Херсон °C

Документальний салон до Дня спротиву Криму російській окупації

Новости » Общество
0
Документальний салон до Дня спротиву Криму російській окупації26 лютого в Україні відзначається День спротиву Криму російській окупації.
Чотири роки тому в Криму сталися події, які принесли біду й нещастя мешканцям усього півострова – влада Російської Федерації окупувала автономію у складі України. Такі дії вважаються початком російської агресії на території нашої держави.
Саме 26 лютого 2014 року відбувся один з самих численних мітингів за всю історію Криму на підтримку територіальної цілісності України.
З цієї нагоди у Херсонській обласній науковій універсальній бібліотеці ім. О. Гончара відкрився документальний салон «Спротив», організований кримськотатарським культурним центром «Куреш» за підтримки обласної державної адміністрації. Про це повідомляє прес-служба ХОДА.
На захід завітали представники влади, осередків меджлісу кримськотатарського народу, історики, молодь, студентство й представники інститутів громадянського суспільства.
Розпочинаючи роботу документального салону, голова правління кримськотатарського культурного центру «Куреш» та керівник міського Меджлісу Ібрагім Сулейманов зазначив:
«Четвертий рік поспіль мешканці Криму доводять, що належать до української держави. Пройшов час омани і люди самі бачать реальну ситуацію – невиповнені обіцянки, відсутність достойних зарплат і пенсій. Та кримський народ не здається і продовжує боротьбу з окупантом за незалежність і цілісність з Україною».
Гостям заходу були продемонстровані світлини й відеохроніки з площі у Семфірополі, де саме цього дня чотири роки назад відбувався мітинг – вирішальний момент для більшості мешканців Криму на заклик меджлісу кримськотатарського народу всупереч рішенням, які суперечили Конституції України та її територіальній цілісності.
Згадуючи події, пов`язані із супротивом мешканців Криму проти анексії півострова Російській Федерації, керівник представництва меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області, член міллімеджлісу кримськотатарського народу, член ВККТ Абмеджит Сулейманов розповів присутнім про події 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради Криму, про жертви й утиски з боку російської влади, а також про те, як насправді мирні люди боронили рідну землю від загарбницьких дій окупанта.
У ці дні Херсонщина й усі громадяни України згадують тих, хто ризикуючи своїм життям намагався простояти російській агресії, символами кримськотатарського супротиву стали Решат Амєтов, Єрвін Ібрагімов, Арсен Алієв і багато інших.
Досі учасників протесту, які на тій акції підтримували територіальну цілісність України, окупаційна влада переслідує і влаштовує над ними показові судилища.
Але сьогоднішня окупація Криму російською владою далеко не перша. Про такі історичні епізоди під час заходу розказав кандидат історичних наук, доцент кафедри  Всесвітньої історії Херсонського державного університету Світлана Андрєєва.
Кульмінацією документального салону «Супротив» став показ фрагменту документального фільму «Бранці» про події окупації Криму та українців, які по неволі стали заручниками кремлівської влади, створеного за підтримки  Міністерства інформаційної політики України.
По завершенню заходу до слова запросили доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри Всесвітньої історії Херсонського державного університету Віталія Андрєєва.
Кримськотатарська громада під час анексії Криму виявилася найбільш організованою патріотично налаштованою частиною мешканців півострова, що у світлі опрацювання стратегії визволення Криму від російських окупантів примушує заново оцінити її потенціал і відвести їй справедливе місце.
Боротьба за повернення Криму ‒ це боротьба проти свавілля. Крим був украдений Росією в України силовим шляхом. Його анексія ‒ перший прецедент у історії Європи з часів Другої світової війни і Україна, об`єднавши всі зусилля, зможе повернути півострів, доведучи, що Крим – це Батьківщина українців і кримськотатарського народу, які по праву є господарями своєї землі.
 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: