Херсон °C

Амбулаторія у селі Львове: забрати не можна, залишити?

Общество, Здоровье
0

Амбулаторія у селі Львове: забрати не можна, залишити?Власність села – це справа виключно громади. Тобто, що робити з будівлями садочка, школи, ФП чи амбулаторії мають вирішувати місцеві мешканці. Але тільки після завершення процесу об’єднання громади та відповідних рішень районної та обласної ради. Принаймні саме так говорить буква закону. Дещо по-іншому вирішили мешканці Львового, що на Бериславщині. Там місцеві вже поставили вимогу районній раді: «віддайте будівлю амбулаторії у відання сільради, бо…». До погроз чиновникам та депутатам селяни ще не дійшли, але ситуація у селі досить неоднозначна.

Ще в кінці 90-х-на початку 2000-х років біля старенької будівлі амбулаторії у Львовому побудували нову. В одному дворі з старою амбулаторією, відмінна будівля, новенька та гарна радувала око селян. Як завжди, на остаточні оздоблювальні роботи грошей не вистачило. Тому, будівлю… знесли, разом з фундаментом, та вирили на тому місці глибокий котлован. Тоді всі селяни були просто вражені.

- Ми тоді, пам’ятаю, просто в шоці всі були, - згадує медична сестра лікарської амбулаторії села Львове, пані Оксана. – Ну як це – нову будівлю – і знести? Ну хіба ж не було якихось гарантій чи документів від підрядника? І тоді, після того, як будівлю розвалили, всі матеріали продали. Куди гроші пішли нам ніхто тоді не казав. У новій будівлі була вже навіть вода проведена – з колодязя. Уявляєте? Там всі умови були. А тепер нам начебто сільрада хоче допомогти. Хоча виглядає це дивно. Так, звісно, ми не на балансі сільради зараз. Але ж іншим установам у селі вони допомагають, чому нас завжди осторонь лишали і тільки зараз взялися? Ми цього не розуміємо. А наша стара будівля вже просто тріщить по швах, вікна вивалюються, все осипається, ну просто жах…

Амбулаторія у селі Львове: забрати не можна, залишити?

Амбулаторія у селі Львове: забрати не можна, залишити?

Амбулаторія у селі Львове: забрати не можна, залишити?

Амбулаторія у селі Львове: забрати не можна, залишити?

Підвальні приміщення, кухня, складські кімнати, колодязь, нове стаціонарне відділення – багато чого було зроблено для майбутньої амбулаторії. Однак, грейдери завершили справу – біля котловану небезпечно ходити й досі. А знаходиться він просто за дверима діючої амбулаторії.

Зараз мешканці Львового активно обговорюють майбутню децентралізацію. Звісно, що селяни сподіваються на те, що центром майбутньої ОТГ стане саме Львове. До ОТГ запрошують і Тягинку з Ольгівкою. Однак, перспективним планом подібний розвиток подій не передбачений. Та селянам поки що є час порадитися, та і згідно з новими законодавчими актами, у них є можливість не притримуватися плану, а діяти на власний розсуд. Головне в цій справі, щоб села об’єдналися добровільно. Однак питання щодо передачі майна на баланс стало саме стосовно амбулаторії. До речі, навіть згідно з медичною реформою (госпітальні округи та інше), лікарська амбулаторія у місцевих має лишитися, адже люди в селі є. Позиція сільської ради в питанні однозначна – будівлю мають віддати селянам саме зараз.

- Коли я стала лише депутатом сільради, то в нас хотіли забрати будівлю пошти, - розповідає секретар Львівської сільради Віра Копитченко. – Нібито там має бути магазин. Але будівлю ми відвоювали, лишили в себе, і пошта досі функціонує. А тепер ми не впевнені, що амбулаторія лишиться нам, не впевнені у діях районних депутатів. Тому хочемо, щоб амбулаторія була в нас на балансі. І всі мешканці села у нас за це. Плануємо там розпочати ремонт, замінити вікна та двері. Якщо на найближчій сесії депутати не приймуть потрібне нам рішення, звертатимемось до Верховної Ради. Ми свого не віддамо.

А ось у профільної сторони – медичних працівників своя думка на рахунок амбулаторії. І вона зовсім протилежна.

- Амбулаторія – це заклад охорони здоров’я, – підкреслив на засіданні сесії райради директор Департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА, депутат обласної ради Віктор Короленко. – Передача приміщення не заборонена законом, але якщо передається приміщення і змінюється власник, то змінюються ліцензійні умови, вони в селі лишаються без ліцензії. Поки не буде ліцензії, амбулаторія буде закрита! Адже без ліцензії вони не мають права надавати медичну допомогу, колоти різні препарати (з вмістом наркотичних речовин), видавати препарати. А ліцензія робиться протягом 6 місяців – це мінімум. На минулій сесії обласної ради 12 громад передали кошти на обласний рівень, я маю на увазі по центру екстреної медичної допомоги, так само і по району. Кошти на ремонт йдуть з районного бюджету. Медична субвенція, заробітна плата – вона не передається на інший рівень бюджету, крім обласного, районного і міського. Районний бюджет не має права передавати кошти не тому що він хоче, чи не хоче – це просто заборонено законом. Якщо буде створена ОТГ на кількість населення, яке мешкає в підпорядкованій території, кошти виділяються із районного бюджету і автоматично вони заходять в ОТГ. Тому передавати приміщення тільки для того, щоб зробити ремонт – яка різниця? Тобто, я взагалі не бачу тут проблеми. Гроші в районному бюджеті є – виділили, зробили, так само і з зарплатою.

Як виявилося, навіть ремонт у амбулаторії, ще, як то кажуть, «вилами по воді писаний». Принаймні, саме так стверджують у КЗ "Бериславський районний центр первинної медико-санітарної допомоги". Саме цей заклад і стоїть вищою ланкою над Львівською амбулаторією.

- Там, наскільки мені відомо, про ремонт лише розмови, – наголошує головний лікар КЗ Іван Абрамов. – Місцеві сільські депутати дуже часто не можуть між собою домовитися, сесії відбуваються дуже довго, фінансові питання та розподіл коштів тягнуться поки не вирахують все до останньої копійки. Мало того, вони хочуть забрати ще й медичну субвенцію. Це взагалі нонсенс! Якщо в них буде ОТГ, тоді так, ці кошти будуть в них. Там все досить дивно: люди хочуть забрати гроші, а куди, навіщо, що про це говорить закон – їх не хвилює. Якась ідея-фікс.

Для того, аби побачити на власні очі славнозвісну будівлю амбулаторії, поспілкуватися з селянами та почути їхню думку до Львового виїздила ціла команда з Бериславської РДА. Конструктиву на жаль, чиновники звідти не привезли.

- Ми роз’яснили громаді, які вони будуть мати права після передачі амбулаторії на баланс сільської ради, - розповідає перший заступник голови РДА Ірина Дробиш.- При позитивному вирішенні питання, ми передаємо майно на баланс Львівської сільської громади, але утримання, заробітна плата – все буде йти за рахунок районного бюджету. Ми навіть запитували у сільських депутатів, а де є гарантія, що ми передамо їм майно, а вони через рік не переголосують, і не перепрофілюють цей заклад, і не створять на базі амбулаторії якусь іншу установу. Сьогодні амбулаторія Львівської сільської ради дійсно потребує проведення ремонтних робіт, як і багато наших соціальних закладів. Ми запропонували депутатам сільської ради передати субвенцію на районний бюджет, яку ми могли б провести під час найближчої сесії, і там одразу почнуться ремонтні роботи. Запитали в депутатів сільради: які кошти, на які роботи, які вже кошториси складені і де гарантія, що ми завтра передаємо це приміщення і там дійсно відбудуться ремонтні роботи? Відповіді немає, тому що на сьогоднішній день ніякої сесії там ще не проведено, немає кошторисів. Бачення депутатів «ми хочемо, щоб воно було наше» – а більше ми нічого від них не почули.

Мабуть, до різних порад, як влади, так і профільних спеціалістів, селяни не дуже дослуховуються. Адже збираються звертатися до Верховної Ради. Саме там вони мабуть і почують вкотре про те, що буква закону не на їхньому боці. Тож, єдине, що врятує їх по праву будівлю – це процес об’єднання громади. Але, звісно ж, виключно у правовому полі. Саме тоді, коли в ОТГ врегулюють всі юридичні питання з майном, в амбулаторії (і не тільки) можна буде зробити відмінний ремонт, або ж побудувати нову.

Віра Болвачова

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: