Херсон °C

Центр Госпітального округу – Бериславська районна лікарня

Общество, Здоровье
0

Центр Госпітального округу – Бериславська районна лікарняРеальна робота госпітального округу в Бериславському районі – це лише справа часу. Нині в центральній районній лікарні впевнені, що медичний заклад стане гарною базою для округу. Саме сюди їхатимуть пацієнти за вторинною медичною допомогою з Нововоронцовського, Великоолександрівського, Високопільського та, власне, Бериславського районів.

На останньому засіданні сесії Бериславської районної ради депутати затвердили рішення щодо створення спеціального органу, який має допомагати медичному округу – Госпітальної ради.

- Рада є дорадчим органом, - розповідає головний лікар КУ "Бериславська районна центральна лікарня", депутат обласної ради та власне член новоствореної Госпітальної ради Север’ян Кардава. – Вона не є юридичною особою. Члени ради вносять пропозиції, розробляють стратегію планування. Наприклад, саме рада може порекомендувати, що робити з районними лікарнями. Їх ніхто не буде закривати, це зовсім неконструктивне рішення. Сюди, до нас, у центр госпітального округу, привозитимуть тільки складних пацієнтів. І звідси – потреби округу – гарні дороги, створена інфраструктура, відмінний транспорт. Єдине, в чому можуть обмежити лікарню – це ліжковий фонд. Однак, я впевнений – ліжко-дні не лікують, тобто не надають пацієнтові потрібної допомоги. Від кількості ліжок професіоналізм лікарів точно не залежить. Фельдшерські пункти взагалі ніхто не має права закривати, і цього не буде. Адже це первинний рівень допомоги – він має лишитися для людей. Повертаючись до Госпітальної ради, у ній мають обрати голову, секретаря, заступника. Всі члени ради збиратимуться, виїзджатимуть на місце (у район), і тільки за згодою громади, вирішуватимуть долю медичних закладів. Наприклад, не можна позбавити лікарню в районі хірургічної допомоги. Адже з гострим апендицитом пацієнта не везтимуть до Берислава. Або породілля – ну не народжувати їй у машині швидкої допомоги? Тож закривати відділення в лікарнях теж не можна. А ось складні оперативні втручання, випадки, з якими й ми не зможемо дати раду – це виключно 3-й рівень, тобто рівень Херсона.

Постійною «молодою кров’ю» для Бериславської районної лікарні є студенти місцевого медичного коледжу. Лише на літню практику сюди потрапляють 40 майбутніх фахівців, які навчаються за спеціальностями «Сестринська справа» та «Лікувальна справа».

- Їхня майбутня робота нерозривно пов’язана з терапією. Це майбутні медсестри, фельдшери. Вони мають знати не лише як зробити якусь маніпуляцію, але й як приймати пологи тощо, – розповідає головна медична сестра ЦРЛ Галина Клипко. – Тим паче, що після навчання, вони приходять до нас на роботу. Так що виходить для наших пацієнтів і показуємо молоді основні принципи роботи лікарів та медсестер.

Центр Госпітального округу – Бериславська районна лікарня

Як і в кожній лікарні, у Бериславі мало не найзатребуванішими відділеннями є хірургія та реанімація. Нещодавно, у своє професійне свято, медики отримали відчутний подарунок – 4 сучасні функціональні медичні ліжка. Між цими відділеннями їх і поділили. Таку допомогу лікарні було надано за сприяння депутата Херсонської обласної ради Ігоря Йосипенка. Ліжка, загальною вартістю майже в 50 тис. грн., передав ЦРЛ обласний Благодійний Фонд «Реавіта».

Ще одним з важливих «органів» лікарні є пологове відділення. У день, коли довелося поспілкуватися з медичними працівниками ЦРЛ, лікарі та акушери приймали вже 5-ті пологи за добу. Відзначають, що до Берислава приїздять народжувати і з Каховки, Великої Олександрівки та інших сусідніх районів. Тож, база для створення госпітального округу у Бериславі вже напрацьована.

 

Центр Госпітального округу – Бериславська районна лікарня

 

Центр Госпітального округу – Бериславська районна лікарня

 

Цілодобово у Бериславській ЦРЛ працює клінічна лабораторія. Нещодавно, це відділення лікарні отримало акредитацію.

- Лабораторія працює в звичайному режимі, коли приходять пацієнти, - розповідає головна медична сестра лікарні Г. Клипко.– А на ніч лишається спеціаліст, котрий робить термінові аналізи для відділень. Наші лаборанти досить взаємозамінні. Тобто, дівчата працюють на всі відділи – починаючи від загального аналізу крові до гематології. Тут, на місці ми робимо всі необхідні аналізи. До Херсона можемо звернутися тільки за підтвердженням того чи іншого результату. А взагалі справляємося власними силами. І як тільки бачимо якийсь «тривожний дзвіночок» - одразу до лікаря і, якщо випадок складний, то пацієнт їде в область. Щодо онкозахворювань, то наші лаборанти працюють зі швидкими тестами, всі інші аналізи відправляємо до обласного онкодиспансеру – такі вимоги.

Центр Госпітального округу – Бериславська районна лікарня

 

Центральна лікарня, крім своїх основних обов’язків, постійно запрошує місцевих долучатися до різних акцій. Наприклад, Дні донора тут вже стали звичним явищем.

- Буквально днями у нас відбувся вже четвертий за початок року День донора, - розповідає заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності, лікар-фтизіатр першої категорії, Анатолій Керпань. – Зазвичай до нас приходить 50-60 осіб, це влітку, якщо студентів немає. А з молоддю звісно більше. До нас приїздять фахівці з Обласного центру служби крові з обладнанням, ми надаємо лише приміщення. А весь зібраний матеріал вони забирають на переробку до Херсона. Частково, кров до нас повертається з області, деякі компоненти закуповуємо за кошти бюджету.

На сьогодні в районній лікарні працює 51 лікар, з яких 12 мають вищу кваліфікаційну категорію, 20 - першу, 7 - другу, 12 - лікарі-спеціалісти, 3 лікаря-інтерна. За основними показниками діяльності закладів охорони здоров’я Бериславська ЦРЛ входить в першу десятку лікувально-профілактичних закладів області. Тож без сумніву має право претендувати на центр госпітального округу, як, у результаті, і сталося. Тому лишається тільки побажати медичним працівникам ЦРЛ створення всіх необхідних умов для роботи.

Ольга Краснюк

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: