Херсон °C

Олександр Прокудін: Події, що відбулися у Каховці на контролі у керівництва Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції

Новости » Общество
0

Голова Херсонського ГУНП Олександр Прокудін прокоментував ситуацію щодо трагедії у Каховці. Керівник Нацполіції в Херсонській області відповів на питання, що найбільше цікавили журналістів та громадськість:

Зважаючи на резонанс, який викликав злочин в області і в країні в цілому, хочу детально відповісти на всі ваші питання.

Але передусім я щиро співчуваю батькам і рідним Володимира. Ваше горе не знає меж і, на превеликий жаль, воно обтяжено цілком хибним переконанням, що поліція буде заважати слідчим діям ДБР або захищати колишніх чи діючих працівників правоохоронних органів від покарання за скоєне.

Запевняю вас, що Закон понад усе. Кругової поруки не буде. Не буде саботажу і перешкоджань. Розслідування обставин смерті Володимира буде справедливим та неупередженим.

Отже, що нині відомо слідству.

По-перше, щодо участі працівника Каховського відділу поліції. Він є діючим працівником та обіймає посаду старшого інспектора з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи сектору превенції Каховського ВП. Слідство встановило, що він дійсно в ніч скоєння злочину знаходився у компанії разом із підозрюваним. Другого січня за моїм рішенням він був відсторонений від виконання службових обов’язків і на даний час перебуває за місцем проживання. Чи причетний він до скоєння злочину, будуть встановлювати слідчі Державного бюро розслідувань, куди ми також другого січня направили всі необхідні матеріали по даному факту.

По-друге, щодо звинувачень каховської поліції у приховуванні даного злочину. Ці звинувачення не відповідають дійсності. Слідчі дії проводились, зокрема поліцейські встановили та опитали всіх учасників події, які на той момент перебували в домоволодінні, біля якого стався злочин. Упродовж 5-6 годин поліція зібрала необхідні матеріали для затримання підозрюваного та після усіх процесуальних дій він був поміщений в ізолятор тимчасового тримання.

Однак деякі прорахунки в діях каховських поліцейських були. Зокрема автомобіль, на якому приїхав Володимир, не був одразу вилучений слідчо-оперативною групою та оглянутий належним чином. На теперішній час транспортний засіб заарештований, оглянутий і з нього вилучені всі необхідні для розслідування сліди.

Тому мною призначене проведення службового розслідування відносно начальника районного відділу поліції та працівників, які безпосередньо мали відношення до цієї справи. За результатами перевірки їх дій буде дана принципова оцінка кожному співробітникові.

У зв’язку з викладеним, було прийнято рішення щодо визначення підслідності вказаного кримінального провадження за слідчим управління ГУНП і його хід контролюємо як я, так і мої заступники. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура області. Даний факт також перебуває на контролі у керівництва Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції, яких ми одразу поінформували.

Щодо результатів огляду місця події. Ми повідомляли, що з місця скоєння злочину був вилучений пристрій для відстрілу набоїв травматичної дії, а саме патронів, споряджених резиновими кулями. Достеменно встановлено, що даний пристрій, згідно з номерами та записами в дозвільному посвідченні та в інформаційних базах, належить саме потерпілому. На момент проведення огляду домоволодіння, в день скоєння злочину, поліцейські не виявили відеореєстратора, в якому зберігаються відеозаписи з підключених камер спостереження. Натомість були вилучені два домофони, які направлять на комп’ютерно-технічну експертизу. Наразі в матеріалах кримінального провадження в наявності відеозаписи з попередніх місць перебування компанії як підозрюваного, так і потерпілого.

Також під час слідчих дій на місці події проводились змиви крові для взяття її зразків, щоб відправити на експертизу для отримання ДНК-аналізів. Цей момент наразі помилково вважається ініціативною групою, як знешкодження поліцейськими слідів злочину.

У рідних виникає ряд питань щодо огляду тіла померлого. Його проводив місцевий судмедексперт, якому ініціативна група не довіряє. Тому за ініціативи родичів вирішується питання про призначення повторної комплексної судово-медичної експертизи. І ми сподіваємося, що вже найближчим часом нам будуть відомі попередні усні висновки щодо дійсного характеру пошкоджень, кількості куль, які влучили у Володимира, в якому положенні він знаходився, з якої зброї, відстані, місця в нього стріляли. Також усі вилучені предмети озброєння будуть направлені для проведення комплексної балістичної, молекулярно-генетичної та дактилоскопічної експертиз. Це дасть нам реальні дані про те, скільки пострілів було зроблено зі зброї, хто із учасників події її тримав в руках та застосовував, взаємо розташування осіб на місці. Також проводиться додатковий поквартирний обхід навколишніх будинків, з метою встановлення ймовірних свідків вказаної події.

Хочу ще раз запевнити, що на даний час досудове розслідування проводиться належним чином. Про його хід ми будемо постійно інформувати через офіційні джерела поліції Херсонщини. Також, у свою чергу, звертаюсь до громадян з проханням проводити ваші акції виключно в мирний спосіб і не порушувати публічний порядок. Це дозволить уникнути зайвого загострення ситуації у місті.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: