Херсон °C

«Здоров'я людей завжди стоятиме на першому місці», – Владислав Мангер

Новости » Общество
0
У Херсоні працюють над створенням Південного регіонального онкологічного центру, в якому лікуватимуть онкологічні захворювання. Розпорядженням Херсонської обласної державної адміністрації від 13.08.18 №630 створено відповідну робочу групу з відпрацювання організаційних питань, співкерівниками якої визначено голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера та голову Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва. Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної ради.
Ідею щодо створення такої установи в нашому регіоні ще в 2017 році висловив голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, яку без сумнівів підтримав увесь депутатський корпус та однодумці. Центр буде створений на базі обласного онкологічного диспансеру та повинен в майбутньому надавати послуги діагностики та лікування ракових захворювань не тільки жителям Херсонщини, а й людям з інших регіонів України. Необхідність такої установи не можна применшувати: Херсонська область – один з лідерів рейтингу захворюваності на рак та смертності від онкології.
Створенню Південного регіонального онкологічного центру передує величезний масив роботи, який обговорили на засіданні робочої групи. Серед найважливіших етапів – закупівля необхідного обладнання. Йдеться про ПЕТ-КТ і циклотрон. Позитронно-емісійна комп’ютерна томографія (ПЕТ-КТ) допомагає виявляти захворювання на ранніх стадіях. У свою чергу, циклотрон це спеціальне обладнання для лікування онкологічних хвороб. На сьогодні такі апарати є лише в двох київських установах, куди їздять лікуватися люди з усієї України. Найближчим часом будуть оголошені відповідні тендери на закупівлю обладнання для майбутнього онкоцентру в Херсоні. Воно досить дорого коштує, і його ціна вимірюється в десятках мільйонів гривень.
Голова Херсонської облради Владислав Мангер і голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв планують піднімати питання про виділення грошей з державного бюджету на рівні Уряду. Звичайно, виділятимуться кошти і з обласної казни. Сьогодні ж керівники області обговорили два варіанти оплати необхідних пристроїв – оплата частинами чи спочатку оплата циклотрона, виготовлення якого займе не менше восьми місяців, а вже потім ПЕТ-КТ.
Серед інших питань, які необхідно вирішити в процесі створення центру – інженерні аспекти. Все це обладнання важить близько трьох десятків тон і споживає досить багато електричної енергії. Товщина стін, міцність підлоги – всі ці, здавалося б, найпростіші питання, потрібно ретельно дослідити і при необхідності вирішити.
Важливо мати фахівців, які вміють працювати з цим обладнанням, а також відповідний обслуговуючий персонал. Що стосується медичного персоналу, то і з цим не повинно бути проблем. Шукати фахівців з обслуговування такого обладнання будуть на місці: головний лікар Херсонського обласного онкологічного диспансеру Ірина Сокур запропонувала відпрацювати це питання з Юрієм Бардачовим, ректором Херсонського національного технічного університету, на базі якого готують інженерів-біомедиків.
Крім того, як зазначив Владислав Мангер, важливими в процесі створення регіонального онкологічного центру є і консультації з фахівцями в сфері охорони здоров’я з інших країн, зокрема – Ізраїлю. Адже в Україні тільки два таких онкоцентри, які створювалися більше десяти років тому. За цей час багато що змінилося. За кордоном є люди, які йдуть в ногу з часом і знають, як потрібно створювати подібні установи і лікувати рак.
Голова Херсонської облради Владислав Мангер впевнений, що обласна влада і керівництво онкодиспансеру має докласти максимум зусиль для створення онкологічного центру. Це складний процес, але шляху назад вже немає.
«На перше місце ми ставимо здоров’я людини. До кінця нашої каденції ми повинні відкрити повноцінний центр по діагностиці та лікуванню онкозахворювань та реабілітації людей. Не потрібно шукати причини, через які ми не зможемо це зробити. Потрібно шукати можливості для того, щоб реалізувати цю ідею», – заявив Владислав Мангер.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: