Херсон °C

Керівник наукової секції Херсонської МАН представив освіту Херсонщини в Канаді

Новости » Общество
0
Керівник наукової секції Херсонської МАН представив освіту Херсонщини в КанадіГоробець Артем, керівник наукової секції КЗ «Мала академія наук» учнівської молоді Херсонської обласної ради, учитель географії Отрадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новотроїцької районної ради повернувся з Канади, де протягом двох тижнів був учасником Міжнародної програми з обміну педагогічним досвідом в місті Едмонтон провінції Альберта. Про це повідомляє прес-служба Херсонської облради.
Цю програму організували Конгрес Українців Канади (в особі Орисі Бойчук), Українське національне об’єднання (Микола Воротиленко), Організація Українок Канади ім. Ольги Басараб (Тамара Воротиленко), консул України в Альберті (Олександр Данилейко), спеціальний мовний радник з України при Міністерстві освіти Альберти (Наталія Наявко).
Автором ідеї та модератором програми стала представниця української діаспори – Ольга Остапів.
Для участі в Міжнародній програмі серед багатьох педагогів нашої країни були обрані 4 педагоги закладів освіти з сільської місцевості: два представника з Івано-Франківської та  по одному з Львівської та Херсонської областей.
Мета програми – обмін педагогічним досвідом між вчителями Канади й України в рамках реалізації Нової української школи.
Кожен учасник програми від України презентував власні напрацювання. Горобець Артем представив колегам власну систему роботи: «Топонімічна соціалізація учнів-членів Малої академії наук України в контексті Нової української школи». Педагог презентував авторські посібники й словники, програми з дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти та ряд статей, що створило позитивний імідж освіти Херсонщини в колег з Едмонтона. Пан Артем подарував власні напрацювання та сувеніри від закладів освіти Новотроїцького району та передав вітання від учнів нашого краю своїм одноліткам з Альберти.
У рамках Міжнародної програми учасники відвідали 6 католицьких шкіл, які мають українську програму (викладається українська мова та окремі предмети українською), 1 громадську й 1 суботню школи, де ознайомилися з їх структурою навчального року, освітніми методиками, методологією роботи учителів, інклюзивною освітою, матеріально-технічною складовою, інформаційно-комунікативними можливостями та педагогікою партнерства в системі «учитель-учень».
У Альберті сформувалася потужна українська діаспора, яка нараховує близько 1,5 млн. осіб різних хвиль міграції. Українці представлені в уряді, мають консула, діти вивчають у католицьких школах українську мову, служби в церквах проводяться українською, при церквах функціонують суботні школи («Рідна школа», курси з українознавства імені І. Франка). За допомогою великої кількості організацій, творчих колективів (хореографічних, вокальних, хорових), заходів представники діаспори є згуртовані, зберігають та збагачують українську культуру та традиції в Канаді.
Крім освітніх заходів, учасники проекту змогли побачити неймовірну палітру природи й культури Альберти, відвідали музей отців Василіанів (перших переселенців із України в Канаду в 1892 р.), колонію гетерайців (перших німецьких колоністів у Канаді), визначні об’єкти Едмонтона, церкву Святого Іосафата, церкву Святого Юрія, Драмхеллер – поселення, де розміщений Королівський музей динозаврів, національний природний парк «Банфф», озеро Луїс, Скелясті гори та багато інших цікавинок.
Отримавши колосальний педагогічний досвід канадських колег, для освітян Херсонщини відкриваються нові можливості щодо організації  освітнього процесу в закладах освіти Херсонщини. Першою такою площадкою обміну думками, ідеями та досвідом роботи має стати Всеукраїнський семінар-практикум «Актуальні напрями науково-дослідницької діяльності учнів у відділенні наук про землю МАН України», який відбудеться з 28 по 30 травня 2019 року на Херсонщині.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: