Херсон °C

Тавричанська ОТГ – перлина серед степу

Новости » Общество
0
У Каховському районі понад рік тому створили Тавричанську об’єднану територіальну громаду. Так сталося, що більш заможні села запропонували об’єднання меншим по достатку. За рік Тавричанська ОТГ вийшла на першу сходинку по доходах громад в області та на 24 місце по Украї­ні. Тут працюють потужні підприємства та господарства, які дають селянам роботу. Тут вирощують корів з «мармуровим» м'ясом, є парк з 300-ма видами рослин, а сімейний лікар раніше працював в Лівії. Як живе Тавричанська громада та кому вдалося дати нове дихання безкрайнім каховським степам?
Журналісти Херсонщини в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» ПУЛЬС, який реалізує Асоціація міст України, побували в Тавричанській сільській об’єднаній територіальній громаді. Організували зустрічі в ОТГ фахівці Херсонського регіонального відділення АМУ.
До складу Тавричанської громади входять 9 сіл: Тавричанка, Скворцівка, Солідарне, Мар'янівка, Дудчине, Любимо-Павлівка, Любимо-­Мар'ївка, Зао­зерне, Ольгівка. На січень поточного року в селах ОТГ мешкали 4 457 осіб. І більше половини місцевих забезпе­чені робочими місцями. Звісно, офіційне працевлаштування нині зустрінеш не в кожному селі. А влітку до цього додаються ще й сезонні працівники.
Господарство та фінанси

Доходи та дотації, отримані громадою в минулому році дозволили вийти їй на перше місце по показникам в області. Так, власних доходів у громади понад 29 мільйонів гривень, субвенцій та дотацій – 16, 6 млн. грн. Головне джерело наповнення бюджету громади – це податок на доходи від фізичних осіб, його громада отримала понад 27 мільйонів гривень. Далі йде плата за землю та різного роду субвенції.
Як розповідають в громаді, збільшення навантаження, у зв’язку з об’єднанням, платники податків не відчули. Однак саме за рахунок перерозподілу дохідної частини, бюджет Тавричанської сільської ради й збільшився. Справа в тому, що підприємства які працюють в громаді – трудовлаштовують селян виключно офіційно. Державне дослідне господарство «Асканійське», ТОВ «Агробізнес» та «Продексім» працюють легально, тому відповідно й податки до бюджету громади надходять вчасно і у достатній кількості.

Тавричанська ОТГ – перлина серед степу

 

Більшість керівників підприємств – це депутати громади, члени бюджетної комісії, тож вони щодня бачать на що витрачаються їхні податки, сплачені до гаманця ОТГ.
- Всього за минулий рік ми маємо цифру 45 мільйонів 618 тисяч 732 гривні бюджету громади, - розповідає Тавричанський сільський голова Юрій Гречка. – З цієї суми отримали 10,3 млн. грн. субвенції на освіту та 3 млн. грн. на медицину. Ми дійсно по доходах в Херсонській області на першому рядку, та на 24-му по Україні. Але в основному це заслуга наших базових господарств, які формують наш бюджет. Нам додали ПДФО, і за рік ми дійсно вийшли на той рівень, коли забезпеченість на одного жителя більше 6,5 тисяч гривень.
Легальні робочі місця, відповідальність селян та підприємців, злагоджена робота депутатів призвели до серйозного результату – Тавричанська громада вийшла на рівень, коли виявилося, що її мешканці ще й винні державі.
- Держава розраховує всі кошти, витрачені на громаду, у бюджетному кодексі є відповідна формула. І, згідно з доходами, коли ми вийшли на 6,5 тис. гривень на одну людину, то нам сказали – будете повертати реверсною дотацією. У нас за минулий рік забрали 900 з лишком тисяч гривень! І це при тому, що в сільраді лежить проект на опорну школу, коштом в 10 мільйонів! Нам звісно ще багато з чим треба розібратися, багато над чим працювати, але поки ми не дуже розуміємо – як бути, коли в села треба вкладати безліч грошей, а їх ще й забирає держава?, – дещо спантеличений Юрій Гречка.
В основному населення ОТГ займається рослинництвом. Тваринництво представлене тільки в Державному дослідному господарстві «Асканійське». Це одне з небагатьох державних підприємств, відомих далеко за межа­ми країни, яке спеціалізується на вирощуванні великої рогатої худоби. Тут вирощують корів порід «Санта-гертруда» та африканської породи Зебу. Породи, які є в «Асканійському» в більшості своїй молочно-м’ясні. Молоко від корів забирають на завод у село Баштанка Миколаївської області. Там з нього виготовляють дитяче харчування та різні молочні продукти. В день господарство віддає понад 10 тонн молока. На підприємстві всюди стоїть нове обладнання, яке дозволяє доїти корів без участі людини. Як зазначають місцеві – «людські руки тут молока не торкаються». Дої­льні апарати працюють виключно під класичну музику, таким чином, стверджують спеціалісти, надої збільшуються.

Тавричанська ОТГ – перлина серед степу

 

Тавричанська ОТГ – перлина серед степу

 

- Корів зараз майже не розводять, тваринництво відроджує­ться дуже повільно. Тож мати таке підприємство тут, поруч – це просто вдача. У нас підприємці планують розвивати цей напрямок – овець, кіз вирощуватимуть, хочуть запустити лінію по виготовленню сиру. Одним словом, масштаби нарощуватимемо, – впевнений Юрій Гречка.
Відмінною рисою дослідного господарства є те, що тут є корови з «мармуровим м’ясом». Мармурова яловичина – найдорожча в світі. Це сорт м’яса, що рясніє тонкими жировими прошарками, котрі і надають шматку яловичини на зрізі схожість з мармуром. Зараз мармурове м’ясо експортують Австралія, Нова Зеландія, США, країни Латинської Америки, проте кращою досі вважається японська яловичина. Хто знає, можливо, згодом до цього списку, завдяки Тавричанскій ОТГ, приєднається і Україна?
Однак, це далеке майбутнє. А зараз у громади є ще багато питань, які потрібно поступово вирішувати.

Соціальна сфера громади

Історію про шкільні автобуси Тавричанської ОТГ чули, певно, всі, хто дотичний до освітянських питань в області. Після об’єднання громада впевнено заявила місцевій РДА про те, що необхідно передати громаді майно, зокрема автобуси. Адже підвозити дітей відтепер треба було з кількох сіл. Та прохання не почули. Питання порушувалося і під час колегії облдержадміністрації, і в різних управліннях. У результаті, автобус лишився в Каховській РДА, а громада придбала собі нові. Тепер до шкіл учнів возять три новеньких автобуси.
- Для купівлі третього ми пішли на співфінансування з державою, – розповідає голова Тавричанської ОТГ Юрій Гречка. – І нам це придбання, я гадаю, ще стане в нагоді. Замість замовляти послуги по перевезенню, ми можемо взяти шкільний автобус, відправити у відрядження колектив з будинку культури чи працівників апарату сільради, школярів на спортивні змагання, тощо. У нас тепер є власний транспорт.
Проект по запровадженню внутрішнього автобусного маршруту по ОТГ дещо не склався, за словами сільського голови. Розробляли його довго, потім шукали перевізника, який погодився б їздити по селах (по розбитих дорогах), і квиток коштував би не дуже дорого для селян… В результаті, вже через тиждень курсування маршруту в автобусі щодня їздило 2-3 людини. Чому такі перевезення виявились непопулярними серед селян? Поки що невідомо, однак над цим питанням громада ще працюватиме.
Виблискує золоченими куполами серед Тавричанки й храм Святого Василя. Його збудували ще за життя жінки, яка присвятила себе служінню цього села й околиць – Віри Опанасівни Найдьонової. Її ім’я відоме далеко за межами Тавричанки, за своє життя вона заслужила повагу та шану від місцевих, звання «Героя України» та ще багато нагород. Віра Опанасівна померла 2 роки тому, однак церкву Святого Василя у Тавричанці збудували завдяки її сприянню – місцеві цього не приховують. Зараз громада збирає гроші на новий іконостас для храму, і, дивлячись на оздоблення храму, сумнівів у тому, що іконостас таки з’явиться, не виникає.
Справжньою оазою виглядає парк ДП «Асканійське» посеред центра громади – села Тавричанка. Тут вирощують 300 різних видів рослин, дерев, кущів та іншої флори.

 

 
До кожної рослини підведено крапельне зрошення, видно, що парком опікуються. Поруч з ним – стадіон Тавричанки.
- Як починається сезон спеки, то молодь приходить сюди вже ввечері, коли прохолодно. Бігають, грають у футбол. У нас гарне поле, воно було одним з перших в країні зі штучним покриттям, - говорить Юрій Гречка.
Які ж плани у громади на цей рік? За словами сільського голови, в ОТГ робитимуть все, щоб покращити інфраструктуру сіл. Перше і головне – це вода. Для степової зони це питання завжди стояло дуже гостро.
- Ми хочемо повністю відійти від баштової системи, - розповідає Юрій Гречка. – Необхідно всюди встановити частотні перетворювачі, які дають можливість насосам обертатись з заданою швидкістю. Ми провели аналіз по всім нашим 17-ти свердловинам, майже у всіх граничні показники по якості. Грубо кажучи, нашу воду можна і забороняти. Тому пішли на те, що прийняли в ОТГ Програму, виділили кошти, зараз відбувається тендерна процедура закупки фільтра-станції. В усі школи, дитячі садки, в менші села також ставимо фільтри в приміщеннях, та будемо реалізовувати воду. Припустимо, куб води в нас коштував раніше 11,86 грн. То зрозуміло, що з запуском всіх цих станцій вартість води зросте. На превеликий жаль ми всі розуміємо, що природної води, з нормами Держстандарту вже ніколи не буде, рідко де є ще ті джерела.
Вже готовий проект по реконструкції школи в Тавричанці – зараз він знаходиться на експертизі, туди планують вкласти понад 10 млн. грн. Кошти для освітньої галузі хочуть виграти і в проекті від посольства Японії в Україні.
- Грант «Кусаноне» - це для нас ще один шанс на перемогу. У нас вже прийняли заявку, та є шанси перемогти і виграти 75 тисяч доларів. Ці кошти підуть на ремонт школи – її повну тепломодернізацію. Потім плануємо побудувати ще один стадіон в Заозерному та великий спортивний зал. Щоб можна було в приміщенні грати в волейбол та баскетбол. Ще треба створити в громаді Центр безпеки, він включатиме в себе пожежну частину, приміщення, де буде базуватись наше громадське формування «Яструб» та кабінет для дільничного поліцейського, - розповідає Юрій Гречка.
Добровільна пожежна частина в Тавричанській громаді обов’язково має бути. Адже з району рятувальники їдуть сюди майже годину. А серед степу, під час жнив – пожежа може знищити весь урожай. Тож пожежна команда має бути власною – вирішили в громаді.
У ОТГ вже майже всі 9 населених пунктів з вуличним освітленням.
- В Мар’янівці вже майже все зроблено, у Тавричанці є освітлення, - зазначає Юрій Анатолійович. - На виділені кошти зараз будемо проводити освітлення в Ольгівці та Заозерному. Виготовляємо проектну документацію на освітлення Дудчиного і Любимо-павлівки, це в нас у планах на цей рік. Якщо будуть кошти, закінчимо з освітленням і в цих селах. Багато часу забирає узгодження з різними інстанціями. А взагалі планів багато.

Медицина

Найбільша проблема соціальної сфери, за словами голови сільради, це кадри. Якщо для освіти ще є час запросити молодих спеціалістів, то в медицині ситуація дещо інша. Адже медична реформа рухається досить швидко. Зараз громада працює над тим, щоб перетворити місцевий Центр ПМСД у комунальне підприємство.
- У нас згідно штату, в амбулаторії має працювати чотири лікарі. Це педіатр, 2 сімейних лікарі, та лікар-стоматолог. Так трапилось, що перед ОТГ, в 14-15 роках один лікар помер, два лікарі вийшли на пенсію, і залишився тільки один. А згодом і він виїхав з громади, лишилися ні з чим, - розповідає Юрій Гречка. - Ми почали шукати фахівців. Я виходив на зв’язок та спілкувався з лікарями, усі відмовились, один приїхав. У нас тепер є лікар-педіатр і головний лікар амбулаторії. Шукаємо тепер ще лікарів сімейних. Пропонуємо заробітну плату 10 тисяч гривень, житло, всі умови. Поки що бажаючих немає.

Тавричанська ОТГ – перлина серед степу

 

Головного лікаря амбулаторії – Василя Білоуса Тавричанська громада запросила працювати влітку минулого року. Починав працювати сімейним лікарем, потім пройшов навчальні курси, і став головним лікарем. А до цього доля Василя Білоуса закинула аж до Лівії. Там він працював за контрактом 2 роки педіатром.
- Там було по-різному. Довелося і в полоні побувати, добре, що недовго, – розповідає Василь Білоус. – Але контракт я заключав тільки на 2 роки. Коли повернувся з Лівії, то шукав роботу з житлом. Було два варіанти: Тавричанська громада та Кіровоградська область. Я обрав громаду – тут клімат тепліший, поруч море, і вже в вересні приїхав на постійне місце роботи. Одразу дали житло: квартиру з євроремонтом, мене все влаштувало. Згодом привіз дружину. Місцева амбулаторія забезпечена всією апаратурою, у стоматолога взагалі нове обладнання фірми Siemens, приміщення відремонтовані. Єдине, ще треба заїзд зробити для людей з інвалідністю, тож рухаємось вперед.
За словами Василя Валентиновича, за один день він приймає, як сімейний лікар, 25 пацієнтів. Таке навантаження вважається нормальним, якщо до громади входить 9 населених пунктів. Отож, вакансія лікаря в Тавричанській ОТГ ще наявна. І поки міські лікарі боротимуться за пацієнтів – тут, серед каховського степу, медикам пропонують гідне місце з достойною оплатою.
Олена Попович

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: