Херсон °C

Олександр Співаковський: «Мовний закон фактично усуне дискримінацію української мови та україномовного населення України»

Общество, Политика
0
Олександр Співаковський: «Мовний закон фактично усуне дискримінацію української мови та україномовного населення України»Вчора вранці у прямому ефірі на телеканалі «Прямий» народний депутат Олександр Співаковський разом з ведучими програми «Новий день» Анатолієм Анатолічем, Талою Калатай та Андрієм Полтавою обговорювали мовний законопроект. 
"На початку дискусії я запропонував подивитися виступ Володимира Жириновського в Державній Думі РФ, де він говорить про те, що будь-який сепаратизм розпочинається з вимоги захистити певну мову. Тому в державі має бути лише одна державна мова. 
Я звертаю Вашу увагу, що це говориться в державі, яка прагне захищати російськомовних у нас в Україні. 
В ефірі обговорили популярні фейки про те, що мовний законопроект 5670-д передбачає начебто якісь судові переслідування або покарання для тих, хто не знає української. Я переконливо прошу не вірити чуткам та особисто перечитати текст законопроекту. 
Мовний закон фактично усуне дискримінацію української мови та україномовного населення України. 
Я ще раз хочу наголосити, що у своєму приватному житті кожна людина має та матиме вільне право самостійно вирішувати якою мовою їй спілкуватися. Водночас у публічній сфері (на державній службі або у сфері надання послуг) буде забезпечуватися використання української мови. 
І це абсолютно нормальна практика для всіх країн світу. В будь-якій країні політики та державні посадовці послуговуються державною мовою, а співробітники ресторанів, магазинів, транспорту тощо, в першу чергу, спілкуються з відвідувачами також державною мовою. 
Я не бачу нічого страшного в тому, що певна частина людей більш старшого віку не знає української мови. На жаль, такі в нас склалися історичні передумови. Але ми повинні забезпечити, щоб наше майбутнє покоління на виході зі школи знало як мінімум три мови. Адже знання мов у сьогоднішніх умовах забезпечує успішний шлях розвитку людини. 
Цьому сприятиме 7 стаття Закону України «Про освіту», яка вирішує декілька аспектів. По-перше, вона дозволяє дітям у початковій школі навчатися рідною мовою. Оскільки ми розуміємо, що якщо в родині не говорять українською, то дитині буде складно починати навчання у школі українською мовою. З 5 класу навчання продовжується державною мовою. Разом із тим, 3 предмети викладаються офіційними мовами Європейського Союзу. Таким чином, мовною статтею Закону «Про освіту» ми забезпечили, щоб по завершенню школи дитина знала рідну мову, державну мову та іноземну мову, наприклад, англійську. 
Я хочу зазначити, що навіть коли під час робочих поїздок на схід України у такі міста, як Слов‘янськ та Краматорськ, обговорювалася 7 стаття, я наводив для присутніх три варіанти можливого розвитку подій: у першому, за умов навчання рідною мовою, дитина закінчує школу, знаючи лише рідну мову та не володіючи державною; у другому - дитина знає державну та рідну або третій варіант, згідно з нашою статтею, дитина виходить зі школи, знаючи і рідну, і державну, і іноземну мову. Звісно, на питання щодо того, який варіант би присутні обрали для своєї дитини, відповідь була одностайна. Мовний законопроект 5670-д закріплює 7 статтю Закону «Про освіту» у тому вигляді, як вона є, з урахуванням зауважень Венеціанської комісії. 
Я висловив свою думку, що мовний законопроект буде прийнято десь до 20 квітня. Чому не можна це зробити раніше? Тому що він повинен пройти всі процедури розгляду згідно з регламентом, щоб потім ні в кого не знайшлось привідів звернутися до Конституційного суду, де б потім законопроект з формальних причин заблокували". 

Запрошую переглянути відео ефіру.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: