Херсон °C

Держпродспоживслужба в кожному дитсадку області знайшла порушення

Новости » Общество
0
На початку 2018 року на території Херсонської області було зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції серед вихованців дитячого дошкільного закладу. З метою попередження ускладнення епідемічної ситуації Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області ініціювало створення комісій на місцях із залученням фахівців Держпродспоживслужби, які могли б перевірити ДНЗ на відповідність вимогам санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Як повідомляє управління, комісії були утворені в усіх районах та містах обласного значення Херсонської області. Обстежили 436 із 438 (99%) дитячих дошкільних навчальних закладів (2 заклади не функціонували – в Іванівському та Новотроїцькому районах).
Головне, що перевіряли фахівці - це санітарно-гігієнічні умови для перебування, виховання, навчання, організація якісного харчування з дотриманням натуральних добових норм та забезпечення медичного обслуговування дітей. При цьому, практично у кожному закладі були виявлені порушення вимог чинного законодавства.
Для більшості дитячих садочків є нагальним питання застарілої матеріально-технічної бази, необхідність оновлення та придбання сучасного технологічного обладнання, проведення поточних ремонтів приміщень, мереж водопостачання та водовідведення, опалення, обладнання медичних кабінетів. Близько 100 дитячих закладів розміщені у пристосованих будівлях, тобто не мають повного набору приміщень, через що порушуються принципи групової ізоляції.
Існує негативна тенденція щодо забезпечення закладів для дітей питною водою гарантованої якості. Так, не мають централізованих або локальних мереж водопостачання (працюють на колодязній воді) 13 дитячих садків (у Великоолександрівському, Високопільському, Верхньорогачицькому, Новотроїцькому та Іванівському районах). У зв’язку з відсутністю джерел централізованого чи локального водопостачання у населених пунктах залишаються навчальні заклади, які ще працюють на привізній воді (Високопільський, Іванівський, Великоолександрівський райони).
Спостерігається негативна динаміка щодо каналізування закладів. Через вихід з ладу старих систем каналізування або відсутності каналізації у селах, у дитсадках це питання вирішується шляхом каналізування на вигріб. Взагалі не підключено до централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 284 з 436 закладів. При цьому всі заклади забезпечені внутрішніми туалетами.
Існує потреба в укомплектуванні 68 закладів медичними працівниками. Складна ситуація щодо медичного забезпечення закладів склалася у Великоолександрівському, Нижньосірогозькому, Новотроїцькому районах.
Мають місце порушення вимог нормативних актів з питань організації харчування. У 90% дитячих закладів області не забезпечено виконання фізіологічних норм харчування, основна причина цього – недостатнє фінансування. У 23 закладах були наявні продукти та продовольча сировина, яка надійшла до закладу без супровідної документації (Великоолександрівський, Бериславський, Голопристанський, Каховський, Новотроїцький, Олешківський райони). Встановлені порушення нормативних актів у частині заповнення медичної документації з харчування, маркування розробного інвентарю, дотримання дезрежимів, недотримання правил миття посуду тощо були усунуті безпосередньо під час комплексного обстеження.
У дитячих закладах виявлені факти відсутності належного контролю з боку медичних працівників, щодо допущення до роботи працівників з порушенням термінів проходження медичних оглядів у 8-ми закладах Великоолександрівського, Генічеського, Каховського, Скадовського районів.
Окремою проблемою постає перевантаженість близько 20% дитячих дошкільних закладів від їх загальної кількості в області.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: