Херсон °C

Держава має виконувати зобов’язання щодо постачання ліків для онкохворих та хворих на розсіяний склероз – Рукавішнікова

Новости » Общество
0

На сесії Херсонської обласної ради 18 жовтня депутати підтримали звернення, ініційоване заступницею голови Херсонської обласної ради Оксаною Рукавішніковою до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення Херсонської області лікувальними препаратами за заявками по квоті Міністерства охорони здоров’я України у повному обсязі.

«Основним підходом до концепції реформування медичної галузі є створення належних умов надання якісної, своєчасної медичної допомоги, – йдеться у зверненні. – Але в умовах, коли до медичних закладів упродовж року не надходять медикаменти, навіть у кількості, передбаченій квотами Міністерства охорони здоров’я України, надавати своєчасну і якісну допомогу неможливо, як неможливо і відповідати виборцям, які звертаються із питанням – чому ліки, які є життєве-важливими та запланованими до отримання медичними закладами, не можливо отримати.

До Херсонської обласної ради звертаються люди, що хворіють на розсіяний склероз, яким препарат Копаксон-40 раніше видавався у Херсонській обласній клінічній лікарні. Але наразі хворі вимушені самостійно шукати цей препарат, адже його необхідно вживати безперервно. Вартість препарату із розрахунку на місяць приблизно 12-13 тис. грн. Припинити прийом препарату означає – перекреслити результати попереднього лікування та дозволити хворобі прогресувати. Згідно відповіді Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації, лікарський препарат Копаксон-40 (Глатирамера Ацетат) для лікування хворих на розсіяний склероз по заявці на 2019 рік ще не надходив, а у 2018 році його отримано у неповному обсязі.

Також, спостерігається критична ситуація в Херсонській області із забезпеченням онкопрепаратами. За даними, отриманими від Херсонського обласного онкологічного диспансеру, у 2018 році при потребі в препаратах для хіміо- і гормональної терапії онкохворих на 38,5 млн.грн. і сформованої заявці по квоті, визначеної Міністерством охорони здоров’я України, в 12,98 млн.грн. надійшло препаратів на 14,9 млн. грн., в тому числі за 2016 рік – на 2 млн.грн., 2017 рік – 12,8 млн. грн., 2018 – 52 тис. грн. Із заявки на 2018 рік в 14,9 млн.грн. по квоті для області (38% від фактичної потреби!) надійшло препаратів на 52 тисячі гривень – це менше 1%!

У 2019 році потреба у препаратах для хіміо- і гормональної терапії для Херсонської області складала 57,3 млн.грн. Заявка по квоті 20,2 млн.грн. Надійшло у 2019 році препаратів на 8,4 млн.грн., в тому числі, за 2017 рік – 1,4 млн.грн., за 2018 рік– 6,9 млн.грн., за 2019 рік – 146,3 тис.грн,знов-таки менше 1% від заявки в межах визначеної Міністерством охорони здоров’я України квоти!

Враховуючи зазначені факти, просимо Кабінет Міністрів України втрутитись у ситуацію та сприяти забезпеченню області, якнайшвидше, препаратами з лікування хворих на розсіяний склероз та виконання заявки на постачання онкопрепаратів по квоті Міністерства охорони здоров’я України на 2019 рік у повному обсязі.

Встановити механізм планування постачання онкопрепаратів та інших медичних препаратів, постачання яких гарантує Держава, що забезпечить їх своєчасне та рівномірне надходження до областей протягом 2020 року та наступних років», – сказано у зверненні, підтриманому на сесії Херсонської обласної ради.

За інформацією Херсонської обласної ради.

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: