Херсон °C

У Каховці директори збиткових комунальних підприємств оплачують собі зарплати і премії понад 50 тис грн

Новости » Общество
0

Розмір своїх окладів і премій посадовці погодились назвати лише після втручання секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Майже 56 тисяч гривень премії і оклад в 25,3 тис. грн. Таку зарплату – загалом 81,2 тис. грн. – у жовтні 2019 року отримав начальник комунального виробничого управління «Каховський водоканал» Володимир Ячменьов.

Щоб підрахувати ці цифри, водоканалу знадобилось майже чотири місяці. Саме стільки часу пройшло після подання інформаційного запиту про розмір зарплат керманичів управління у 2019 році до отримання відповіді по суті. Як ми вже повідомляли, і Ячменьов, ідиректори інших комунальних підприємств Каховки ці запити проігнорували. Проте їхню риторику змінили наші скарги до Уповноваженого ВР з прав людини про порушення посадовцями Закону України «Про доступ до публічної інформації». Перспективі притягнення до адміністративної відповідальності директори комунальних підприємств явно не зраділи.

Судячи з отриманих відповідей, їм було що приховувати. З’ясувалось, що зарплата попереднього начальника Каховського водоканалу Едуарда Блищика протягом 2019 року складала від 18,2 тис. грн. у січні до 46,7 тис. грн. у березні і червні. В окремі місяці лише премії у нього досягали 25 тисяч грн.

Призначений у вересні 2019 року начальник водоканалу Володимир Ячменьов розмінюватись на дрібниці не став і вже в перший місяць своєї роботи отримав премію в 25,3 тис. грн., а в другий – майже 56 тис. грн. Загалом у вересні він отримав 50,7 тис. грн., у жовтні – 81,2 тис. грн., у листопаді – 30,4 тис. грн. зарплати.

Від 23 до 56,5 тисяч грн. щомісяця отримував головний інженер водоканалу Петро Ярошенко. Щоправда, його премії не перевищували 22 тис. грн. Наприклад, саме стільки він отримав у червні 2019 року.

Зарплата заступника начальника водоканалу Віктора Зика становила від 26 до 32,3 тис. грн. і також включала гарні преміальні: в межах 10 тис. грн. у вересні і листопаді.


Середня ж зарплата на водоканалі, за інформацією Володимира Ячменьова, в жовтні 2019 року складала 13341 грн.

Щедрі премії до окладу в 28584 грн./міс. отримує й директор КП «Комунальне транспортне підприємство», депутат міськради від «Європейської солідарності» Артем Трофимчук. У березні його премія становила 31,5 тис. грн., у червні і жовтні – 34,3 тис. грн., у серпні – 36 тис. грн. Тобто, в деякі місяці його зарплата сягає 63 тис. грн. Тоді як середня зарплата на підприємстві у жовтні 2019 року складала, за інформацією Артема Трофимчука, більше ніж вшестеро менше – 9680 грн.

Непогані посадові оклади встановили й призначеним у листопаді на КП «Каховтеплокомуненерго» головному інженеру Сергію Гузю і заступниці директора, депутатці міськради від «Опоблоку» Олені Молчановій: майже 16 тис. грн./міс.

Сам директор КП «КТКЕ» Євген Дядів виявився єдиним, хто не став приховувати розмір своєї зарплати. Як ми вже повідомляли, у вересні 2019 року він отримав 22846 грн. плюс компенсацію за відрядження в 3807 грн. У жовтні його зарплата становила 53168 грн. і 2538 грн. за відрядження. А в листопаді він отримав 29 тис. грн.

З-поміж чотирьох підприємств найменші доходи виявились у директора КП «Каховська керуюча компанія» Віталія Спіжова. У жовтні 2019 року він отримав 17 тис. грн., у листопаді – майже 27 тис. грн. (включаючи премію в 3,4 тис. грн.). Не набагато більшою була зарплата його головного інженера Олександра Остапенка.


Цікаво, що такі щедрі зарплати і премії отримують керівники збиткових комунальних підприємств. Через нестачу коштів в жовтні 2019 року міськрада надала КП «КТКЕ» поворотну фінансову допомогу розміром 350 тис. грн. А місяць тому вона надала дозвіл водоканалу на отримання кредитного ліміту в 200 тис. грн. строком на 1 рік зі сплатою процентної ставки 21% річних. Як пояснили депутатам, кредит потрібен водоканалу для оплати електроенергії наперед, як того вимагає зараз енергопостачальна компанія.

Нагадаємо, що в кінці 2019 року керівники комунальних підприємств Каховки заявляли, що розмір їхніх зарплат є конфіденційною інформацією. Проте в секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини це спростували і за ненадання відповідей на інформаційні запити про зарплати посадовців пригрозили притягненням їх до адміністративної відповідальності.

Джерело: https://eprostir.org/2020/03/16/zarplata-dyrektoriv-komunalnykh-pidpryiemstv-u-kakhovtsi-bie-rekordy/?fbclid=IwAR2OzQVp9aQFS-2JMLOf75lN9XomznAS6dPYL4X2HxUiVQKaM4wT3EngCcg

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: