Херсон °C

«Цього року ми виконали регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів майже на 80 %», - Андрій Гордєєв

Новости » Общество
0
«Цього року ми виконали регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів майже на 80 %», - Андрій Гордєєв18 жовтня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти в Києві  голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв разом з начальником управління освіти, науки та молоді Херсонської облдержадміністрації Євгеном Криницьким виступив з доповіддю «Про проміжні результати впровадження програми «Розвиток людського капіталу Херсонської області на 2017 – 2021 роки».
Метою Програми є створення необхідних умов для розвитку, накопичення людського капіталу області та забезпечення потреб регіонального  ринку праці у фахівцях з гостродефіцитних спеціальностей шляхом формування регіонального замовлення. Для навчання в місцевих вишах необхідних громадам фахівців пропонується створити у складі обласного бюджету цільовий фонд, який формуватиметься на умовах спів фінансування: 25% у вартість навчання вкладатиме обласний бюджет, а 75% — районний та сільський бюджети.
Вступна кампанія на 2017-2018 навчальний рік, під час якої в абітурієнтів з сільської місцевості була можливість скористатися програмою «Людський капітал»,  завершилась – тепер можна підвести підсумки, зробити висновки та прогнози.
Очільник області Андрій Гордєєв зазначив: «Для обласного бюджету ми передбачили близько 180 тис грн. Це невеликі кошти при тому, що ми залишили 308 студентів працювати в тих населених пунктах, звідки вони родом. До того ж найбільшим споживачем людського капіталу на сьогодні є об’єднані територіальні громади. Державне замовлення з кожним роком зменшується. Разом зі стрімким старінням кадрів нам загрожував би дефіцит спеціалістів. Зараз ми стабілізували ці показники і рухаємося вперед. Цього року ми виконали регіональне замовлення майже на 80 %».
«Цього року до нас за консультацією звернулись близько 1740 осіб. Це свідчить, що є зацікавленість у програмі серед населення. Фактично ми вперше за 9 років зупинили падіння кількості вступників на території Херсонської області – їх стало на 1191 особу більше. При тому, що випускників шкіл цього року - на тисячу осіб менше. Програма «Людський капітал» була доповнена – можливість отримати вищу освіту є і в військовослужбовців-учасників АТО – це ще 150 осіб», - прозвітував Євген Криницький.
Презентація програми викликала схвалення зі сторони учасників засідання.
Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець так прокоментував програму «Людський капітал»: «Цей експеримент треба вітати. Варто скористатися цим досвідом і надалі формувати відповідну нормативну базу, оскільки Конституція передбачає, що до місцевого самоврядування відноситься вирішення питань місцевого значення»
«308 людей отримали шанс в цьому житті. Це конкретна робота. Хто б що не говорив. Але якщо у дітей є перспективи, то ми йдемо в правильному напрямку», - підсумував перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, під головуванням якого проходило засідання.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: