Херсон °C

Як допомогти жертвам ґендерного насильства

Новости » Общество
0

13 лютого в конференц-залі готелю «Оптима Херсон» пройшла нарада «Міжгалузева координація надання послуг з репродуктивного здоров’я у випадкуґендерного насильства». Захід організовано в рамках проекту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», який впроваджують Фонд Народонаселення ООН в Україні у партнерстві з Благодійним Фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

Медичні фахівці з усіх міських лікарень Херсона, представники Управління соціальної політики, Головного управління Національної поліції та ювенальної поліції м. Херсона прослухали цікаві виступи Галини Майструк, голови правління БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї» і Богдана Підвербецького, представника Фонду Народонаселення ООН.

Участь в заході взяли фахівці Херсонського обласного центру громадського здоров’я: заступниця директора Дар’я Сєдлєр і завідуюча відділом інформаційно-комунікаційної роботи Валерія Романова.

«Насильство має серйозний вплив на сексуальне, репродуктивне, душевне і психічне здоров’я. Наслідки насильства можуть проявлятися негайно в гострій формі, а можуть носити хронічний характер. Система охорони здоров’я на сьогодні реагує лише на гострі наслідки», - зазначила Галина Майструк.

За її словами, хронічними симптомами насильства можуть бути недієздатність, порушення сну, хронічний біль, соматичні скарги. Найчастіше медичні працівники стають першими, з ким контактують постраждалі від насильства пацієнти. Сімейним лікарям варто звертати увагу на депресивний настрій жінки, синці на тілі та інші непрямі симптоми насильства. Після медичного огляду і збору анамнезу звернення має бути зафіксоване в журналі реєстрації фактів виявлення домашнього насильства.

«Проблема ґендерного насильства раніше була далекою, не на слуху. Увагу міжнародних донорів до проблеми насильства вдалося привернути після ситуації на сході України. Ми думали, як до цієї проблеми підійти медикам, зробили кабінети, але зрозуміли, що це кінцева точка, а основною проблемою є виявлення», - розповів Богдан Підвербецький.

Жертвами насильства в світі є близько 800 млн. осіб. В 95% жертвами насильства стають жінки та діти. 35% жінок у світі зазнають насильства з боку інтимного партнера або сексуального насильства з боку іншої особи. Фахівці розрізняють фізичне, психічне, емоційне, економічне, сексуальне, домашнє та насильство над дітьми.

БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї» активно працює у напрямку надання гуманітарної підтримки населенню, попередження та подолання ґендерно-обумовленого насильства та забезпечення доступу жінок та дівчат-підлітків до послуг з охорони репродуктивного здоров’я. Для забезпечення якісної допомоги та попередження наступних випадків насильства необхідна міжсекторальна співпраця медичних, соціальних працівників та поліції.

За офіційною інформацією.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: