Херсон °C

Децентралізацію нарешті почали обговорювати в Скадовському районі

Новости » Общество
0
Скадовський район на Херсонщині – один із тих, де децентралізація застигла у невизначеності - тут досі не створено жодної ОТГ. Наразі про реформу в окремих сільських радах і чути не хочуть, боячись змін, які похитнуть звичний устрій життя.
Регіональні консультанти Асоціації міст України розвіювали міфи та страхи мешканців села Шевченко зазначеного району під час виїзної зустрічі, яка відбулася в сільській школі. Директор навчального закладу, вчителі, технічний персонал змогли отримати вичерпну інформацію про те, що передбачає реформа та які успіхи з її упровадження вже мають ОТГ Херсонщини за короткий проміжок часу. На прикладах презентації успіхів об’єднаних громад Херсонщини учасники зустрічі пересвідчилися, що за бажання і спільної участі можна досягти кардинального покращення інфраструктури населених пунктів – насамперед малих сіл. Адже шевченківці не приховують, що бояться опинитися на другорядних ролях у ОТГ. Адже в будь-якій обраній конфігурації об’єднаної громади, вони остерігаються невизначеності - насамперед зі ступенем своєї школи, де наразі навчається 125 дітей.
Якщо говорити про варіанти конфігурації ОТГ, які розглядаються та обговорюються селянами, то це або об’єднання з м. Скадовськом – районним центром, або з сусіднім с. Широким, яке виношує ідею стати адмінцентром громади. В обох випадках селяни непокояться, що адмінцентр тягнутиме ковдру на себе, а вони фінансово будуть обділені. Регіональні консультанти з місцевого економічного розвитку Лариса Оленковська, з бюджетних питань Марія Кривецька, з юридичних питань Анатолій Негра розповіли учасникам зібрання про особливості розподілу фінансів та набуття нових повноважень, про можливості формування освітньої мережі, функції старости та депутатів тощо.
Проти «спішних» рішень висловився під час зібрання й сільський голова Сергій Кручиненко: «Ми обома руками за децентралізацію, тільки не в нашому селі! У нас є все – 4880 га землі, краща школа, в ній – столова… У Широкому ж усе зруйнували, окрім будинку культури». Попри те, що йому апелюють сільські мешканці, насамперед молодь: «Час іде, а у нас нічого ж не змінюється», він переконаний, що і зараз громада живе безбідно. Бюджет сільради, де чисельність населення перевищує 1,1 тис. осіб, – 1,2 млн. грн. У те, що в статусі ОТГ він може зрости в кілька разів, сам сільський голова не вельми вірить.
Комусь досягнення вже створених ОТГ здаються надреальними: мовляв, ну не може бути, щоб усе там так швидко і настільки добре. Що тільки підтверджує, що останні зробили разючий крок уперед.
 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: