Херсон °C

Перетнути «Чонгар» бува проблематично

Новости » Общество
0

Перед поїздкою в представництві Президента України в Криму радять зв’язатися з ними для отримання консультацій.

Біля 13 годин на адмінмежі з окупованим півостровом довелось провести кримчанину Февзі Абкадирову. Молодий чоловік повертався з Німеччини, де проходить навчання, додому до батьків. Проте прикордонники у його пропуску відмовили. Пояснили це тим, що в умовах пандемії коронавірусу та оголошеного карантину в’їжджати до Криму без обмежень рішенням уряду дозволено лише зареєстрованим на півострові громадянам. У Февзі ж кримської реєстрації не було.

«Всю ніч простояв я на в’їзді до Криму. Їхати мені було нікуди, та й у дорозі я вже був 40 годин. Сиджу цілу ніч на адмінмежі, де нічого не працює і в якості стільців лише валізи», –написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Завдяки втручанню представництва Президента України в Криму, чоловіку вдалось отримати дозвіл Державної прикордонної служби на в’їзд до півострова на підставах гуманітарного характеру. Невдовзі він доїхав до Ялти, де був розміщений на 2-тижневу обсервацію.

За словами представника Президента України в Криму Антона Кориневича, ситуація з Февзі Абкадировим не є якоюсь специфічною.

– Під час карантину ми почали отримувати в разі більше звернень, ніж зазвичай щодо перетину адмінмежі з Кримом. Приміром, з 1 по 19 травня ми мали 500 таких звернень. Подібних цифр ми давно не мали, –прокоментував він під час онлайн-пресконференції, організованої медіацентром «IPC-Генічеськ».

За його словами, представництво Президента України отримує звернення постійно і реагує на них цілодобово та без вихідних. Переважно в перетині адмінмежі з окупованою автономною республікою під час карантину відмовляють тим, хто не має кримської реєстрації. Попри те, що уряд зробив виключення для тих, хто має підстави гуманітарного характеру, до якого може відноситись возз’єднання рідних, вагітність дружини, поховання близьких абощо, чітко визначеного переліку, що ж саме під цим розуміється, в Україні досі нема.

– Нам приємно, що вдалося допомогти Февзі. Однак ми, як і всі інші державні органи зацікавлені в тому, щоб допомагати нашим громадянам. Ніхто не запрограмований створювати якісь обмеження чи штучні перепони. На жаль, перелік підстав гуманітарного характеру не введений у нормативне поле і існує лише у формі роз’яснень. Тож при перетині адмінмежі виникає багато питань, що підпадає під це визначення. Тому необхідно врегулювати дане питання на рівні уряду. Маю надію, що це вирішиться найближчим часом, –запевнив Антон Кориневич.

Аби при перетині адмінмежі у людей не виникало подібних проблем, представник Президента України в Криму радить перед кожною поїздкою зв’язуватися з його офісом будь-яким доступним способом.

–Щоб не витрачати свої гроші і час на виснажливу подорож до КПВВ, я б радив направити нам звернення і надати наявні документи. Ми б могли перевірити наявність підстав для отримання дозволу на проїзд до півострова або виїзду з нього і вирішити ймовірні проблеми ще до вашого потрапляння до КПВВ, –наголосив Антон Кориневич.

Нагадаємо, що за рішенням уряду, роботу КПВВ на адмінмежі з Кримом на час карантину тимчасово призупинили з метою запобігання поширенню коронавірусу в Україні. Відповідно, КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак» працюють в обмеженому режимі.

Джерело: https://eprostir.org/2020/05/31/%d1%83-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d1%86%d1%96%d0%b2-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%8e%d1%82%d1%8c-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%b7-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b5/

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: