Херсон °C

В конкурсі кращих практик місцевих громад Херсонщина поки пасе задніх

Новости » Общество
0

За шість років існування конкурсу херсонські громади брали в ньому участь лише дев’ять разів. І не перемагали жодного разу.

Локальні бренди і цікаві туристичні маршрути, творчі майстерні і громадські простори, проекти з розвитку та з залучення доходів до місцевих бюджетів. Ці та безліч інших практик місцевого самоврядування презентували громади з усієї України на спеціалізованому конкурсі, що вже шостий рік поспіль проводить Міністерство розвитку громад та територій за підтримки Ради Європи. Цьогоріч скарбничка кращих інновацій поповнилася ще 30-ма проектами, визнаними переможцями. Загалом же за всі ці роки, за словами заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, кращими з кращих стали 172 практики.

За черговою своєю нагородою до столиці приїхали представники Чугуївської міськради, що на Харківщині. Цього року серед переможців був визнаний їхній проект застосування міської геоінформаційної системи для збільшення надходжень до місцевого бюджету. Як каже заступниця міського голови Чугуєва Людмила Макаренко, завдяки ньому лише за минулий рік громаді вдалося отримати додатково 7 млн. грн.

— Завдяки співпраці з Радою Європи ми давно перейшли на електронний документообіг. Також ми провели інвентаризацію земельних ділянок та об’єктів комунальної власності. Це дозволило спростити контроль за своєчасною сплатою орендної плати та земельного податку. Місто від цього виграло і отримало можливість спрямовувати на свій розвиток додаткові кошти. Отримання ж цієї відзнаки на конкурсі кращих практик для нас не було першим. Ми завжди залюбки беремо в ньому участь. Це дає можливість не лише презентувати своє місто на всеукраїнському та міжнародному рівні, а й отримати нові знання, поділитись власним досвідом, поспілкуватись з колегами з інших регіонів, — розповіла «Новому дню» Людмила Макаренко.

Переможцями в цьому році також стали сільські, селищні, міські та обласні ради Харківської, Дніпропетровської, Житомирської, Луганської, Львівської, Чернівецької та інших областей. Серед представлених ними проектів – платформа розвитку молодіжних урбанкультур, молодіжний простір, програма підтримки ініціатив карпатських громад та багато інших. Більшу їх частину презентували на церемонії нагородження переможців, яка відбулась в Клубі Кабінету міністрів України.

— Вперше в цьому році до конкурсу приєдналось Закарпаття і одразу ж було нагороджене спеціальною відзнакою. Досі керівництву цієї області, мабуть, було комфортним нічого не робити. А тут раптом зі зміною влади в ОДА все зрушило з місця. Закарпатська облрада нарешті навіть затвердила перспективний план формування територій громад. Виходить, багато чого дійсно залежить й від виконавчої влади. На прикладі Закарпаття ми бачимо: якщо остання закладає правильні орієнтири, то є й відповідний результат, — прокоментував В’ячеслав Негода.

На жаль, традиційно задніх у конкурсі пасе Херсонська область. Як розповіли представники Мінрегіону, в нинішньому році лише Новокаховська і Зеленопідська ОТГ подавали свої заявки. На жаль, переможцями вони не стали. Загалом же за шість років існування конкурсу з нашої області було подано тільки 9 заявок. До фіналу ми дійшли лише один раз у 2013 році, коли він був ще пілотним і проходив під егідою Ради Європи. Одним із переможців тоді був названий Скадовськ.

Вочевидь, конкурс кращих практик місцевого самоврядування не є пріоритетним для Херсонщини. Більш активно пропагувати і просувати його серед потенційних громад-учасниць мала б облдержадміністрація. Активніше подавати свої заявки могли б і самі ОТГ області. Поки ж наші громади цього не робитимуть, вони не матимуть тих можливостей, які надає перемога в конкурсі. І залишатимуться позаду навіть тих областей, в яких реформа децентралізації впроваджувалась значно повільніше або взагалі роками стояла на місці.

Олег БАТУРІН.

Фото автора та прес-центру ініціативи «Децентралізація»

Новий день

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: