Херсон °C

Переваги багатозонного обліку електроенергії

Новости » Общество
0

Переваги багатозонного обліку електроенергіїУ споживачів електричної енергії доволі часто виникають різноманітні питання стосовно багатозонного обліку електроенергії. Про це повідомляє прес-служба "Херсонсобленерго". Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) надає відповіді на деякі з них:

Що таке багатозонний облік

Багатозонний облік означає використання багато тарифних лічильників електричної енергії , які рахують витрати електроенергії за тарифами диференційованими за періодами часу протягом доби. На сьогодні існує двозонний та трьохзонний облік електроенергії.

Що таке тарифи, диференційовані за періодами часу?

Це тарифи на електричну енергію, величина яких залежить від годин у яких вони застосовуються протягом доби (день/ніч).

Погодинний облік спожитої електроенергії здійснюється багатотарифними лічильниками в автоматизованому режимі. Розрахунок вартості електроенергії виконується шляхом застосування відповідних тарифних коефіцієнтів.

Для чого та як використовувати багатозонний облік?

Ключове для споживача – цезменшення оплати за спожиту електроенергію вдвічі, у тому числі за рахунок використання в нічні години (23.00 до 07.00) сучасних пристроїв з автоматизованим процесом роботи, які не потребують уваги господаря: пральні, посудомийні і сушильні машини, бойлери, пароварки, електропічі (у тому числі хлібопічі), електрообігрів з функцією акумулювання енергії тощо.

Зрештою, заощаджувати можна також змінюючи власний графік. Наприклад, виконувати з 6-00 прання, приготування їжі, прибирання пилососом тощо. Отже, можливості економії та її величина залежать від самодисципліни споживача.

Які тарифні коефіцієнти застосовуються в розрахунках за двозонним і тризонним обліком електричної енергії?

За двозонним обліком застосовуються тарифні коефіцієнти в наступні періоди доби :

  • 0.5* (на 50% менше від тарифу) з 23-00 до 7-00 години;
  • 1* (100% від тарифу) в інші години доби.
  • За тризонним обліком застосовуються тарифні коефіцієнти в наступні періоди доби
  • - 1,5 *(на 50%більше від тарифу) з 8-00 до 11-00 годин та з 20-00 до 22-00 години;
  • 1*(100% тарифу) з 7-00 до 8-00 години, з 11-00 до 20-00 години, з 22-00 до 23-00 години
  • - 0,4*( 40%від тарифу) з 23-00 до 7-00 години.

Як визначити вартість спожитої електричної енергії за кожним рівнем тарифу?

При визначенні вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідній часовій зоні доби протягом розрахункового періоду,у загальному обсязі спожитої електроенергії в цьому періоді.

Приклад розрахунку вартості спожитої електричної енергії у разі застосування тарифів, диференційованих за періодами часу, наведений на веб-сайті НКРЕКП (електроенергія-Населення_тарифи на електроенергію для населення) за посиланням: www.nerc.gov.ua/

Як установити багато тарифний лічильник електричної енергії?

Споживач має замовити та оплатити в електророзподільного підприємства (обленерго) послугу з облаштування вузла обліку, яка включає, зокрема вартість робіт із заміни існуючого лічильника, вартість нового багато тарифного лічильника, придбаного обленерго, та його встановлення.

Побутовий споживач має право самостійно придбати повірений багато тарифний лічильник електричної енергії. Рекомендації щодо технічних характеристик таких лічильників можна отримати за зверненням до обленерго та/або ознайомитися на його веб-сайті. Придбаний лічильник і паспорт на нього необхідно надати обленерго для взяття на баланс та обслуговування обленерго після його встановлення побутовому споживачу. У цьому випадку вартість лічильника споживачу не враховується під час надання послуги з облаштування вузла обліку.

Первинна параметризація багатотарифного лічильника для побутового споживача безкоштовна та здійснюється за рахунок обленерго.

Детальніше дізнатися про багатозонний облік електричної енергії можна на веб-сайті НКРЕКП (Електроенергія-Населення-Облік електричної енергії побутових споживачів) за посиланням www.nerc.gov.ua.

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: