Херсон °C

Раденськ спрямований на поетапний розвиток

Новости » Общество
0

Раденськ спрямований на поетапний розвитокНе зважаючи на активний процес децентралізації, в Олешківському районі ще лишаються села, які поки що не планують об’єднуватися. До таких, зокрема, належить і Раденськ. Знаходячись на проїзній дорозі, до найбільшого ринку овочів у області, тут селяни й самі господарюють в теплицях та займаються одноосібним господарством. Однак, бюджет сільради від цього, на жаль не стає товщим. За 2017 рік гаманець села склав трохи більше 6 млн. грн. Але і з цими грошима сільрада вміло господарює. Про це розповідає голова Раденської сільради Олена Вікторівна Кравченко.

- Олено Вікторівно, які підприємства наразі працюють на території Раденської сільради та що бюджет отримує від них?

- У сфері промислового розвитку – це Раденське та Челбурдянське лісництва. Мабуть, нікому не треба зайвий раз розповідати, в яких умовах вони працюють. Тамтешнім лісівникам навпаки, хотілося б допомогти якоюсь копійкою, але наразі ми не можемо собі це дозволити. Є підприємці, які працюють одноосібно, зазвичай у сільському господарстві, вирощуванні овочевої продукції тощо. Більшість селян займаються вирощування продукції в теплицях, ми ще називаємо їх «балаганами».

За межами населеного пункту надано земельні ділянки для введення особистого господарства. Загальна площа землі там розділена на 866 гектарів, це більше 4 тисяч ділянок. З них фактично власними силами обробляється 35 гектарів, а інше люди здають в оренду. У нас є садові товариства, вони займають 57 гектарів землі. Договори оренди сільгосппризначення в нас є, вони оформлені офіційно. Скажу так: менше трьох відсотків ніхто не сплачує, але багато залежить від того, яка саме земля.

Для учасників АТО у нас 2 великих поля фактично роздані саме військовослужбовцям. Так склалося, що саме в Раденську роздали більше 200-т гектарів. Від цього бюджет сільради не отримуватиме жодного прибутку. Але ця справа зараз дуже потрібна, я і сама це прекрасно розумію.

- Бюджет сільради за 2017 рік склав трохи більше 6 мільйонів гривень. На що витрачали кошти?

- В першу чергу ми дбали про благоустрій та збереження фонду соціальних об’єктів. Тільки заходи по благоустрою сільської ради потягнули на суму в 281 тисячу гривень. Ми грейдерували дороги в селі, зробили ямковий ремонт доріг на території Раденська, 100 тисяч гривень витратили на ремонт дороги ділянки «Гладківка-Раденськ-Козачі Лагері». Багато коштів витрачено на дитячий садочок: поточний ремонт цокольного поверху, вимощення, ремонт котельної, тротуарна плитка. Вкладали кошти в будинок культури – придбали котел та теж зробили дорогу до будинку культури – вимостили тротуарною плиткою. Вже традиційно для нас – придбали нові гойдалки для майданчика біля клубу. Проводимо роботи по освітленню села – зараз є 270 ліхтарів, встановлюємо освітлення й далі. Все обладнання переводимо на баланс місцевого комунального підприємства.

- Комунальне підприємство в Раденську – які послуги надає мешканцям села?

- Основна його функція - це організація оптової торгівлі та створення умов для реалізації дочірньої продукції. Також вивезення сміття з ринку та місць торгівлі. Населення власними силами вивозить сміття. Також наше КП «Радсервіс» обслуговує заклади громадського харчування в селі. Водозабезпечення – це поки що питання сільради. Водопостачання у нас із трубчастих пород. В наявності працює тільки одна башта, яка забезпечує водою школу, дитячий садок, сільську раду, будинок культури і наших військових.

- Які плани на прийдешній – 2018 рік?

- Є великий проект по капітальному ремонту школи в Раденську. Вона стара, почала осідати. Загалом кошторис цього проекту вийшов більше 8 мільйонів гривень. Якщо нам йти на спільне фінансування, і зібрати всі ці гроші – то треба робити одразу і покрівлю, і вимощення, і цокольний поверх, і тротуарну плитку. Роботи там багато. Сподіваємося на підтримку і районного, і державного бюджетів. Також є велика робота по нормативній грошовій оцінці земель сільради. Там треба буде витратити мінімум 300 тисяч гривень – для нас це великі кошти. Роботу по освітленню села будемо продовжувати. Хочеться віднайти кошти й на будинок культури – там треба полагодити підлогу в глядацькій залі… Роботи багато, та, сподіваюся, все поетапно зробимо.

Запитувала Єлизавета Адамчук

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: