Херсон °C

Депутати обласної ради розібралися з заявами УТМР та майбутнім Нацпарком

Новости » Общество
0
Комісія депутатів облради з питань земельних відносин розглянула 17 питань, хоча усі їх можна умовно поділити на два розділи: проблемні питання про землю, та проблемні питання про воду. Було 4 звернення від громад області з питань використання мисливських угідь та проблем зі створенням національних природних парків. Найпоказовіші 2 звернення: Маслівської первинної організації Новокаховської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок щодо полювання на ставках ДУ "Новокаховський рибоводний завод часткових риб”, а також лист Бериславської районної ради, щодо соціальної напруги в районі, пов’язаної зі створенням національного природного парку "Кам’янська Січ”. За всієї різноманітності і специфіки цих двох об’єктів, найголовніша проблема у них спільна — громади, де розташовані, або збираються розташуватися подібні об’єкти не мають достатньої інформації про те, що насправді має з’явитися на їх рідних землях. Голова Бериславської районної ради Володимир Коновалов прибув з групою підтримки – 5-ма сільськими головами саме тих сіл, де планується утворити національний природний парк "Кам’янська Січ”.
Спочатку голови одностайно і категорично заявили, що подібні об’єкти — це абсолютне зло для селян. Бо вони будуть займати ділянки уздовж берега Дніпра— звичні місця для відпочинку, рибалки і випасу худоби селянами. Щойно один із проектантів національного парку професор Херсонського держуніверситету Олександр Ходосовцев почав говорити, що насправді означає природний парк і які обмеження можуть існувати в ньому, категоричність заяв почала вщухати.
"Національний парк — це не заповідник, обмежений парканом, куди вхід стороннім суворо заборонено це скоріше компроміс між техногенним та природним ландшафтом” – сказав Ходосовцев.
А коли бериславці дізналися, що парк це ще додаткові 100 робочих місць, де будуть працювати місцеві селяни, і займатися тією ж звичною для себе сільською справою, вони погодилися ще раз вислухати авторитетну думку науковців.
При розгляді положення про Херсонське облуправління водних ресурсів голова постійної комісії Сергій Рибалко наголосив на необхідності внести зміни до договорів на спільне використання води агровиробниками, щоб не було суперечностей і несправедливості. Справа у тім, що не всі водокористувачі приймають "правила гри”, що існують при укладанні договорів на водокористування. Цілий ряд добросовісних водокористувачів – аграріїв можуть стати заручниками одного, хто не хоче укладати договір. Але від цього одного страждає решта, як було усі минулі роки. Тому Сергій Рибалко запропонував щоб договори набирали чинності незалежно від тих господарників, хто відмовляється укладати договори.
Минулого року ситуація з такою колективною відповідальністю усіх водокористувачів за одного недобросовісного дійшла аж до розгляду її у Верховній Раді. І тільки після обговорення цієї скарги у сесійній залі, було вирішено питання про відновлення подачі води на зрошення.
Було розглянуто ще ряд важливих питань, але усі вони, за рекомендацією комісії, відправлені на доопрацювання. Їх винесуть на обговорення на наступне засідання постійної комісії облради з питань земельних відносин та екології, що відбудеться напередодні наступної сесії Херсонської облради.
Окрім суто фахових питань, постійна комісія одноголосно підтримала впровадження звання «Почесний громадянин Херсонської області», створення нагрудного знака та мініатюри нагрудного знака.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: