Херсон °C

У Херсоні з 12 лютого по 15 квітня можна значно вдосконалити свої знання з мови

Новости » Общество
0

Херсонськасобака-блогеркадопомагатиме містянам покращити свої навички спілкування українською. Повідомляє «ВГОРУ».

Кіміко Такара — собака породи акіта-іну. Курс «Вчимо українську з Кіміко» — не перший соціальний проєкт, в якому вона бере участь. Більше року акітащотижня зустрічається з дітьмив бібліотеці імені Олеся Гончара. Малеча читає їй книжки, поліпшуючи власні навички сприйняття та обробки інформації. Та керівництво бібліотеки разом із власницею Кіміко - Мариною Рудаковою - вирішили не обмежуватися лише читанні, запропонувавши містянам новий проєкт:

— За кордоном це дуже поширена практика: участь собак у процесі навчання, — розповідає пані Марина. — У США, Німеччині, Норвегії, Литві діють різноманітні програми щодо читання з «найкращими друзями людини» різних порід. Є навіть такийнапрямок у реабілітації за участю собак —каністерапія. Але це скоріше медичний напрямок, у той час якчитання або навчання з ними покращують когнітивні навички, стимулюють до засвоєння матеріалу.

Як пояснює Марина Рудакова, собаки чудові емпати, тобто відразу зчитують настрій людини. Ця особливість базується на специфіці фізіології цих тварин: вони чітко реагують на зміни мікроміміки людини, її невербальних рухів, тембру голосу, гормонального стану організму. Згідно з дослідженнями, при спілкуванні з собаками підвищується рівень окситоцину (гормон прихильності і любові), бета-ендорфіну та дофаміну (гормони щастя), знижується рівень кортизолу (гормон стресу), адреналіну і норадреналіну. «Непоганий бонус для засвоєння матеріалу», — посміхається Рудакова.

За словами батьків, суботні читання з Кіміко — головна подія тижня для їх дітей. Чотирилапа подруга не засуджує, не робить зауваження, а просто уважно слухає.

Ідея створити мовні курси виникла спонтанно, згадує координаторка проєкту Лілія Віжічаніна. Вона викладачка української мову та завідувачка відділом наукової інформації та бібліографії у Гончарівці. За словами пані Лілії, проєкт розрахований в першу чергу на молодь та дітей:

— Як ми знаємо, тривалий час школи в Херсоні були російськомовними. Тепер вони переходять на українську мову, та у школярів ще дуже мало мовленнєвої практики, — підкреслює Лілія Віжічаніна. — В першу чергу наш проєкт спрямований на те, щоб подолати будь-які страхи, психологічні мовні бар’єри у спілкуванні. А щоб мовлення у всіх, хто до нас приходить, було бездоганним, будемо спілкуватися на різні теми, повторювати різні правила граматики, познайомимося з новими правилами правопису. Для того, щоб формувати та збільшити словниковий запас, читатимемо фрагменти української літератури - класичної й сучасної.

За словами координаторки, проєкт безкоштовний, але розрахований на користувачів бібліотеки. Тож для участі в курсі необхідно стати офіційним читачем, тобто отримати читацький квиток. Річний абонемент коштує 25 гривень.

Курс триватиме з 12 лютого по 15 квітня. Та якщо херсонцям він сподобається, то і Марина Рудакова, і Лілія Віжічаніна обіцяють подумати над його продовженням:

— Вже є шість людей, охочих до занять з Кіміко, — ділиться пані Лілія. — Думаю, що це дуже добре для Херсона, адже у кожного свої можливості та зайнятість. Містяни проявляють зацікавленість до проєкту і це дуже приємно. Зараз є багато всеукраїнських брендів, що заохочують до вивчення української мови:Лепетун, чикіт Інжир. А це буде такий херсонський бренд, щоб Кіміко була символом і помічницею у вивченні української мови. Думаю, це буде неповторно.

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: