Херсон °C

Долматівка стане адмінцентром ОТГ?

Новости » Общество
0
Регіональні консультанти Асоціації міст України в Херсонській області провели зустріч у рамках програми «Децентралізація: інформаційний пункт» у селі Долматівка, що в Голопристанському районі на Херсонщині. Тут останнім часом між лідерами територіальних громад активно обговорюється формат об’єднання в одну територіальну громаду кількох сусідніх сільських рад – Долматівської, Добропільської, Нововолодимирівської та Новософіївської.
Подібні приміряння на себе можливостей створити ОТГ у такій конфігурації відбувалися ще минулого року через небажання зазначених громад входити відповідно до Перспективного плану формування територій громад області до Бехтерської сільської ОТГ. Нині, коли Бехтерська сільрада вже створила об’єднану громаду спільно з Олексіївською і очікує на вибори, привід форматувати свою об’єднану громаду, аби в перспективі не йти на приєднання до Бехтерської ОТГ, виник і в сусідніх сільських рад. У квітні Долматівка ініціювала створення ОТГ і вийшла з відповідною пропозицією до сільрад-сусідів.
Під час інформаційної зустрічі з представниками всіх зазначених громад, що розглядають об’єднання, були обговорені низка процедурних питань. В тому числі громадські обговорення ініціативи та прийняття рішень місцевими депутатськими корпусами. Також лідери громад, представники апаратів сільських рад отримали вичерпні відповіді на запитання щодо того, які структурні підрозділи належатиме створити в ОТГ, аби виконувати нові власні та делеговані повноваження. Які з них будуть розміщуватися в адмінцентрі ОТГ і які можна розташувати в решті сільрад. Йшлося про розподіл повноважень, штатний розпис, адміністративні послуги та опорні школи, розрахунок субвенцій, укладання угод, напрацювання статуту ОТГ, додаткові джерела наповнення бюджету, інвестиції, співпрацю з Державним фондом регіонального розвитку тощо. Запитання ставилися не лише сільськими головами, працівниками апаратів сільських рад, юристами та землевпорядниками, а й освітянами, керівниками закладів культури. Присутніх цікавило, як відбувається процес становлення в уже створених об’єднаних громадах області, чи вистачає їм освітньої та медичної субвенцій та куди громади витрачають інфраструктурну субвенцію. Дехто з сільських голів особисто вивчає досвід ОТГ, їздить по громадах, спілкується з колегами. Тож розмова видалася жвавою і доволі зацікавленою. Вдалося спільними зусиллями розвіяти міфи про нібито закриття шкіл та лікарень, скорочення штатів тощо.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: