Херсон °C

Віктор Короленко: Ви можете поцікавитися, як препарати для онкохворих заказують у всіх лікарнях Херсонщини

Новости » Общество
0

Директор Департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА Віктор Короленко виданню «Херсонщина за день» прокоментував ситуацію щодо заяви медперсоналу Херсонського онкодиспансеру про те, що вказаний медзаклад не може впливати на заявку щодо потреби лікарських засобів для лікування онкологічних хворих в межах виконання бюджетної програми «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

Нагадаємо нашим читачам, що навколо використання препаратів для онкохворих, закуплених за державні кошти, розгорівся скандал. В мережі інтернет з’явилася інформація про те, як керівництво Херсонського обласного онкодеспансеру просить своє безпосереднє керівництво, Департамент охорони здоров’я, дати дозвіл на утилізацію онкопрепаратів, у яких вийшов термін придатності, а саме: Доксорубіцину «Ебеве» 50 м (288 флаконів), ціспластіна «Ебеве», 100 мг (1352фл) з терміном придатності до 16.10. 2019 року.

По вказаній ситуації Віктор Миколайович акцентує, що Міністерством охорони здоров’я України формується на кожну область певна квота медпрепаратів, і формується вона якраз за заявками кожної з областей.

- Заявка сформована на підставі обгрунтованої потреби, згідно з Номенклатурою, наданими інструкціями та рекомендаціями, у рамках граничних орієнтованих обсягів видатків, відповідно до передбачених обсягів фінансування за вказаною бюджетною програмою. Про це, відповідно і вказано у кожній нашій заявці до Міністерства, - каже Віктор Миколайович.

В кожній області Департаментом охорони здоров’я збирається інформація (вона подається офіційно і головні лікарі ознайомлені з кількістю препаратів та можуть її змінювати, відповідно до квоти), а далі ця заявка подається до Міністерства. Підписується ця заявка директором Департаменту, головним експертом та головним бухгалтером Департаменту охорони здоров’я.

Віктор Короленко: Ви можете поцікавитися, як препарати для онкохворих заказують у всіх лікарнях Херсонщини

Віктор Короленко: Ви можете поцікавитися, як препарати для онкохворих заказують у всіх лікарнях Херсонщини

Віктор Короленко: Ви можете поцікавитися, як препарати для онкохворих заказують у всіх лікарнях Херсонщини

Віктор Короленко: Ви можете поцікавитися, як препарати для онкохворих заказують у всіх лікарнях Херсонщини

Віктор Короленко: Ви можете поцікавитися, як препарати для онкохворих заказують у всіх лікарнях Херсонщини

- Ви можете поцікавитися, як такі препарати за державною програмою заказували в обласній клінічній лікарні, чи в дитячій обласній лікарні. Чомусь там у керівництва медзакладів не виникало ніяких проблем. Вони скільки заказали, стільки й використали. Виникли проблеми в онкодиспансері, де вони зараз звинувачують усіх і вся, бо на утилізацію відправляють таку кількість препаратів. Це повна халатність та безвідповідальність. Якщо говорять про однакову дату терміну придатності цих же препаратів – то в мене теж питання: куди дивилося керівництво закладу, як отримувало препарати? У нас були випадки, коли інші медзаклади відправляли партії з одинаковим терміном придатності відразу при отриманні медпрепаратів, і їм повертали ліки з більшим терміном, - акцентує Віктор Короленко.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я, до кожного медзакладу прикріплено відповідного експерта, котрий має обробити інформацію лікарів відповідного медзакладу і подати відповідну заявку на Департамент охорони здоров’я.

- Я розумію, що зараз можна розказувати що завгодно, але є офіційна документація, в тому числі і з Міністерства. Розумієте, тут не можна нічого вигадувати – є документи, все. І так було всі ці роки, щойно запрацювала програма, - каже Короленко, і демонструє документацію…

В той же час на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я повідомляється, що в поточному році на закупівлі передбачено 6,6 млрд грн за 40 напрямами. І це більше, ніж бюджет на закупівлі у попередні роки (5,9 млрд грн). На ці кошти Україна мала була закупити близько 1300 найменувань препаратів та медичних виробів.

Окрім того Міністерство стверджує наступне:

«З метою забезпечення оперативного та мобільного перерозподілу медикаментів, зменшення бюрократичних бар'єрів, МОЗ України дерегульовало відносини з перерозподілу лікарських засобів та медичних виробів та забезпечило можливість закладам охорони здоров'я незалежно від регіону та місцезнаходження самостійно здійснювати перерозподіл ліків та медичних виробів. Крім того, з метою забезпечення ротації лікарських засобів та медичних виробів й продуктивного їх споживання, встановлено, що лікарні мають забезпечити першочергове використання лікарських засобів і медичних виробів з меншим строком придатності.Також, з метою ефективного використання ліків, медвиробів та вакцин обласні департаменти з охорони здоров’я та лікарні зобов'язано, у разі прогнозованої неможливості використання лікарських засобів та медичних виробів ініціювати до МОЗ перерозподіл не менш як за п’ять місяців до завершення строку придатності або коли строк придатності лікарських засобів та медичних виробів становить не менш як 30 відсотків загального строку придатності…»

https://moz.gov.ua/article/news/dostup-do-bezoplatnih-likiv-scho-zminilos-u-derzhavnih-zakupivljah

- Якщо вам начинають розповідати, що комусь потрібна чиясь посада головного лікаря – це теж для мене смішно, бо кожен керівник має відповідати за свою роботу. Як накажите мені реагувати, коли до мене із заявами про ряд халатностей звернулися завідуючі онкодиспансера. Є відповідні їх доповідні, де вказується, що з боку керівництва немає реакції на те, що зламаний рентген-апарат, що через це переносяться планові операції, що реакції на їх звернення немає і т.д… Як, по вашому я маю реагувати на такі звернення? І ще й в результаті має від Ірини Володимирівни листа, чому я викликав завідуючих. Для мене це якийсь цирк. Але ж ви розумієте, що в результаті страждають хворі. От і все, - каже Короленко.

Редакція озвучила всі сторони реального конфлікту, то ж маємо надію, що ситуація буде вивчена спеціальною комісією фахівців, в тому числі відповідною комісією Херсонської обласної ради та буде прийнято відповідне рішення не тільки в тому питанні «Хто винен», але й в подальшому не допускатиме розтрати державних коштів.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: