Херсон °C

У Бериславському районі головний – спорт?

Общество, Политика
0
У Бериславі відбулося засідання 17 сесії районної ради. Керівництво району, депутати та керівники управлінь райдержадміністрації зібралися, щоб вирішити 13 питань порядку денного. З 34 депутатів на засідання сесії прибули лише 27. Перед власне голосуванням, традиційно відбулося засідання спільних комісій депутатів районної ради. Саме під час даного засідання й виникли питання, на обговорення яких присутні витратили понад півтори години. Звісно, найбільшу дискусію в депутатів викликали проекти рішень, пов’язані з фінансами.
Найдовше обговорення викликало питання, щодо виділення грошей для місцевої дитячо-юнацької спортивної школи. Так, проектом рішення передбачалися кошти для ремонту водопроводу у таборі «Старт» (ДЮСШ) – 25 тис. грн. та придбання матеріальних цінностей та обладнання для цього ж табору – на 128 тис. грн. Крім цього, керівництво ДЮСШ також надало запит на виділення майже 44 тис. грн. на поточний ремонт приміщень стадіону «Машинобудівник» та придбання газонокосарки і футбольних воріт (195 тис. грн.). Стосовно виділення таких, по суті великих, коштів у присутніх виникли запитання. Зокрема, депутат райради Світлана Василенко була стурбована, на її думку, нераціональним виділенням коштів «тільки на спорт в районі»:
- У нас з початку року не працює майже жодна соціальна програма. Навіть дітей 1-4 класів ми з початку року не годуємо за бюджетний кошт. Натомість сусідня Нова Каховка виділяє на це гроші. Звільнили 450 технічних працівників з різних закладів освіти. А між іншим – територія в шкіл та садків лишилась та сама – і за нею теж треба слідкувати. Для пільгового проїзду пенсіонерів теж коштів немає – так говорять у наших кабінетах. Про швидку допомогу та ліки взагалі не хочеться згадувати – лікарі постійно кажуть, що «нічого в наявності нема». Тобто, проблем безліч. Але ми все одно на кожній сесії райради підтримуємо ДЮСШ та футбольний клуб «Таврія». Коли ж звернемо увагу на людей та їхні проблеми? Цього разу ДЮСШ треба нові ворота та газонокосарку. А що буде наступного? І, до речі, на сьогодні не у всіх закладах освіти є та сама газонокосарка! Звертаюсь до колег і сподіваюсь на порозуміння: я не проти розвитку спорту в районі, просто у нас є питання, яким приділяється менше уваги, ніж потрібно. Мені вже дехто з колег сказав, що це, ніби-то, політична справа. Гадаю, що вся політика має залишитися в Києві, у столичних можновладців, а у нас на першому місці мають бути інтереси мешканців Бериславщини. Давайте не забувати, що нас обирали люди, бо іноді про це згадуємо тільки напередодні виборів.
На досить емоційний виступ депутатки, відповів директор районної комплексної ДЮСШ ім. В.К. Сергєєва Юрій Сорочинський. На його думку, всі витрати по ДЮСШ обґрунтовані. Адже на базі ДЮСШ тренується футбольний клуб «Таврія», що переїхав до Берислава з окупованого Криму. Юрій Павлович підкреслив, що ДЮСШ існує не лише за бюджетні кошти, а й за сприяння спонсорів та меценатів. Однак, на доводи про виділення грошей школі кожної сесії, вирішив, мабуть, не відповідати. Натомість звинуватив РДА у великій кількості перевірок:
- Замість того, щоб питати, на що ми витрачаємо гроші, краще скоротіть кількість перевірок. Райдержадміністрація вже влаштувала нам 6 перевірок, і нічого не знайшла! Жодного порушення. Досить нам заважати, нам працювати потрібно, а не витрачати час на перевірки, – досить голосно з трибуни апелював депутатам Юрій Сорочинський.
Знову ж таки, Юрій Павлович не уточнив, чому саме відбувалися перевірки, які інстанції приїздили до ДЮСШ та інші подробиці. Та все ж і справді така кількість контролю за діяльністю районної, на перший погляд, звичайної ДЮСШ викликає, як мінімум подив. У народі кажуть – «диму без вогню не буває». І якщо додати сюди щосесійне виділення грошей, то висновки напрошуються самі.
Позицію РДА в даному питанні досить чітко пояснилаперший заступник голови РДА Ірина Дробиш.
- Саме за ініціативи депутатського корпусу та районної ради, зокрема, була проведена перевірка ДЮСШ, – підкреслила Ірина Анатоліївна. – Депутати тоді поставили нам конкретну мету: перевірити наповнюваність груп, як туди ходять діти на заняття, як проходять заняття, які тренери їх проводять та інші питання. Не думаю, що хтось із депутатів проти розвитку спорту в районі. Однак, треба бути послідовними: виділили кошти, прослідкували за їх освоєнням, наскільки прозоро це відбувається, отримали результат. Все треба доводити до кінця, аби потім не шукати крайніх та не звинувачувати один одного.
Попри дискусію та досить неоднозначні докази «потрібності» спрямування фінансів саме на потреби спорту – депутати таки підтримали рішення. Лише двоє з народних обранців проголосували «проти» цього рішення.
Після довгих обговорень, депутати райради таки дійшли до порядку денного сесії. Народні обранці нарешті проголосували за рішення, стосовно виділення коштів на заклади освіти.
Нагадаємо, ще у липні Кабінет Міністрів України видав Постанову, згідно з якою навчальним закладам району було надано фінансову підтримку. Це відбулося за сприяння народного депутата Івана Вінника. За майже 4 млн. грн. у Бериславській школі № 1 та № 3, Тягинській та Лиманецькій школах буде капітально відремонтоване опалення, у Козацькій ЗОШ – газова котельня, у Веселівській – покрівля. А Бургунський ДНЗ капітально відремонтують та замінять вікна та двері. Отже, депутати Бериславської районної ради проголосували за це рішення, тому кошти мають надійти до розпорядників, і ремонтні роботи невдовзі почнуться. Це рішення, було в складі проекту змін до Програми економічного, соціального та культурного розвитку району, де передбачалися й інші витрати з гаманця Бериславщини.
Так, на здійснення ремонтів у загальноосвітніх навчальних закладах району та покращення матеріа­льно-технічної бази з районного бюджету виділено 1 млн. 423 тисячі гривень. Для забезпечення освіти обладнанням та іншими матеріалами і їх утримання – майже 694 тис. грн.
Стосовно охорони здоров’я: для проведення безкоштовних аналізів та діагностичних досліджень з бюджету району виділили 533 тис. грн., загалом на медицину (проведення ремонту в амбулаторіях, фельдшерських пунктах, поліпшення матеріально-технічної бази та інше) – майже 3 млн. грн. Крім того, депутати виділили кошти на придбання високовартісного медичного обладнання для районної лікарні, міської амбулаторії Берислава та районного центру ПМСД – 1 млн. 406 тис. грн.
Також депутати підтримали проект рішення щодо звіту про виконання районного бюджету за перше півріччя. Так, виконання бюджету досягло 114,5% від плану, понадпланово районний бюджет отримав більше 2 млн. грн. Та затвердили технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок у сільських радах району. Зокрема, Одрадокам’янській сільраді для ПП «Агро-Експерт» на 49 га; Новорайській для ПП «Заплава С.П.» на 502,4 га та для ПП «Корчин В.О.» на 444,1 га; Червономаяцькій для ПП «Агро-Експерт» на 8,34 га; Лиманецькій для СТОВ «Таврійська перспектива» на 197,35 га.
Загалом депутати підтримали всі проекти рішень, що були винесені на розгляд.
Заступник голови РДА Іван Бельцик прокоментував засідання сесії наступним чином: «Як і прогнозувалось, незабезпеченість по видатках районного бюджету зменшена з 4 млн. 350 тис. грн. до 1 млн. 900 тис. грн. Пропозиції розпорядників коштів нижнього рівня щодо додаткових видатків районного бюджету, узгоджені на колегії райдержадміністрації та погоджені депутатськими комісіями районної ради, під час сесії прийняті районною радою. Ми працюємо далі. Головне завдання  - «вийти в нуль» за результатами 9 місяців і повністю закрити незабезпеченість. Впевнений, що ми це зможемо».
Отож, кошти, виділені депутатами, мають невдовзі освоїти. Яким чином розпорядники використають їх, наскільки прозоро йтимуть тендерні процедури та що отримають мешканці району в результаті – ось головне питання. Як і те, чи будуть виділяти кошти для розвитку спорту в районі та, зокрема, на потреби ДЮСШ під час наступного засідання сесії? Чи, можливо, депутати звернуть свою увагу на інші питання та потреби Бериславського району?
Ольга Краснюк

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: