Працівники
Великоолександрівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в
Херсонській області проводять моніторинг щодо реалізації масла
солодковершкового.
Як інформує прес-служба
управління, на сьогоднішній день проведено збір інформації на 63 об’єктах, які
займаються реалізацією харчових продуктів. З обігу вилучено 93 пачки, а це 21,2
кг небезпечного харчового продукту. Продовжується робота по збору інформації
щодо виробників масла солодковершкового та вилучення з обігу фальсифікованого продукту,
який потім утилізують.
На масло в Україні діє
стандарт, згідно з яким цей продукт має бути виготовлений суто з молочних
інгредієнтів. А це означає, що в маслі має бути тільки молочний жир, тобто лише
натуральні молочні вершки. За заявою вітчизняних експертів на підставі
проведених масштабних досліджень – більше ніж половина вершкового масла
українських виробників є фальсифікатом з використанням немолочних жирів.
Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та
якості харчових продуктів» фальсифіковане масло є небезпечним харчовим
продуктом, який має шкідливий вплив на здоров’я людини та є непридатним для
споживання.
Тоді з чого ж
виробляється українське масло? На жаль, дослідження показало, встановити, що
додають виробники часто просто не можливо. А це означає, що в складі продукту
може бути не тільки відносно безпечна пальмова олія, але й продукти хімії.
То як же покупцю
розпізнати підробку на полиці магазину? Заморожений брикет масла, якщо він
зберігається за мінусової температури, завжди твердий, як дошка. А от якщо в
продукті є домішки рослинної олії, то навіть за мінусової температури він все
одно буде не надто твердим і при натисканні на нього залишиться слід. За
кольором вершкове масло повинно бути світло-жовтим або жовтим. Консистенція
масла має бути однорідною, пластичною, щільною. Поверхня на розрізі – блискуча
або слабко блискуча, суха. Також може бути недостатньо щільна і пластична
поверхня з матовою поверхнею на розрізі і поодинокими краплями. Запах і смак –
чистими, яскраво вираженими, вершковими з присмаком пастеризації. Утім,
стовідсотково дізнатись, чи масло справжнє, можна тільки за допомогою
лабораторних досліджень.