Є на Херсонщині унікальний заклад… Дорослим про патріотизм

 

 

Є на Херсонщині унікальний заклад… Дорослим про патріотизм

Є на Херсонщині унікальний заклад… Дорослим про патріотизм

 

Тетяна Дергачева

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: