Херсон °C

Кооператив, який дбає про село

Новости » Общество
0

Кооператив, який дбає про селоМиролюбівка – мальовничий куточок Білозерщини, який приязно і гостинно прихистив у себе представників 21-ї національності. Різні за характерами, історією і традиціями люди згуртовано і мирно живуть тут вже не один десяток років.

Про це розповідає сільський голова Миролюбівки Андрій Олексійович Федак:

Кооператив, який дбає про село

 

«Населення сільської ради – це 2264 особи, до сільради входить 5 населених пунктів – у нас найбільша громада по кількості населених пунктів у Білозерському районі. Різні національності завжди жили тут мирно – на те ми й нині Миролюбівка. Найбільше в нас турків-месхитинців. Люди в нас завжди працюють згуртовано – що б не трапилося. Треба прибрати, закінчити роботу з благоустрою, допомогти чимось і так далі – вони завжди готові до цього».

Соціальні об’єкти Миролюбівки фінансуються з бюджету громади. Школа, дитсадок, амбулаторія – депутати сільради та голова намагаються завжди знайти для них вільну копійку. Хоча заробляти сільрадам зараз не так вже й легко. Але для сільради не важливо – знаходиться цей об’єкт на балансі, чи ні. Він є в селі, мешканці користуються послугами чи водять своїх діточок до садка або школи – значить він миролюбівський.

На території сільради працює 9 фермерських господарств, найбільшим підприємством, яке вправно господарює на землі вже майже 20 років, є сільськогосподарський кооператив «Радянська земля».

- Радитися – це основний принцип нашої роботи, – розповідає директор СК Олександр Максимов. – Ми завжди спілкуємося зі своїми пайщиками, попереджаємо їх, узгоджуємо всі дрібниці. Адже всі ми родом з цієї землі, живемо в одному селі, добре знаємо один одного. Постійно працюємо на благо громади. Треба якась допомога – одразу надаємо її.

Кооператив, який дбає про село

Утворився кооператив ще в далекому 2000 році. Тоді було розпаювання землі. Селяни вирішили об’єднатися заради доброї справи – і працювати на власній землі. Про те, чому для кооперативу важливо зберегти стан справ у селі, розповіла член кооперативу «Радянська земля» Надія Кузнецова.

- Зараз у нас 225 пайщиків, і, звісно ж, ми ніколи нікого не ображали, – підкреслює Надія Іванівна. – Вирощуємо зернові, технічні, баштанні культури. У цілому кооператив обробляє понад 1000 га землі. Є землі і зі зрошенням, є і багара. Колектив у нас досвідчений, головне, що й молоді люди у нас працюють: комбайнерами, водіями, механізаторами працюють молоді хлопці. Кадри, як водиться у гарному господарстві, вирощували самі. Хлопці їхали вчитися, а поверталися працювати до нас, у рідне село. Третину з прибутків СК отримують пайщики - ми сплачуємо 10 % за пай. Однак, за останній рік ситуація дещо змінилася.

Члени кооперативу розповіли, що з 2017 року в Миролюбівку частенько почали навіду­ватися представники великої миколаївської фірми. І, пообіцявши селянам золоті гори, з деякими навіть підписали договір. Щоправда, кошти пропонували немаленькі, з обіцянкою «надалі фінансова підтримка буде більшою». Тож, дехто з селян погодився на пропозицію, із сільгосп кооперативу перейшов до конкурентів, отримавши орендну плату за землю двічі – і від кооперативу, і від фірми.

Кооператив, який дбає про село

Однак, з юридичної точки зору, така позиція була вкрай невірною. Адже заключати новий договір тоді, коли не вийшов термін діючого – просто неможливо в законному порядку.

- Ми подали позовну заяву до суду, – розповідає далі Надія Іванівна.– Адміністративний суд в Херсоні нам частково відмовив. Написали позовну заяву на державного реєстратора, адже він безвідповідально поставився до реєстрації договорів – навіть не дивився у базу даних. Далі нас перенаправили до районного суду – але там нам відмовили. Зараз наші документи у Апеляційному суді в Одесі, який спочатку задовольнив вимоги, а потім знову повернув на районний – Білозерський суд. Нібито там знову розглядатимуть всі дані і договори. Одним словом, тяганина дуже довга. Але нашому кооперативу треба діяти – розривати угоди з тими, хто вже заключив нові договори з миколаївською фірмою. Однак, нам просто шкода наших пайщиків – вони вже не зможуть без проблем повернутися до кооперативу, договором подібний перебіг подій не передбачено. Зараз ми сподіваємося в тому числі і на те, що суд признає реєстрацію договорів недійсною. Тоді ми зможемо повідомити пайщиків, що готові з ними до співпраці, і знову будемо підписувати нові угоди.

Договір оренди на землю – важливий і необхідний документ. Законодавство говорить про те, що в односторонньому порядку його не можна розірвати. Тобто, у тих селян, які довірили землю новому орендатору, немає виходу. Адже тепер, коли всі договори заключено, навряд чи серйозні бізнесмени з миколаївської фірми захочуть лишитися без землі, і просто так підуть назустріч селянам. Самі орендодавці, за словами фермерів, радо йдуть назустріч тим, хто більше заплатить. Поки що грошова винагорода від кооперативу та новоприбулої фірми не на користь СК.

- Зараз в селі вижити важко – тому не дивно, що деякі наші пайщики пристали на пропозицію цієї фірми. Однак, питання з договорами не вирішено остаточно. Вийшло так: ми сіяли, обробляли, зібрали врожай і заплатили, а вони заключили неправомірний договір, нічого не робили на землі, і теж заплатили. Тут одразу з’являються сумніви: таке враження, що людей спеціально «задобрюють» цими грошима, а що буде далі – невідомо. Причому земля, яку «Ін-Агро» хоче обробляти, розташована не зовсім зручно – як для нас, так і для них. Пропонували обмінювати ділянки, однак люди відмовилися. Така практика у нас в селі вже була – і більшість людей каже, що більше такого не треба. Тепер нам доведеться обробляти 100 га, розвертати та крутити на всі боки техніку, оминати 3-6 га, і знову обробляти, – пояснює Олександр Максимов. – Адже землі, що раніше ми обробляли, як один масив, зараз розбито на частки. Мало того, ми вирощуємо зернові, а фірма – овочеві. Тож питання з поливом теж в підвішеному стані.

Після недовгих роздумів, деякі миролюбівці вже прийняли рішення повернутися до СК «Радянська земля». Адже, кооператив ще жодного разу їх не підводив. Як складеться з новоприбулими «господарями» – нікому не відомо. Та ситуація з подвійними угодами поки не вирішена. Тож остаточного рішення, у кого в оренді деякі земельні паї – немає.

Практика, яку проводить велике підприємство із сусідньої області не нова. І в багатьох селах Херсонщини вона вже давно діє. Великі господарства та корпорації намагаються захопити якомога більше земель: нашвидкоруч заключають угоди, намагаються заплатити селянам більше за фермерів, які десятками років працювали на цій землі, і потім займають вичікувальну позицію. Позиція пояснюється досить просто – подібні великі корпорації чекають на зняття мораторію на продаж землі та на нове законодавство. Тим часом, на вже орендованих (не завжди законним чином) ділянках з’являються, наприклад, великі ставки або зрошувальні канали.

Спеціалісти аграрної сфери вказують, що в договорі оренди зазвичай прописано, що орендар має право будувати зрошувальні системи. І тоді майбутнє таких земельних ділянок залежить виключно від фірми-орендаря. Бо через 7 років (мінімальний термін оренди земельної ділянки) на тій землі може з’явитися багато таких ставків. І представники фірми спокійно можуть вважати ту землю своєю, бо ставок ніхто закопувати і рівняти не буде. І тоді вже селянин буде винний орендарю – кошти то вкладені немалі. Такий ось парадокс. Максимум на що можуть розраховувати селяни при такому розвитку подій – це їм запропонують ділянку в іншому місці. Але орендна плата там може бути зовсім іншою. Люди стають просто заручниками таких корпорацій – стають вічними пайщиками в такому господарстві. Такі фірми на подібні дрібниці не розмінюються – вони ніколи не попереджають власників землі про будь-які зміни. Тож існує така трактовка експертів, що коли діятиме ринок землі, то продати таку землю пайщик зможе виключно орендарю.

Мешканці Миролюбівки, котрі мали від СК «Радянська земля» лише постійну підтримку, стверджують – не завжди і не все вирішує добрий мішок з грішми. Сільська амбулаторія, школа, ясла-садок, комунальне підприємство з водозабезпечення та багато інших об’єктів – кооператив простягає всім руку допомоги.

- Зараз гаряча пора – багато пожеж. Ми вже як мінімум 5 разів допомогли селянам, у яких горіли хати чи господарчі споруди. І це не якесь виключення з правил, так ми робимо постійно, – підкреслює Олександр Максимов. – На допомогу від держави не дуже сподіваємось. Можемо вирішити проблему власними силами – вирішуємо. Нині багато людей хворіє – якщо треба комусь операція, або терміново кошти – для таких випадків завжди знайдемо вільні гроші.

Кооператив, який дбає про село

До такого ставлення всього кооперативу вже давно звикли всі селяни в Миролюбівці. За СК говорять їхні реальні вчинки, за які миролюбівці дуже вдячні.

- Наш ясла-садок розрахований на 4 групи, у яких дошкільну освіту здобувають 102 дитини, - розповідає завідувач Радянського ясел-садка (с. Миролюбівка) Тетяна Кузнецова. – Засновником, першим спонсором, який завжди приходить нам на допомогу є СК «Радянська земля». Маємо надію, що всі працівники даного кооперативу і лишаться такими самовідданими професіоналами. Адже це єдині люди, котрі постійно і головне безкорисливо надають неоціненну допомогу нашому дошкільному закладу. Що особливо приємно, ми ніколи не просимо про це – кооператив завжди пропонує сам. Ось прийшли перед Новим Роком, і запитали: «Яка саме допомога вам потрібна? Яке питання треба вирішити?». За таких обставин починаєш вірити у дива і у те, що добро – це велика сила. Нещодавно у садочка був день народження – і представники СК теж не стояли осторонь – прийшли з подарунком – принтером. Для нас це досить суттєво. Адже держава зараз дає коштів виключно на заробітну плату та енергоносії, максимум – на харчування діточок. А на все інше коштів немає. У нас завдяки такому спонсору є чим пишатися. І ми теж їм віддячуємо – під час останнього свята наші вихованці радували глядачів своїми виступами. Взагалі, свято «обжинок» у селі – це був просто енергійний заряд позитиву. Адже нові врожаї, об’єднаність громади, дяка хліборобам означають, що село процвітає. А якщо так – значить і країна рухається вперед. Бажаємо всім, хто працює в «Радянській землі», щедрих нив, нехай ваші родини живуть під мирним небом, нехай матінка-земля завжди щедро віддячує вам за вашу працю.

Прибирання снігу, матеріали для водозабезпечення, техніка (якої у власності сільради немає), вивезення сміття та питання з транспортом – саме з таких частин і складається пазл великої допомоги, яку отримує Миролюбівка сьогодні від звичайного кооперативу.

Кооператив, який дбає про село

- Велику допомогу школі надає наш місцевий кооператив, - зазначає директор Миролюбівської школи Лариса Рибачук. - У школі навчаються 278 учнів. Працюється нам не завжди легко, адже реалії в бюджетних установах завжди складні. Допомога в різних питаннях потрібна постійно. Але якби не було поруч тих, хто працює в СК, нам було би ще складніше. Велику підтримку вся шкільна родина постійно відчуває від керівника СК «Радянська земля» Олександра Максимова. Тільки минулого року за спонсорські кошти нам вдалося придбати для школи сучасну апаратуру та мікрофони. Наші постійні «побутові» прохання сто­совно перевезень, вивезення сміття, господарчі дрібниці ніколи не лишаються без уваги. З одного боку, це здається, дрібниці. Але у нашій сфері, коли допомоги від держави треба чекати дуже довго, подібних «дрібниць» просто не буває. Цей кооператив і люди, які там працюють, завжди готові допомогти в скрутну хвилину. Приємними для нас завжди лишаються привітання зі святами – Новий рік, чи День вчителя: все це теж не порожні звуки для аграріїв, вони завжди вітають нас і школярів. Я гадаю, що доля завжди буде прихильною до тих людей, котрі не лишають тих, хто поруч, у біді.

Нещодавно проведене свято «обжинок» у Миролюбівці вкотре довело: кооператив опікуватиметься селянами й надалі. Адже всі у селі знають один одного дуже давно, разом виросли. У всіх є діти та внуки, яких теж треба забезпечувати гарною освітою і давати їм гарний квиток у майбутнє. Всі хочуть жити у гарному, сучасному селі, де є власні авто швидкої допомоги та пожежної охорони, де вистачає коштів на гарні дороги та на ремонт у школі. І хтось має дбати про все це – без допомоги сільських господарств сільрада просто не впорається.

То кому ж буде не байдуже? Великим «гаманцям», яких цікавить тільки власний прибуток чи тим, хто дбав про село останні 20 років? Можливо, мешканцям Миролюбівки варто задуматися, кому довіряти землю. Адже їхні діти мають ходити до теплої школи та садочка, розчищеними від снігу дорогами, і поспішати додому, де є водозабезпечення. Селяни мають обрати з ким їм по дорозі в майбутнє вже зараз. Аби потім не пошкодувати про власний вибір…

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: