Херсон °C

На Херсонщині зареєстрували більше 1500 пасік

Новости » Общество
0

Першим кроком до отримання безпечної та якісної продукції бджільництва є зареєстрована пасіка, що надає ряд переваг для успішного розвитку.

По-перше, оскільки головною проблемою масової загибелі бджіл є використання аграріями пестицидів для оброблення сільськогосподарських угідь, у разі реєстрації пасіки її власника заздалегідь попереджають про початок обробки.

По-друге, щоб продати мед, пергу чи маточкове молочко на ринку потрібна довідка із місцевої ветеринарної лабораторії ринку про якість продуктів бджільництва. Пасічники, які зареєстрували бджолосім’ї, без зайвих труднощів пройдуть цю процедуру й на законних підставах зможуть реалізовувати мед. Крім того, якщо пасіка зареєстрована, то відповідний документ точно фіксує кількість бджолосімей. Якщо вулики із їх мешканцями не занесені до реєстру, то на юридично їх немає. А значить у випадку крадіжки, стихійного лиха чи інших форс-мажорних обставин довести розміри шкоди та претендувати на відшкодування збитків буде дуже складно.

Бджоляр, який зареєстрував пасіку, отримує:

ветеринарне обслуговування. Пасіка отримує регулярний професійний догляд, що дозволить вирішити проблему захворювання бджіл, тим самим не впливаючи на якість та безпечність продукції бджільництва;

своєчасне попередження при обробці сільськогосподарських угідь. Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно зі ст.37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ;

доступ до ринку збуту. Також, реєстрація пасіки – це прямий шлях самостійного виходу на ринок експорту, але тільки тоді, коли сам бджоляр буде гарантом якості та безпечності власної продукції. Все це можливо лише у зацікавленому тандемі виробника та держави. Має бути стандартизований сам шлях виходу з «тіні» малого виробника, що змусить бджоляра відповідати за здоров’я бджіл та безпеку продукції.

Реєстрація потужностей здійснюється на безоплатній основі. Оператору ринку необхідно лише подати заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужностей та детальну інформацію про вид діяльності. Реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей.

Власнику пасік необхідно отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, що видається на підставі письмового звернення до районного управління Держпродспоживслужби з обов’язковим проведенням епізоотичного обстеження. У паспорті мають бути відображені: характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична обстановка, дані лабораторних досліджень, результати проведених лікувально-профілактичних заходів.

Станом на травень 2020 року в особистих селянських господарствах області зареєстровано 1560 пасік, більше 27 тисяч бджолосімей. Також у сільськогосподарських підприємствах паспортизовано 2 пасіки та 400 бджолосімей. Проведено 1143 обстеження пасік.

 

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: