Херсон °C

Знову без зарплати лісівники Херсонщини

Новости » Общество
0

Знову без зарплати лісівники ХерсонщиниЛісівники Херсонщини чекають на чесно зароблені гроші вже не один місяць. В обласному управлінні лісового та мисливського господарства підтверджують: заборгованість справді є в половини лісгоспів. І ще ціла низка інших проблем, пов'язаних із відсутністю фінансування. Яких - з'ясувала Марина Михайловська. Пише Продробности.

«Поряд з нами сосна кримська. Їй 140 років», - показує лісник.

Де яке дерево в цьому лісі та в якому воно стані, пан Віктор знає як ніхто. Адже працює тут майже 20 років. Розпочинав як звичайний майстер, а тепер - лісничий. Зізнається: професія непроста. Головне - захистити насадження від пожеж і несанкціонованого вирубування. Підйоми вдосвіта, нічні чергування, готовність до небезпеки - це вже звичка. А останні роки роботи ще й додалося, бо працівники масово звільняються. Середня зарплатня в лісгоспі менше як 5 тисяч. Та й тих не отримують вчасно.

"У мене - 4600 без відрахувань зарплатня, оклад, 20% мені директор доплачує за напруженість у роботі. За січень, лютий нам нараховано, але жодної копійки ще не надійшло", - розповідає Віктор Черненко, в.о. лісничого Новокаховського лісництва.

Родина виживає завдяки військовій пенсії. Скрутне матеріальне становище й у інших колег пана Віктора на Херсонщині. Ще 4 роки тому державні лісництва півдня та сходу України позбавили бюджетного фінансування. Відтоді вони самі мають себе утримувати. Та це тільки на папері. На практиці грошей катастрофічно бракує.

"В нас рукотворні ліси, посаджені 50 років тому. Вони ще не дають сировини, на яку можна було б 100% фінансувати підприємства, і матеріальну частину, і зарплатню. Із бюджету чому виключили - не зрозуміло, не знаю", - говорить Віктор Галушко, в.о. директора ДП "Каховське лісове господарство".

Досі триматися на плаву давала змогу фінансова підтримка сусідів із прибуткових лісгоспів інших регіонів. Пальним допомагає місцева влада. А коли не вистачає техніки, лісівники використовують власну.

"У зв'язку з відсутністю фінансування - дуже тяжко. Ми вже третій рік не відновлюємо ліси, тому що немає коштів. А треба робити і посадки, лісовідновлення, проводити доповнення, уходи робити треба, охороняти ліс треба від пожеж", - зазначає Віктор Галушко, в.о. директора ДП "Каховське лісове господарство".

Коли виплатять борги лісникам Херсонщини - невідомо. Профспілка зверталася з проханням про допомогу до всіх можливих інстанцій. Та поки що виходу не знайшли.

"Нас чули, вислуховували. Звернення до ВР були, до КМ, до аграрного комітету. Звернення були до всіх, але це питання не вирішене до сьогодні", - повідомила Марія Глод, голова профспілки працівників лісового господарства Херсонської області.

Доки профспілки та чиновники шукають шляхи виходу із ситуації, на Херсонщині почався період пожежної небезпеки. І лісники готуються до боротьби з вогнем - на застарілій техніці, з мінімальними об'ємами пального. Але сподіваються, що завдяки їхнім зусиллям замість лісу тут не з'являться - як колись - піски.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: