Херсон °C

На Херсонщині нові спалахи африканської чуми свиней

Новости » Общество
0
Цього разу біда торкнулася двох потужних тваринницьких господарств Херсонщини – свиноферми ДПДГ «Інститут рису», що неподалік с. Антонівки Скадовського району, і «Фрідом Фарм Бекон», розташованого в Олешківському районі. Про це повідомляє обласне управління Держпродспоживслужби.
Відповідно до Звіту про результат дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 6 вересня 2018 № 001518 п.м./2018 року про виявлення ДНК збудника АЧС в патологічному матеріалі від двох голів свиней та 11 проб стабілізованої крові з ДПДГ «Інститут рису» с. Антонівка, Скадовського району, Херсонської області підтверджено діагноз АЧС.
З цього приводу 6 та 7 вересня проведено засідання комісії - у Скадовському районі та при Херсонській ОДА. 
На виконання Плану заходів визначено зону захисту – територія радіусом 3 км від епізоотичного вогнища, до якої входять адміністративні території с. Антонівка, район Біла Акація м. Скадовська та зону спостереження (нагляду) – територія радіусом 10 км від зовнішніх меж зони захисту, до якої входять адміністративні території Приморської сільської ради (с. Приморське), Антонівської сільської ради (с. Озерне), Улянівська сільська рада (с. Улянівка), Широківська сільська рада (с. Широке), м. Скадовськ (без району Біла Акація).
В населених пунктах зони захисту проводиться облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності. Серед населення триває роз’яснювальна робота, власники тварин попереджаються про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою свиней.

8 вересня африканська чума свиней дісталася потужного свиногосподарства «Фрідом Фарм Бекон», що в Олешківському районі.
Відповідно до Звіту про результат дослідження патологічного (біологічного) матеріалу в патологічному матеріалі від двох голів свиней з ТОВ «Фрідом Фарм Бекон», м. Олешки, Олешківського району, Херсонської області встановлено діагноз АЧС.
Того, в оперативному порядку було проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олешківській райдержадміністрації .
На виконання Плану заходів визначено зону захисту – територія радіусом 3 км від епізоотичного вогнища, до якої входять адміністративні території – с. Сагі Ліві, с. Саги Праві Олешківської міської ради, ПП Резніков О.А. та зону спостереження (нагляду) – територія радіусом 10 км від зовнішніх меж зони захисту, до якої входять адміністративні території Олешківської міської ради (станція Пойма, станція Цюрупинськ), Підстепенської сільської ради (с. Піщанівка, с. Підстепне).
В населених пунктах зони захисту проводиться облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності та попередження власників про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою свиней.
Умертвіння та спалення свиней з ознаками захворювання здійснюється у визначеному ДНПК місці.
Забій усіх клінічно здорових свиней населення та господарств зони захисту проводиться у визначеному ДНПК місці. Використання туш дозволяється тільки після проведення лабораторних досліджень на АЧС (не менше 10 % забитих тварин).
Заборонено:
-ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції у місці спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті;
-торгівля на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;
-проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: