Херсон °C

Землі ОТГ: замість продажу прав оренди – у безоплатну власність…

Новости » Общество
0

Землі ОТГ: замість продажу прав оренди – у безоплатну власність…На початку минулого року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що суттєво розширило повноваження ОТГ щодо управління землями, дало можливість самостійно формувати дохідну частину місцевих бюджетів у частині плати за землю.

Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області було проведено значну роботу щодо передачі сільськогосподарських земель у власність громад. Перші 16 ОТГ у дев’яти районах на Херсонщині отримали землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів ще на початку червня 2018-го. Загальна площа переданих їм тоді 1909 земельних ділянок склала 43 013 га. На початок листопада того ж року кількість ОТГ-«власників» збільшилася до 24, а загальна площа переданих сільськогосподарських земель склала понад 80 тис. га.

На жаль, отримавши у комунальну власність такий потужний додатковий ресурс як земля, органи місцевого самоврядування забули про покладену на них відповідальність і головну умову – ефективне та раціональне використання земель на користь громад. За даними проведеного землевпорядною службою моніторингу, ОТГ, які отримали сільськогосподарські землі за межами населених пунктів у комунальну власність протягом червня – жовтня 2018 року, не провели жодного земельного аукціону, а до переліку земельних ділянок для продажу прав на них з торгів включили трохи більше 172 га – лише 2% від загальної переданої їм площі.

Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області за аналогічний період з торгів було передано в оренду понад 2,8 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, у результаті чого надходження до місцевих бюджетів склали більш ніж 2,9 млн. грн. І це лише за перший рік користування.

Проведення земельних торгів є важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів, а отже і шляхом до побудови спроможних громад, їх економічного та соціального розвитку. Продаж прав оренди землі на аукціонах створює для громад стабільне джерело доходів на роки вперед.

Занепокоєння викликає той факт, що органи місцевого самоврядування замість того, щоб подбати про бюджети, взялися активно передавати отриману у розпорядження землю в приватну власність. Як приклад – Асканія-Нова селищна ОТГ. За існуючою інформацією, тут для передачі у безоплатну приватну власність громадян заплановано близько 2,5 тис. га!

А як же розвиток громад? Чим наповнюватимуться бюджети? Що залишиться для прийдешніх поколінь?.. Запитання риторичні.

Однак, не оминемо нагоди нагадати: землевпорядна служба області здійснює постійний моніторинг розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення, переданими в комунальну власність ОТГ, і готове до втручання у разі виявлення зловживань та ухвалення рішень, що суперечать соціальним та економічним інтересам громад.

За повідомленням сектора взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: