Херсон °C

Як ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон» у Бериславі музей ремонтувало…

Новости » Общество
0
У вересні 2016 року в Бериславському історичному музеї зробили капітальний ремонт покрівлі. Не минуло й року, а на фасаді 2-поверхової будівлі музею пішли тріщини, що вже дісталися фундаменту. Хтось може спокійно заперечити – а де ж зв'язок між покрівлею та фундаментом? Однак висновки експертів, які вже вивчили питання, однозначні. Будівля розсипається на очах саме через недолугий ремонт покрівлі. І нині історичний музей, побудований в далекому 1884 році, може спокійно впасти.
Історичний музей м. Берислава давно чекає на ремонт. Він зареєстрований, як комунальне підприємство та знаходиться у віданні відділу культури Бериславської РДА. Кошти на ремонт у 2016 році було виділено з державного бюджету.
- Тоді цільова державна субвенція виділялась на енергозбереження загалом, - розповідає начальник відділу культури Бериславської РДА Людмила Полегенко. –Кошти розподіляли і на освіту, і на нас. Першочерговим в ремонті музею був фундамент, адже його стан вкрай незадовільний. Однак кошти виділили на покрівлю та вікна з дверима. Звісно, змінювати призначення коштів ніхто не має права, тож ми погодилися на такий розвиток подій. Замовили ремонтні роботи в підрядної організації, котра вже працювала в районі. Тоді в кулуарах мені сказали, мовляв, не треба шукати 250 різних фірм, замовляйте у них – та й годі. На капітальний ремонт покрівлі було виділено 178, 421 тис. грн., а на заміну вікон та дверей – 81 тис. грн. 
Виконавцем робіт виступила херсонська фірма ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон», генеральний директором якої є Валерій Сивак. Згідно з інформацією про дане товариство, одним з видів діяльності ПАТ, дозволеним за КВЕД є «загальне будівництво будівель (нові роботи, роботи з заміни, реконструкції та відновлення)».
Коли будівля музею фактично почала тріщати по швах – відділу культури Бериславської РДА нічого не лишалося крім того, щоб замовити експертну оцінку проведених робіт. Документ на 10 з лишком сторінок підтверджує, що тріщини на стінах, дірки біля вікон, тріщини в фундаменті та інші неприємні сюрпризи піднесені відділу культури саме виконавцем ремонтних робіт – підрядною організацією ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон».
«Виявлено руйнуванні поверхні стрічкових бутових фундаментів, гідроізоляція фундаментів відсутня. Вздовж вулиці Вознесенської (де знаходиться будівля) йде замочування основи фундаментів через порушення будівельних норм при капітальному ремонті покрівлі музею. Адже водовідведення виконано з порушеннями - вся дощова вода, зібрана з покрівлі, йде вздовж місця, де колись були труби теплової мережі. Виходячи з цього, йде просідання основи фундаментів. Фундаменти вздовж вулиці знаходяться в незадовільному стані, адже вимощення відсутнє. По всіх сторонах будівлі нормальне водовідведення відсутнє, тому вся вода йде під основу фундаментів» - пише експерт Михайло Дякун з Нової Каховки.
Крім цього, про руйнування фундаменту досить красномовно говорять тріщини по бутовій кладці під вікнами та над ними. Ширина розкриття тріщин, за словами експерта доходить до 30 мм. Тож стіни історичного музею теж не в найкращому стані від «ремонту покрівлі». Одним словом, роботи з капремонту покрівлі виконали, а про «дрібниці» на зразок водовідведення – забули?
Але і це не всі «сюрпризи», виявлені експертом.  Далі документ розповідає про перекриття будівлі та власне покрівлю. «Перекриття І та ІІ поверхів мають дефекти. Дерев’яні балки частково деформовані, вражені комахами та грибком. При капітальному ремонті покрівлі ремонт виконано не в повному обсязі, карнизи будівлі практично зруйновані». Результати проведення техобстеження музею досить однозначні: «Будівля знаходиться в незадовільному стані, і є непридатною до нормальної експлуатації. Треба виконати ремонтні роботи по укріпленню фундаментів та стін будівлі і закінчити капітальний ремонт покрівлі».
- Як тільки ми отримали висновок експерта, то одразу почали писати листи, звертатися до різних інстанцій та вимагали від представників підрядної організації приїхати на місце та поглянути – на що перетворився ремонт, - зазначає Людмила Полегенко. -  До нас приїхав Валерій Сивак – директор організації. Такого нахабства я просто не чекала. Грубо себе поводив, розмахував руками, лаявся. Склалося враження, що це зовсім не директор компетентної організації. З його слів, водовідведення взагалі не було включено в кошторис робіт по капремонту покрівлі, вони, начебто, його робили за свій рахунок. Валерій Степанович сказав, що це такий «подарунок» був від їхньої організації. Тому ніхто нічого не перероблятиме, і це все тепер виключно «наші проблеми».
Про непересічну особистість директора ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон» Валерія Сивака можуть довго розповідати не лише мешканці районів, а й обласного центру. Адже ця фірма досить відома херсонцям по наданню послуг на пасажирські перевезення у місті. І похвалитися керівництво фірми, крім старих авто на маршрутах, може хіба що величезною кількістю скарг на грубі порушення з боку водіїв. Тепер «Ремпобуттехніку» знають і на Бериславщині. І, мабуть, стосунки з цим товариством тут вже ніхто не захоче мати.
- Ми вже маємо кошторис робіт саме на ремонтні роботи по укріпленню фундамента та стін, сподіваємося, що кошти виділять. Адже це історична будівля. Їй більше 100 років. І так знущатися над спадщиною поколінь ми більше не дозволимо. Підрядну організацію обиратимемо самі. Крім цього, до інспекції з державного технічного нагляду ми теж звернулися, тому, гадаю, що історія на цьому не закінчиться, - впевнена Людмила Валентинівна.

Як ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон» у Бериславі музей ремонтувало…

 

Як ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон» у Бериславі музей ремонтувало…

 

Як ПАТ «Ремпобуттехніка-Херсон» у Бериславі музей ремонтувало…

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: